Feestavond ter ere 55-jarig bestaan Sökkestoppers

  Hoogerheyne, Heino
  20 mei 2022
  20:00 uur


  Stef en Tiny Wichers Schreur uit Heino; een begrip bij de 55-jarige Sökkestoppers

  HEINO – Vraag bij de Sökkestoppers wie alles weet over 55 jaar carnaval in Heino en grote kans dat het antwoord dan Stef en Tiny Wichers Schreur is. Stef (82) was jarenlang lid van de Raad van Elf, Prins, negen jaar secretaris en werkte dertig jaar mee aan de eigen carnavalskrant ‘De Leug’npompe’. En echtgenote Tiny is de tel kwijt hoe vaak zij als eenling aan de optochten in Heino en Raalte heeft meegedaan. Tegenwoordig houden ze het beperkt tot het bekijken van de Heinose optocht. ”Er is een nieuwe, heel actieve generatie bij de Sökkestoppers. En zoveel creativiteit bij de wagenbouwers. Prachtig om te zien.”

  Het echtpaar mag dan een begrip zijn in de lokale carnavalswereld, maar beiden komen niet uit Heino. De wieg van Stef stond op een gemengd boerenbedrijf in Raalte. Tiny kwam hij pas tegen bij zijn studie aan de toenmalige hogere landbouwschool in Roermond. “Op de instuifavonden van de paters. Of ze moeite had om als Limburgse mee naar Overijssel te gaan? Nee hoor, ze wist natuurlijk ook wie ze kreeg…”, lacht Stef. Waarop Tiny, in het Limburgse dialect wat beiden goed beheersen, ook moet lachen: “Nou, je had best concurrentie. Maar zoals mijn vader altijd zei, waar je brood is, daar is je vaderland.”
  Stef koos voor een loopbaan in de toenmalige landbouwvoorlichting (“Als jongste in een gezin van acht ben je niet snel de opvolger op de boerderij”) en via een flat in Zwolle kwamen ze een halve eeuw geleden naar Heino. Met vrienden gingen ze uiteraard naar het carnaval in hun nieuwe woonplaats kijken, maar dat was een tegenvaller. “Wij verkleed en al naar Oortwijn; zat daar iedereen aan lange tafels met koffie en gebak. Een cultuurschok, dat was in Limburg echt heel anders.”
  Maar daarna ging het beter, zeker toen het echtpaar bij de nog jonge Sökkestoppers betrokken werd. Die vereniging bestond destijds uit een relatief kleine en vaste groep, maar ontwikkelde zich snel toen er nieuwe mensen bij kwamen. Met Stef dus als lid van de Raad van Elf, als secretaris van de vereniging, als Prins, tientallen jaren als hoffotograaf, maar ook druk met de beroemde Autorodeo (om geld te verdienen voor het Heinose carnaval) en -de korte voorganger- het autovoetbal. “Levensgevaarlijk, die enorme bal werd door de auto’s alle kanten heen geknald, zo het publiek in, daar zijn we snel mee opgehouden”, herinnert Stef zich. “En ik ben ooit bij de kamelenrace destijds, van zo’n beest afgevallen”, voegt Leny toe.
  Stef, nog steeds actief bij de Pompedoers en de Fotoclub Heino, was ook tientallen jaren medewerker van de eigen carnavalskrant de Leug’npompe, te beginnen met de eerste uitgave in 1985 met Stef zelf trots voorop als prins. “Met leuke en gekke verhalen over mensen en gebeurtenissen in het dorp. Nooit beledigend, dat was mijn uitgangspunt.”

  Pannne

  Elke editie heeft hij keurig in mappen bewaard. Je zou hem daarmee een soort verenigingsarchivaris kunnen noemen, maar die eer vindt Stef veel te groot. Net als de stelling dat ze samen heel veel gedaan hebben voor de groei en bloei van de vereniging en carnaval in Heino. “Wijlen Rein de Vries, Elbrig Hartholt, Bernard Lugtenberg die mij bij de vereniging haalde, Martin Overgoor die de naam Sökkestoppers bedacht; dat zijn mannen van het eerste uur. En dan vergeten we er vast nog een stel. Eigenlijk hebben alle leden van de Raad van Elf, maar ook zeker hun vrouwen meegewerkt aan wat het nu is.”
  Waarna de nodige anekdotes volgen. Zoals die keer dat de wagen van de Heinose Raad van Elf panne kreeg tijdens de optocht in Raalte. Stef: “In de Schapenstraat. Moesten we hem zelf naar Booijink drukken. Daar hebben we toen maar de optocht bekeken. Die maandag hebben we de wagen direct naar de sloperij in Broekland gebracht. Hij reed toen opeens weer.”

  Oelewappers

  Tiny weet nog altijd dat ze als individueel deelnemer de eerste prijs won in de optocht in Raalte; “Ik had een lampenkap op met als thema ‘Goed gekapt’. Speciaal voor mij gemaakt door de Oelewappers hier in Heino, die moet je zeker noemen. Echte kartrekkers en geinmakers en ze wilden alles voor je doen.”
  Niet iedereen is ervan overtuigd dat carnaval leuk is, zo weten ze. Een zuipfeest, in de billen knijpen, dat soort vooroordelen. “In de billen knijpen? Nooit gebeurd bij mij. En maar goed ook want dan hadden ze een schop gekregen,” zo verzekert Leny. “Carnaval is vooral heel gezellig. Je praat met heel veel mensen, drinkt er een biertje mee, maar die vooroordelen kloppen gewoon niet. Al hoor je ze soms nog wel eens. Bovendien, het is helemaal niet vol te houden, drie dagen lang jezelf lam drinken”, zo constateert Stef droog.

  Twijfels

  Dit jaar is carnaval in Salland in het weekeinde van 20, 21 en 22 mei met de optocht in (onder meer) Heino op zaterdag en die in Raalte op zondag. Door corona kon het niet anders, dat begrijpen ze heel goed, maar er zijn twijfels. “We willen zeker niet negatief zijn, want we begrijpen heel goed dat het nu gebeurt door corona, maar of het in mei de echte carnavalssfeer zal hebben? Misschien, wie zal het zeggen? Maar carnaval hoort echt bij de Vasten. Die traditie moet je niet loslaten. Hopelijk kan dat volgend jaar weer.” “Maar ik geef toe, ik heb in al die jaren heel wat kou staan te lijden op die prinsenwagen in de sneeuw en hagelbuien. Maar achteraf is dat toch leuk, gek genoeg,” overpeinst Stef. Als het even kan, staan ze in ieder geval zaterdag 21 mei langs de kant bij de Heinose optocht; “Toch geweldig als je nu al die creativiteit van de wagenbouwers ziet?”

  Kader met raster: Jubileumprogramma

  Met twee grote, gratis te bezoeken feesten op vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei in sporthal Hoogerheyne viert carnavalsvereniging de Sökkestoppers het 55-jarig bestaan, in de carnavalswereld een echt lustrum. Vrijdagavond vanaf 20.00 uur treden DJ Pascal en zanger Marco ten Kate op en is er onder meer een Prinsenparade. Het zaterdagprogramma begint om 14.00 uur met de Heinose optocht en daarna volgt een uitgebreid middag- en avondprogramma met DJ Gerco, Marco Kraats, Wolfgang Saufi en DJ Maurice. Bovendien is er het populaire onderdeel ‘Heino zingt mee’. Verkleden is beide keren niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.