Home / Evenement / Viering 75 jaar Vrijheid

Viering 75 jaar Vrijheid

11-04-2020
01:00 - 23:59

Locatie
Centrum/Elckerlyc te Luttenberg


LUTTENBERG – Luttenberg staat volgend jaar op zaterdag 11 april stil bij ’75 jaar vrijheid’. Die dag zijn er diverse activiteiten in het dorp. De organisatie kiest voor zaterdag 11 april om concurrentie met andere bevrijdingsprogramma’s te voorkomen. 10 april 2020 is het 75 jaar geleden dat het dorp werd bevrijd. Die dag is het echter Goede Vrijdag. Vandaar dat voor de zaterdag is geopteerd.

Als eerste wordt het bevrijdingsvuur opgehaald. Dit keer niet uit Wageningen door een loopgroep, maar vanaf de stranden van Normandië naar Luttenberg, door een groep enthousiaste fietsers. Zij zijn een week onderweg en starten dus al op maandag 6 april.
In het dorp wordt een fietstocht uitgezet, die langs verschillende locaties leidt, waar zich een historisch feit heeft afgespeeld. Die verhalen worden ter plaatse door speciale vertellers, soms zelfs ooggetuigen, verwoord.
In (en rond) Elckerlyc is er een bevrijdingsfeest in de sfeer van de jaren ‘40-‘45. Luttenbergse muzikanten zijn al bezig om evergreens van de bigbands van toen in te studeren; liederen van Vera Lynn, Marlène Dietrich en de swing die de geallieerden meebrachten. Voertuigen uit de oorlogsjaren rijden een bevrijdingstocht door Salland en komen ook in Luttenberg. ’s Avonds is er een speciale viering in de dorpskerk.
In Museum De Laarman is er bovendien een expositie te zien over de bezettingsjaren. Daarnaast volgt op zaterdag 16 mei een bijzondere toneelvoorstelling in amfitheater het Lommerrijk: ‘Idris, een vriend van ver’. Die handelt over Idris, een Syrische vluchteling, over mensenhandel, de werkwijze van de IND, de Nederlandse wet en over het al dan niet welkom zijn in een nieuwe wereld. Tenslotte krijgt ook het perk rond het monument aan de Blikweg een opknapbeurt.

Extra hulp bij de organisatie van dit alles is welkom. Aanmelding via mob. 06 221 789 97 of 06 510 629 68.

Lees ook

Workshop monsters maken van stof

WIJHE – Gerlinda, Piet en Nienke van Dijken verzorgen op zaterdag 28 november een creatieve …