Paasvuren in Raalte lijken stikstofdans te ontspringen

0248277_Paasvuur.jpg
.

RAALTE – De provincie Overijssel heeft geen organisatoren van paasvuren in de gemeente Raalte aangeschreven over de stikstofregels. Het lijkt er dus op dat die de ‘stikstofdans’ ontspringen. Alle organisatoren van paasvuren in Overijssel binnen 4 kilometer afstand van een Natura 2000-gebied moeten namelijk laten onderzoeken of hun paasvuur schadelijke gevolgen heeft. Denk aan een stikstofberekening en aan een onderzoek naar de aanwezigheid van (en mogelijke gevolgen voor) beschermde diersoorten.

Het gaat om 73 van de in totaal ongeveer 230 paasvuren. Als de stikstofuitstoot te groot is, kan het paasvuur volgend jaar waarschijnlijk niet doorgaan. GemeenteBelangen klom naar aanleiding van dit nieuws in de pen en stuurde een brief naar het Raalter college van B&W. Maar die meldt dus dat er geen organisatoren van paasvuren in de eigen gemeente zijn aangeschreven. GemeenteBelangen vroeg onder andere of het college ook van mening is dat er geen extra belemmeringen voor vrijwilligersorganisaties moeten worden opgeworpen. “De gemeenteraad en het college vinden paasvuren een mooie traditie die behouden moet blijven, indien het belang van de bescherming van het milieu zich daartegen niet verzet”, zo schrijft het college in haar antwoord. “Het college heeft sympathie voor de organisatoren van de paasvuren. Echter voor wat betreft de stikstofregels is de provincie Overijssel het bevoegd gezag.” Ook meldt het college dat de provincie van plan is om ondersteuning te bieden aan organisatoren van paasvuren. Het is alleen nog niet bekend op welke manier. De verwachting is niet dat er subsidie komt voor het maken van een Aeriusberekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.