Bezoek van Zilversmid Dambar

  Wereldwinkel, Raalte
  26 oktober 2022
  10:30 uur


  RAALTE – Zilversmid Dambar Biswo Karma uit Nepal komt woensdag 26 oktober naar de Wereldwinkel Raalte. Van half elf ‘s morgens tot vijf uur ‘s middags toont hij zijn collectie zilverwerk.

  Het gaat om sieraden uit zijn eigen atelier, vervaardigd door hemzelf en zijn medewerkers. Alle geëxposeerde sieraden zijn ook te koop. Prachtige ringen, armbanden en oorhangers. Vaak met een symbool of speciale betekenis. Dambar is geboren in de laagste kaste in Nepal. Hij had het geluk in het verleden een Nederlander te ontmoeten die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Daarna heeft deze man hem ook nog geholpen met de bouw van een huis met een werkplaats in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal.
  Vervolgens wilde Dambar op zijn beurt ook mensen helpen. Hij maakte van zijn atelier een bedrijfsschool waar kansloze jongeren uit zijn dorp de kans krijgen het vak te leren. Hierdoor krijgen meerdere Nepalese families een beter bestaan. Om dit te kunnen blijven doen komt Dambar regelmatig naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen.
  Aansluitend aan het bezoek van Dambar, begint op zaterdag 29 oktober de Fairtrade week, die duurt tot en met 5 november.