IkToon (culturele week met optredens, exposities en veel meer)

  Diverse locaties in gemeente Raalte, Raalte
  29 mei 2022
  00:00 uur


  Van kunstroute tot open ateliers; van optredens van koren tot exposities op verschillende locaties

  REGIO – Tijdens IkToon (voorheen de Week van de Amateurkunst) laten diverse kunstenaars en culturele verenigingen zien en horen wat ze doen. In Heino (en Lierderholthuis), Mariënheem, Luttenberg en Raalte vinden van donderdag 26 mei tot en met vrijdag 3 juni diverse activiteiten plaats, zoals kunstroutes, workshops en exposities. Dit jaar is het thema ‘Cultuur in beweging’.

  Zo staat er in Heino op zaterdag 28 en zondag 29 mei weer een kunstroute op het programma. De meer dan dertig deelnemers laten op verschillende locaties in en rondom Heino hun werk zien, in hun eigen atelier of op een bijzondere locatie. Tijdens het weekend zijn er optredens van diverse koren in of rondom de Nicolaaskerk. In de stiltekapel van de Nicolaaskerk is de troostdichter Boudewijn Betzema aanwezig. Ook hebben de bewoners van het Wooldhuis twee grote kunstwerken gemaakt, geïnspireerd door het Mondriaanjaar. Deze werken zijn te vinden bij het Wooldhuis. Jos van Westing uit Raalte laat rondom de Nicolaaskerk en in de vijver voor het Wooldhuis verrassende buiteninstallaties zien. In het Dorpshuus zijn unieke kunsttassen te koop, die zijn gemaakt door ‘trashmanager’ Alice Spijker. Op de muur van een winkelpand in Heino zorgt ‘Lonneke Schildert’ voor een schildering, die de lucht zuivert. Zij maakt hiervoor gebruik van speciaal ontwikkelde verf die luchtverontreinigde stoffen aantrekt en vervolgens omzet in onschadelijke nitraten. De route voert via koetshuis ’t Rozendael, waar Jan en Noreen Riepma hun werk exposeren, verder richting Lierderholthuis. Zo kunnen de deelnemers een kijkje nemen in Atelier Heerenbrink, de Kostuumfabriek, Atelier Old Evers bij de Colckhof en ‘t Holthuus aan de Lierderholthuisweg 59. Daar presenteren Marjo Looijen, Afke van Halen en Anke Olthof hun verschillende disciplines aan het publiek. Een bijzondere locatie is ook de St. Nicolaaskerk, waar schilderijen en textielkunst te bezichtigen zijn. Ook in Lierderholthuis is er tijdens deze dagen muziek; Els Elshof (dwarsfluit) en John Blaauw en Finn Lukasen van de Expression-band zullen roulerend langs de locaties in Lierderholthuis te horen zijn.
  De Kunstroute kan per fiets of auto gevolgd worden en deels ook te voet. De gratis route- en programmabrochure met de deelnemende kunstenaars is verkrijgbaar bij het Dorpshuus in Heino. Kunstroute Heino is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Zie verder www.dorpshuusheino.nl of volg Kunstroute Heino op Facebook of Instragram.

  Mariënheem

  Ook Mariënheem haakt op Hemelvaartsdag, 26 mei, aan. Het programma begint om 6.30 uur met een bosmis in het parochiebos. Die dag vindt onder andere de expositie ‘Wie hoort mijn tranen’ plaats in de kerk (10.00-16.00 uur). Die bestaat uit een serie tragische portretten van de hand van Ineke Kodden. Verder zijn ook de iconenschilderingen van Ben Baack te bewonderen. Ook de ‘oude’ Kruiswegstaties die vroeger in de Mariënheemse kerk hingen, zijn die dag weer te zien. De expositie wordt ondersteund door Byzantijnse koormuziek, om zo ook stil te staan bij de oorlog in Oekraïne. Naast deze expositie in de kerk, vinden er nog meer activiteiten plaats op Hemelvaartsdag. Zo is er een Kunstwandelroute door heel Mariënheem uitgezet, kun je meerdere workshops volgen én is er een fietsroute die je langs verschillende kunstwerken in Mariënheem en omgeving leidt. Diverse kunstenaars haken aan.

  Luttenberg

  Dat geldt ook voor Luttenberg, waar op 26, 28, 29 en 31 mei diverse activiteiten zijn. Onder andere bij De Laarman, bij de kerk, bij Atelier op de Berg, bij Elckerlyc en amfitheater Het Lommerrijk. Denk aan een dauwtraptocht (starten bij De Laarman), een expositie van klompenmozaïek De Nachtwacht, een expositie van de leden van de Schilderclub Luttenberg en exposities van schilderijen, aquarellen en kunstwerken die gemaakt zijn met verschillende materialen. In Het Lommerrijk is op zondag 29 mei de voorstelling ‘In het Licht’ van Lisse Knaapen te zien. Voor een totaaloverzicht van het programma (met datums en tijden) zie de advertentie elders in dit blad.

  Raalte

  In Raalte haken van 26 mei tot en met 3 juni zo’n twintig kunstenaars, ateliers en culturele organisaties aan. Denk aan exposities van kunstwerken van onder andere Atelier Deziro, Ton Lammers, Henk Zielman, Hanneke Luttikhuis, Marjanne Voorhorst, Jeroen Vermaas, Jolande Hulleman, Harry Vossen (Cult), Fotoclub Salland, Kunstkring Raalte en anderen. Het aanbod varieert van keramiek tot schilderijen, van glaskunst tot ‘record’-art. Daarnaast zijn er ook enkele open lessen van St. Caecilia en Elle Dansé. Verder is er op zaterdag 28 mei op verschillende locaties in het centrum muziek van St. Caecilia (vanaf 12.00 uur), de Roalter Jongs (vanaf 14.00 uur) en Kinderkoor Discover (vanaf 13.30 uur). Voor een totaaloverzicht van het programma (met datums en tijden) zie de advertentie elders in dit blad.

  Facebook: IkTooninRaalte

  Foto: Ook atelier ’t Holthuus is geopend. Daar presenteren Marjo Looijen, Afke van Halen en Anke Olthof hun verschillende disciplines aan het publiek.