ten den het gaat allemaal erg snel

Al op zijn vijfde begon Teije ten Den (18) met voetballen bij de F-jes van Rohda Raalte. Zijn vader werd trainer en legde de basis voor de voetbalcarrière van de jonge Sallander. Het leverde Ten Den niet alleen een plaats op in de eerste selectie van Rohda Raalte, maar ook in het Nederlands Elftal onder de 16 jaar.

“Ik heb altijd al in de eerste teams gespeeld. Toen ik in D1 zat werd ik voor het eerst benaderd door de KNVB. Ik werd geselecteerd in de categorie voetballers onder de 12 jaar in de regio Ommen. Vervolgens stroomde ik ook nog door naar de Regio Oost onder de 16 jaar.” Naar eigen zeggen speelde geluk een grote rol in de toelating tot dit elftal. “De trainer van de regio Oost, Raaltenaar Wim van der Wal, werd ook trainer van Oranje onder de 16 jaar. Hij bekeek enkele wedstrijden en na de selectierondes mocht ik zelfs meedoen met enkele trainingen. Uiteindelijk hoorde ik bij de uitverkorenen die in 2009 mee mochten naar de Koninkrijkspelen op Aruba.”

Op Aruba beleefde de middenvelder een geweldige tijd. Op persoonlijk vlak, maar ook op sportief gebied. Het team won namelijk goud. “Het was een geweldige ervaring die helaas niet herhaald wordt. Het amateurvoetbal van Oranje stopt bij zestien jaar.”

Het toernooi met Oranje heeft de ontwikkeling van Teije als voetballer goed gedaan. Dit jaar is hij toegevoegd aan de eerste selectie van trainer Kick Maatman, waar hij weer bekende gezichten tegen komt. “De trainer geeft veel jonge spelers de kans, zoals Jordy Bloo en Rick Vleems. Dat is belangrijk en erg fijn. Het is allemaal wel heel snel gegaan. Vorig jaar ging ik van B1 naar A1 en nu zelfs vervroegd naar de senioren. Maar het is wel gewoon dat de beste voetballer speel, heel simpel.”

Wat betreft de tegenstanders kan Teije nog niet veel zeggen. “Ik ken nog niet alle teams even goed. Ik herinner me nog wel dat de amateurs van NEC een geduchte tegenstander was. En we moeten sowieso rekening houden met de top van vorig jaar, zoals HSC ’21, Be Quick 1887, WKE en Alcides.”

Voor de jonge voetballers die dromen van voetballen op hoger niveau heeft Teije een aantal tips. “Ik denk aan gezonde voeding en zorg vooral voor de training dat ik goed heb gegeten. Soms moet je dingen laten schieten, zoals uitgaan op vrijdag- en zaterdagavond. Dat kan heel moeilijk zijn voor jongeren, maar als je er echt voor wilt gaan moet je dat wel doen. Bovendien moet je één ding onthouden: Uiteindelijk doe je het allemaal voor je plezier.”

Door Matthijs Zuijderwijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.