Lezing over digitale verslaving

  bibliotheek, Raalte
  9 november 2022
  19:00 uur


  RAALTE – Op woensdag 9 november geeft filosoof en journalist Doortje Smithuijsen een interactieve lezing in de bibliotheek in Raalte over digitale verslaving. Ze laat zien hoe slim apps en sociale media in elkaar zitten om ervoor te zorgen dat je blijft doorscrollen en -swipen. De interactieve lezing is voor iedereen vanaf 12 jaar. Aan ouders wordt aangeraden om samen met hun kind te komen om ook thuis de dialoog aan te gaan.

  Doortje Smithuijsen (1992) is filosoof en journalist. Ze doet vooral onderzoek naar de analoge mens in zijn digitaliserende leefomgeving. Ze schrijft met lichte verbazing over de online wereld en de wonderlijkheden in haar eigen bubbel. Ze schrijft essays en reportages voor de Volkskrant, Vrij Nederland en NRC en elke twee weken een column in de zaterdagbijlage van Trouw. Voor de VPRO maakte Smithuijsen de documentaires: Mijn dochter de vlogger en: Volg je me nog? Recent verscheen de documentaire Sociaal Tribunaal over cancelcultuur.

  Iedereen verslaafd?

  Doortjes nieuwste boek heet Iedereen verslaafd? In dit boek bezoekt Smithuijsen klinieken, spreekt ze psychologen, interviewt ze game-, porno- en Instagramverslaafden, maar ook mensen die niet zonder hun Strava of datingapps kunnen. Daarnaast kijkt ze kritisch naar zichzelf en haar eigen omgeving: in hoeverre verschilt onze digitale afhankelijkheid van die van ‘echte’ verslaafden? Waar ligt de grens tussen ‘normaal’ online gedrag en een online obsessie?

  Aanmelden

  Bij deze interactieve lezing in de bibliotheek in Raalte is plaats voor 50 bezoekers. Aanmelden kan via de website

  www.bibliotheeksalland.nl/agenda

  Filosoof en journalist Doortje Smithuijsen.