Nieuwjaarskaartmarathon

  Kantine SV Raalte, Raalte
  14 januari 2023
  10:00 uur


  Voor de naar schatting 25-ste keer tien uur klaverjassen en jokeren bij SV Raalte

  RAALTE – Op zaterdag 14 januari vindt de (naar schatting) 25-ste editie van de traditionele Nieuwjaarskaartmarathon plaats in de kantine van de SV Raalte. Van tien uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds gaan naar verwachting tientallen kaarters klaverjassen of jokeren. Allemaal voor de gezelligheid en voor een extra centje voor de club, zo zeggen de vier organisatoren Albert Grootenhuis, Dick Burink en de gebroeders Henk en Hans Smeenk, stuk voor stuk gezegend met een blauwwit hart.

  Of het precies de 25-ste keer is, dat weet het viertal ook niet helemaal zeker. De kaartmarathon begon ooit in de maand mei, maar verhuisde toen snel naar de rustige januarimaand. En afgelopen twee jaar gooide corona roet in het eten, al werd er wel een keer nog een alternatieve kaartmarathon in het voorjaar gehouden. Nu is de kaartmarathon weer gepland in januari met dezelfde opzet als altijd; vanaf tien uur ’s morgens maximaal zestien rondes (mede afhankelijk van de snelheid van elke ronde), voor elke nieuwe ronde wordt opnieuw geloot wie met wie speelt en na acht uur ’s avonds wordt niet meer opnieuw gedeeld. Elke ronde levert punten op, die worden netjes bijgehouden voor de tussenstand, waarna aan het einde van de marathon even na acht uur de kaarter/ster met het meeste aantal punten met een mooie prijs en de wisselbeker naar huis mag. De wisselbeker is momenteel in handen van de tot nu toe laatste winnares Mieke Woldberg. “We rekenen erop dat ze die keurig gepoetst ’s morgens mee naar de kantine brengt. Of ze weer kan winnen? Dat kan natuurlijk, maar we hebben al meer dan twintig jaar dezelfde wisselbeker. Niemand is er nog in geslaagd om die drie keer te winnen”, zo klinkt het.

  Minder

  De meeste deelnemers zijn al wat ouder. Behalve uit Raalte komen ze uit omliggende dorpen als Broekland, Wijhe, Nijverdal, Lemelerveld, maar ook uit Kampen, Giethoorn en zelfs het Drentse Sleen. De vier organisatoren, zelf ook niet meer de allerjongsten, hebben in de loop der jaren de gemiddelde leeftijd zien stijgen en de aantallen deelnemers zien afnemen. “Jongeren hebben niet zo veel meer met klaverjassen helaas. Misschien pokeren of klaverjassen op internet, maar bij dat gamen blijft het vaak. Het zou geweldig mooi zijn als we dit keer ook jongeren mogen verwelkomen, maar of dat lukt? Klaverjassen, maar ook biljarten, het wordt overal minder, waar kun je dat nog? Je kunt natuurlijk wel een enorm groot prijzenpakket bedenken, maar dan moet je geen 20 euro zoals nu, maar 50 euro of meer voor de inschrijving gaan vragen. Daarvoor kiezen wij heel bewust niet. Het gaat hier echt om de gezelligheid. En het levert een leuk centje op voor de club die dat altijd kan gebruiken.” Soms vinden vooral de oudere deelnemers een kaartmarathon van tien uur van te voren aan de lange kant, maar dat verandert meestal in de loop van die zaterdag; “Dan zijn juist die oudste deelnemers het meest fanatiek.”

  Ondergrond

  Tien uur kaarten kan natuurlijk niet zonder ruime aandacht voor de inwendige mens. Van een bittergarnituur tot soep en een koud en warm buffetje, de deelnemers krijgen het allemaal voorgeschoteld als goede ondergrond. Plus natuurlijk desgewenst een pilsje, daar zorgen de gebroeders Smeenk van achter de bar persoonlijk voor. “We maken het eten extra zout, dat is heel goed voor de dorst”, zo wordt gegrapt. Er wordt in ieder geval niet met het mes op tafel (“Alleen bij het eten”) gekaart, maar wel relaxed én serieus, zo weten de vier organisatoren van de voorgaande marathons.

  Iedereen kan zich in de kantine van SV Raalte inschrijven op de deelnamelijst, maar ook bellen (06-83381228, 06-28548490 en 06-53996535). Het liefst opgave van te voren, de kantine van Raalte is een keer vol, maar eventueel kan dat op zaterdag 14 januari tot ongeveer half tien ’s morgens.

  Foto: Albert Grootenhuis, Henk Smeenk, Dick Burink, Hans Smeenk (vlnr) hebben nu nog tijd om zelf een kaartje te leggen. Op zaterdag 14 januari houden ze de kaartmarathon in de kantine van SV Raalte.