Viering 900 jaar Raalte van start in de Plaskerk

0247802_Raalte_900_wethouder_en_voorzitterc.JPG
.

Programma grotendeels opgebouwd uit drie weekenden met elk een ander thema

RAALTE – De festiviteiten omtrent de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte gaan op vrijdag 3 februari officieel van start. Dat gebeurt met een feestelijke avond in de Plaskerk. Na een woordje van Jaap Starkenburg, de voorzitter van de Regiegroep die het programma coördineert, verzorgt burgemeester Martijn Dadema de officiële openingshandeling.

Daarna wordt de avond ingevuld met een programma door de Plaskerk. Het thema is verleden, heden en toekomst. Aan de avond wordt verder meegewerkt door studenten van ArtEZ (conservatorium), Richard Slaar (voorganger PKN Raalte) en Gerard Oosterlaar (Höllenboer). Dat er voor de Plaskerk is gekozen is logisch. De officiële geschiedschrijving van Raalte begon namelijk in 1123 met de vermelding van de Plaskerk in historische geschriften. Bovendien speelde de kerk een grote rol in de geschiedenis van Raalte.
Het programma van 900 jaar Raalte is gecentreerd rondom drie weekenden. Raalte staat in het weekend van 28 tot en met 30 april tijdens ‘Raalte Royaal’ in het teken van sportieve activiteiten en ook een zeskamp op zaterdag. Van 14 tot en met 16 juli volgt ‘Van Raelt tot Raalte’. Tijdens dat weekend draait alles om de historie van Raalte. Tenslotte volgt van 20 tot en met 22 oktober ‘Raalte op de plank’n’ met aandacht voor kunst en cultuur.
Daarnaast is er een aanvullend programma. De Plaskerk organiseert negen avonden, waarvan de officiële openingsavond op vrijdag 3 februari de eerste is. Daarbij is er aandacht voor de historie van Raalte, omlijst met muziek. Hieraan wordt meegewerkt door studenten van ArtEZ conservatorium, meerdere Raaltenaren en het orkest van St. Ceacilia. Daarnaast spreekt de organisatie ook nog van enkele verrassende namen, die nu nog even geheim blijven.

Kalender

Ter voorbereiding op de festiviteiten hebben er twee inspiratiesessies plaatsgevonden waarbij er vele ideeën voor het programma zijn bedacht. De uitvoering van dat alles is neergelegd bij Raalter organisaties en verenigingen en de inwoners van het dorp. Om de viering van 900 jaar Raalte tot een succes te maken is een onafhankelijke stichting opgericht: Regiegroep 900 jaar Raalte. De leden van de regiegroep stellen hun kennis en netwerken beschikbaar aan iedereen die wat wil organiseren. “We hebben gemerkt dat er ontzettend veel enthousiasme is vanuit Raalte zelf”, zo laat de regiegroep weten. “Veel inwoners hebben leuke ideeën en zoeken ook snel contact. We gaan een kalender opstellen met alle activiteiten die georganiseerd worden. deze komt rond de opening op 3 februari online. Omdat we samen onze verjaardag willen vieren zijn vele activiteiten vrij toegankelijk.”

Wie de opening wil bijwonen, kan zich aanmelden via www.pknraalte.nl/raalte-900/. “We raden aan dit snel te doen vanwege de beperkte capaciteit van de Plaskerk. Je kunt op goed geluk naar de zaal komen, maar je loopt dan het risico dat er geen plaats meer is. Voor inwoners die niet aanwezig kunnen zijn wordt voor een live verbinding gezorgd.”

Januari loopmaand

In het kader van de viering van het 900-jarig bestaan van Raalte is er elke maand aandacht voor een andere sport. In januari staat de loopsport centraal. Het is mogelijk om deel te nemen aan loopclinics bij AV Salland en Vital Centre.

De clinic van AV Salland is dinsdag al begonnen. Bij deze clinic kun je twee keer in de week trainen, op dinsdag en zaterdag. Deze clinic vindt plaats op het sportveld van AV Salland op Ramele. Inschrijven kan via www.mijninschrijving.nl. Meer informatie op www.avsalland.nl.
Vital Centre biedt gratis een verkorte hardloopclinic aan. De deelnemers krijgen vijf trainingen. Dit onder leiding van gecertificeerde looptrainers. Beginners en gevorderden: iedereen kan aanhaken. De eerste training (maximaal anderhalf uur) is gepland op zondagochtend 15 januari. Aanvang is om 9.00 uur. Voor opgave mail naar naar l.harink@vitalcentre.nl.
Mochten de financiën een beperking geven, de gemeente Raalte kent de Meedoen 18 regeling: www.raalte.nl/meedoen-18. Alle regelingen rondom rondkomen in Raalte zijn te vinden op www.raalte.nl/rondkomen-in-raalte.

Foto: Toenmalig wethouder Jacques van Loevezijn en Jaap Starkenburg presenteerden vorig jaar in de Plaskerk het logo voor de festiviteiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.