Voorstellingen SintShowPaleis

  Hoftheater, Raalte
  26 november 2022
  00:00 uur tot 23:59 uur


  Na 21 jaar en in totaal 157 voorstellingen stopt het grote kinderspektakel in Raalte

  RAALTE – Vorig jaar (en ook in 2020) gooide corona nog roet in het eten, maar op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 november is dan toch echt voor het allerlaatst het SintShowPaleis te zien in het Hoftheater. De voorverkoop voor de in totaal acht voorstellingen is inmiddels gestart en die loopt als een tierelier, zo meldt Sander Booijink; “En we geven voor elke show twee vrijkaarten weg.”

  Nog acht keer dus dit grote en muzikale kinderfeest rond de verjaardag van de Sint in het Hoftheater en dan is het definitief voorbij; na 21 jaar en in totaal 157 voorstellingen stopt SintShowPaleis. Voor generaties jonge kinderen (en inmiddels ook veel van hun ouders) in Raalte en omstreken een begrip. Daarom was het besluit, dat vorig jaar al werd genomen, om te stoppen niet makkelijk. “Maar we denken dat we op een hoogtepunt moeten stoppen.” Eelco Koenjer en Sander Booijink, twee leden van de Pietenband die elke voorstelling muzikaal ondersteunt, waren er vanaf het begin bij. Hun toenmalige band DeLuxe trad in 2001 op verzoek van het Sint Nicolaascomité Raalte op als speciale Pietenband bij de intocht. Dat werd een groot succes en smaakte naar meer. “Wijlen Ruud Hendriks nodigde ons uit in zijn achtertuin. Kratje bier erbij zoals dat hoort in Raalte en toen kwamen de goede ideeën vanzelf. Bjorn Roescher bedacht de naam en Hans Kodden het decor”, vertelt Eelco. “Voor de kaartverkoop het eerste jaar gingen Ruud en ik naar een vergadering van het ROV (Raalter Ondernemers Verbond, red.). Niet iedere ondernemer zag zo’n speciale sinterklaasshow meteen zitten. Uiteindelijk waren er genoeg ondernemers die alle kaarten kochten om als cadeautjes aan klanten te geven. Dat eerste jaar hadden we dus meteen drie goed bezochte voorstellingen in het oude Hoftheater”, vult Sander aan.

  Koppies

  Het jaar daarop werd de kaartverkoop in eigen hand genomen en groeide het aantal voorstellingen, vrijwel allemaal uitverkocht, snel naar inmiddels acht stuks. “Er is geen artiest die zo vaak in het Hoftheater gestaan heeft als wij”, klinkt het met gepaste trots. Mogelijke verklaringen voor dat succes hebben ze wel. “Het zijn altijd feestelijke voorstellingen waarbij natuurlijk iets fout gaat of iets verloren raakt. En dat wordt altijd opgelost. Kinderen vinden dat geweldig. Op de landelijke tv zit de Sint er soms maar wat bij, maar wij betrekken hem er hier echt bij. Al blijven de kinderen altijd centraal staan. Prachtig als je die koppies dicht voor het podium ziet zitten. En als het spannend wordt ze allemaal gaan staan”, meldt Eelco. “We zorgen ook voor humor in de voorstelling met grapjes met een dubbele bodem. Die de ouders, die toch de kaartjes moeten kopen, leuk vinden en die de kinderen zelf niet meekrijgen,” vult Sander aan; “Er waren ouders die de voorstellingen zo leuk vonden dat, als hun eigen kinderen te groot werden, maar jonge kinderen van de buren meenamen.”

  Discotheek

  Sander heeft uitgerekend dat in deze dik twintig jaar jaar 62 eigen liedjes geschreven zijn; de helft nieuw en de andere helft bewerkingen van bestaande liedjes, de meeste van de hand van Erik Langenbach. En dat er behalve 157 voorstellingen in het theater ook tientallen scholen bezocht en 410 huisbezoeken afgelegd zijn. Dat laatste met een kleinere afvaardiging. Niet alleen in Raalte werd opgetreden, maar ook in Zwolle en Steenwijk. En zelfs bij discotheek Bills Bar in Markelo. “Begint Eric Langenbach ’s nachts om half 1 zijn aankondiging met de opmerking; kindertjes, wat zijn jullie allemaal groot geworden”, lacht het tweetal. Het SintShowPaleis haalde zelfs de landelijke radio. “We mochten bij CGiel Beelen op 3FM op 5 december optreden. Zit je ’s morgens om vijf uur al in Hilversum.”

  Sprookje

  In totaal werken er, inclusief het negen leden tellende bestuur, zo’n veertig tot vijftig mensen mee aan het SintShowPaleis; van bouw- en wegwijspieten tot de zes leden Pietenband. Verreweg de meesten zijn er al vanaf het begin bij. De keuze om te stoppen was vorig jaar niet makkelijk. “We hebben er veel over gepraat. Het organiseren van SintShowPaleis kost heel veel tijd en energie en iedereen is druk. Dan is het misschien het mooiste om op je hoogtepunt te stoppen. Een kleinere groep gaat door met school- en huisbezoeken. En misschien dat anderen in het dorp het oppakken en met iets nieuws komen, wie zal het zeggen? Want het sprookje van de Sint moet altijd doorgaan.”

  www.sintshowpaleis.nl