Annahuis na verbouwing klaar voor de toekomst

0239016_Annahuis_vernieuwd_b.JPG
.

‘Met een brede maatschappelijke functie voor iedereen, ongeacht religie of wat dan ook’

RAALTE – De medewerkers van aannemer Vosman werken nu nog hard aan de uitbreiding en modernisatie, maar later deze week is het Annahuis in hartje Raalte dan echt helemaal klaar voor een de toekomst als ontmoetings- en verbindingscentrum voor alle inwoners van de gemeente Raalte. Zondagmiddag 2 oktober is iedereen tussen 14.30 en 16.00 uur welkom aan de Plas 8 om een kijkje te nemen in het vernieuwde gebouw.

Het was een flinke klus waarvoor in totaal zo’n 211.000 euro nodig was. “En dat kon dankzij een fikse bijdrage van Leader, het Europese ontwikkelingsfonds voor het platteland, de provincie Overijssel en de gemeente Raalte, het vele werk van onze eigen vrijwilligers en een flinke investering van de eigenaar, de Protestantse kerk (PKN) Raalte zelf”, zo stellen Jan Brinkhuis, de financiële man, projectleider Gerrit Tuten en (parttime) koster-beheerder Aaltje Booijink tevreden vast.
Achter die uitbreiding zit een duidelijke wens, zo legt Aaltje uit. “Belangrijk is dat de monumentale Plaskerk hiernaast als ijkpunt van de Raalter geschiedenis behouden blijft, ook in een toekomst waarin misschien anders over de kerkgang gedacht zal worden. Een Annahuis met een brede maatschappelijke functie voor iedereen, ongeacht religie of wat dan ook, past in ons streven om als kerkgemeenschap naar buiten te treden. En tegelijkertijd om de Plaskerk te kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.”
Brinkhuis weet precies waarom de uitbreiding nodig was. “Bij de vorige renovatie elf jaar geleden was er geen geld meer voor de pui aan de zuidkant. Die was toen al in slechte staat. In de winter was het gewoon tochtig. We hebben die hele pui dus vervangen en gecombineerd met een uitbouw van 3 bij 30 meter. Op zich lijken dat niet heel veel vierkante meters. Omdat we eerst convectorputten voor de verwarming bij die oude pui hadden, waar je dus echt niet op kon zitten, is het effect op de extra beschikbare ruimte echter veel groter. Nu ligt er overal vloerverwarming. En onder de vloer is alles geïsoleerd.”
Aaltje: “Er werd destijds anders gedacht over duurzaamheid en ventilatie. Dat hebben we meteen overal in het gebouw aangepakt. Plus zonnepanelen op de uitbreiding.” Waarbij de sterk gestegen energieprijzen een grote rol speelden. “We bereiden de kerkgangers er zelfs al op voor dat als het erg koud wordt deze winter, we de diensten hier in het Annahuis houden. De Plaskerk is dan gewoon niet te verwarmen. Zo’n monumentaal kerkgebouw kun je niet isoleren.”

Negen zalen

In totaal telt het nieuwe Annahuis zo’n negen verschillende zalen, van klein tot groot en van de kelder tot de eerste verdieping. Tientallen organisaties, clubs en verenigingen maken er gebruik van. Sommigen huurders zoals het Zelfregiecentrum Raalte enkele dagdelen per week, anderen zoals verschillende koren wekelijks en weer anderen zoals het Filmhuis Raalte enkele malen per maand of per jaar. Flexibiliteit is daarbij het motto. “Soms zijn er verzoeken van bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk of onze eigen pastores voor een vaste ruimte. Dat doen we niet. Natuurlijk mag je best iets aan de muur hangen, maar elke ruimte moet ook door anderen gebruikt kunnen worden. Neem het Filmhuis. Die hebben een leuke ruimte, maar als er geen film gedraaid wordt, dan gaat het grote scherm omhoog en wordt de zittribune opzij geschoven, zodat anderen die ruimte ook kunnen gebruiken. Het is geweldig leuk om al die verschillende wensen hier allemaal samen te brengen. Zo was er een vraag van het Soepcafé om een eigen keuken. Naast ons eigen keukentje voor de vrijwilligers is die extra keuken er dus na de verbouwing. In overleg kan er hier heel veel. Dat maakt mijn werk enorm leuk,” weet Aaltje.

Reuring

“Het moet een plek zijn waar iedereen zich helemaal thuis voelt, een echte ontmoetingsplek op een geweldige locatie in Raalte. Een plek waar altijd reuring is”, weet Gerrit Tuten die drukke maanden achter zich heeft. Hij is alle vrijwilligers dankbaar voor hun inzet. “Zonder hen had het simpelweg niet gekund. Ik schat dat we ergens tussen de 50 en 75 vrijwilligers hebben. Van gastvrouwen tot de veegploeg van mannen die hier elke zaterdagmorgen de boel buiten aanvegen. Mensen melden zich gelukkig zelf hier aan. Al kan Aaltje nu wel een vrijwilliger gebruiken met veel kennis en interesse heeft van digitale en sociale media.”
Een modern en eigentijds ontmoetings- en verbindingscentrum dus voor alle Raaltenaren. En zonder exploitatiesubsidie, benadrukt het drietal. “En nu het Kulturhus een andere functie krijgt en er over Boerderij Strunk nog niets bekend is, ziet de toekomst er hier heel goed uit.”
Nog wensen? “Nou, een automatische deur zou mooi zijn”, oppert Aaltje. “En bij de inrichting van de Plas en Markt willen we aandacht voor toegankelijkheid van het buitenterrein voor rolstoelgebruikers”, vult Gerrit aan. En vergeet ook niet de tuin aan de kant van de Domineeskamp; “Maar die pakken we later aan.”

Foto: Jan Brinkhuis (links) en Gerrit Tuten helpen een handje bij het leggen van de vloerbedekking van de nieuwe, vergrote zaal (rechts de uitbouw) en koster-beheerder Aaltje Booijink kan dat waarderen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.