Cubadagen IJssellinie

  Landgoed de Haere, Olst
  23 oktober 2022
  08:00 uur


  OLST – De IJssellinie besteedt in het weekeinde van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober aandacht aan de Cubacrisis. Dat gebeurt onder andere met een lezing van luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif, een oorlogsspel voor kinderen en jongeren rond de bunkers en activiteiten van zendamateurs in de Commandobunker.

  Tussen 16 en 29 oktober 1962 dreigde een kernoorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie nadat de Russen kernwapens hadden geplaatst op Cuba. De dreiging was zo ernstig dat een begin werd gemaakt met het activeren van de IJssellinie, een waterlinie tussen Nijmegen en Kampen. Als voorbereiding op het onder water laten lopen van grote gebieden werden de sluizen in de Afsluitdijk afgesloten.
  De Cuba-dagen van de IJssellinie beginnen op vrijdagavond 21 oktober met het AvondTuur, een spannend spel voor kinderen vanaf een jaar of 8. Deelnemers moeten in en bij de bunkers allerlei opdrachten uitvoeren waarbij ze ervoor moeten zorgen niet door spionnen betrapt te worden. Deze belevingsactiviteit wordt op vrijdagavond 21 en zaterdagavond 22 oktober gehouden van 19.30 uur tot 23.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich melden op de parkeerplaats van landgoed De Haere in Olst. De deelnamekosten bedragen 2 euro per persoon (betaling contant).
  Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif houdt op zaterdag 22 oktober een lezing in het Holstohus in Olst. Hij vertelt meer over de Cubacrisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Voorafgaand aan zijn lezing vertelt Peter Kuipers (commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp aan de Jan Schamhartstraat in 2008. Het gaat om een bunkercomplex van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex werd destijds uitgegraven in het kader van teambuilding voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Aanvang is om 14.00 uur.

  Zendamateurs

  Op zaterdag 22 en zondag 23 oktober zijn de zendamateurs Sven de Vries en Cees Mastenbroek actief in de Commandobunker van de IJssellinie. Zij leggen radiocontact met andere posten in het land. Cees Mastenbroek: “In Nederland zijn er nog heel veel ‘Koude-Oorlog plekken’, daar proberen we dan verbinding mee te maken. Het zijn er in totaal 22 en dan moet je denken aan bunkers, luchtwachttorens, schuilbunkertjes, oude kazernes, commandobunkers en zelfs een fregat uit de Koude Oorlog dat in Zeeland ligt. Ook proberen we contact te maken met Engeland en Italië.” Een voertuig van DKO (Dienstplicht Koude Oorlog) is ook aanwezig bij de bunker. Bezoekers kunnen de zendamateurs die dagen van 8.00 tot 17.00 uur aan het werk zien.