Dauwtappen

  Steunenbergerweg 5, Olst
  26 mei 2022
  14:00 uur


  Festival in Olst rondom Hemelvaart is bedoeld voor iedereen, ook zij met een kleine portemonnee

  OLST – De ‘ouderwetse’ bierflesjes, die zullen ze missen. Edwin Middelkamp (53) en zijn dochter Mace (17) zeggen het allebei. Want het bier bij Dauwtappen in Olst zit zo meteen in bekers. Dit festivalletje, dat al bestaat sinds 2014, noem het maar een ‘poor man’s Dauwpop’, vindt dit jaar namelijk voor het eerst legaal plaats. Op woensdagavond 25 en donderdag 26 mei is het weer feest op het erf van de Middelkampjes aan de Steunenberwerweg 5 in Olst. “Die flesjes hadden toch iets stoers, daarmee maakten we het verschil!”

  Op het affiche van Dauwtappen kom je geen grote namen tegen. De muziek komt veelal van beginnende bandjes en DJ’s. Entree is er ook niet. Alles draait om laagdrempeligheid. Winst draaien ze volgens Edwin nauwelijks. Wel beschikken ze inmiddels over een buffer. Mocht de geldpot ooit groter worden, willen ze een deel van het geld teruggeven aan de gemeenschap. “Ooit heeft een stelletje uit Broekland hier een feest gegeven”, vertelt Edwin. “Gewoon in de paardenbak. Hartstikke leuk. ‘Daar moeten we meer mee doen’, dachten Monique (Edwins partner, red.) en ik. Zo is Dauwtappen min of meer ontstaan. Er was nog een belangrijke bijkomstigheid. Op Hemelvaartsdag gaan veel mensen uit de buurt naar Dauwpop. Hartstikke mooi festival, ik ben er zelf ook jarenlang geweest, maar alleen voor een kaartje ben je tegenwoordig al snel 50 euro kwijt.” Hij begint te grinniken. “En dan moet je vrouw ook nog mee… Dan zit je al op dik 100 euro en heb je nog geen biertje gehad… Voor veel jongeren is zo’n kaartje te duur. Dus besloten we een goedkoper alternatief te bieden.”
  Het gezin Middelkamp woont dan wel in het buitengebied van Olst (bijna op de grens met Middel), maar is volledig georiënteerd op Broekland. Enkele inwoners van dat dorp namen ook zitting in de organisatie. Daarnaast wisten Edwin en Monique vele vrienden en kennissen te mobiliseren om tijdens de dag zelf mee te helpen. Dauwtappen trok de eerste keer (in 2014) zo’n tweehonderd bezoekers. Mace: “We begonnen vooraf met een brunch voor alle bezoekers.” Edwin: “De bedoeling was eerst ’s morgens vroeg. 7.00 uur. Het is de dag van dauwtrappen tenslotte. Maar daar hebben we vanaf gezien, dat werd veel mensen te vroeg. Toen werd het 10.00 uur. Maar er kwam bijna niemand. Dus daar zijn we mee gestopt.”

  Pispaultjes

  Maar Dauwtappen groeide in de jaren erna wel. Met als hoogtepunt de (laatste) editie van 2019 toen zo’n 650 mensen het festival bezochten. “We gaan er vanuit dat we elk jaar tien procent meer bezoekers trekken”, vertelt Edwin. “Maar het is niet de bedoeling dat dit een supergroot festival wordt. We willen gewoon vertrouwd volk uit de regio.” Mace: “Ik denk dat de meeste bezoekers uit Broekland, de Boskamp, Olst, Wesepe en Wijhe komen.”
  Ging jarenlang prima zo. Hoop gekkigheid erbij. Edwin herinnert zich het BVO’tje dat ze ooit aan de eerste (circa vijftig) bezoekers gaven. Snel effe achterover slaan tijdens de zeer korte route naar het terrein en hup: gáán. Of die keer dat ze overal in het bos pispaultjes neerzetten. Dat is geen tikfout. Het ging namelijk om paaltjes met daarop foto’s van mensen die Paul heten. Om tegenaan te plassen… Maar Edwin is er eerlijk over: Dauwtappen groeide hen een beetje boven het hoofd. En hij moest er ook niet aan denken dat er ongelukken zouden gebeuren. “Er klom hier ooit iemand in een truss en donderde er vervolgens uit. Gelukkig ging dat verder goed, maar dat wil je niet. Als Monique en ik het geld gingen wegbrengen, was er niemand van de organisatie meer.”

  ‘t Keldertje

  Bovendien kondigde ook ‘vaste organisatiewaarde’ Robert Bosgoed zijn afscheid aan. En Edwin en Monique wilden er als organisatoren ook niet tot in de lengte der dagen mee verder. Daarom hebben ze de organisatie inmiddels overgedragen aan de vriendenkoppel van hun zoon Sid, die van Keet ’t Keldertje (bij de Middelkampjes thuis). Mace schuift daar ook regelmatig bij aan en regelt de PR van Dauwtappen. Zelf helpen Edwin en Monique dit jaar nog mee en houden ze volgend jaar nog een oogje in het zeil, maar daarna is het wat hen betreft schluss. Dan is het aan de nieuwe generatie.
  Allemaal ontwikkelingen die hen deden besluiten om dit jaar legaal te gaan. Om te borgen dat aan alle regels wordt voldaan. Edwin: “De gemeente wist allang van ons bestaan, zo bleek, maar die had ons blijkbaar laten gaan. We zijn er zelf naartoe gegaan om een vergunning aan te vragen. Maar, en dat vind ik wel belangrijk, we zijn al die jaren wel verzekerd geweest.” Edwin vertelt het echter wel met een beetje pijn in het hart. Want met de legale status gaat ook een stukje charme verloren. En, die flesjes…
  Veel zal er echter niet veranderen. Alhoewel… Want Dauwtappen is nu gericht op iedereen tussen de 0 en 80, in de praktijk vooral dertigers, veertigers en vijftigers. Maar met een jongere organisatie is het ook logisch dat ook een jonger publiek de weg naar de Steunenbergerweg zal weten te vinden. “Maar het mag niet te groot worden”, stelt Mace. “Daarmee zijn we het met onze ouders eens. Het moet gewoon een laagdrempelig feest blijven voor iedereen die een feestje wil dat maar weinig geld kost.”

  Zie verder www.dauwtappen.nl.

  Kader met raster: Programma

  Dauwtappen wordt dit jaar voor het eerst uitgebreid met een feestavond op de woensdag ervoor. Edwin: “Het spul staat er toch al. Anders bouw je de boel op voor netto zes uur bierdrinktijd. Nu komen er een paar uurtjes bij.” Woensdagavond 25 mei zijn er vanaf 21.00 uur optredens van de bands That’s it (pop/rock-covers) en Toe Maar (met Marco ten Kate). De DJ’s van Orientalz zorgen voor de verdere muzikale omlijsting. Op donderdag zijn er tussen 14.00 en 20.00 uur optredens van de bands Watts Next (symfonische rockcovers), Velcro (covers van onder andere Pearl Jam, Foo Fighters en Limp Bizkit) en Impuls (het betere feesttentwerk). DJ Stan en DJ Jochem van Duuren draaien tussendoor.