‘Niet meer alleen rockers, ik wil een groter publiek bereiken’

0248533_MarietIII_edt.JPG
.

Mariët Wichers Schreur exposeert mooiste ‘rockers’ in het Hoftheater, maar heeft haar horizon verbreed

RAALTE – Ze is een van de meest getalenteerde kunstschilders van Salland. Mariët Wichers Schreur uit Raalte maakte naam met een serie portretten van bekende rocksterren. Alsof Rembrandt uit zijn graf was opgestaan om moderne iconen te schilderen. Op dit moment exposeert ze een selectie van haar werk in het Hoftheater.

Inmiddels heeft ze heel bewust haar techniek verfijnd. In de afgelopen jaren exposeerde ze door het hele land. Op Facebook heeft ze inmiddels vele duizenden volgers. Verder is ze officieel voor zichzelf begonnen. “Op 5 mei vorig jaar. Bevrijdingsdag. Dat leek me wel symbolisch.” Bovendien schildert ze tegenwoordig meer dan alleen rocksterren. “Ik wil een breder publiek bereiken. Dingen schilderen die iedereen in de kamer wil. Want de markt voor muziek is beperkt. Je kunt wel een enorme fan zijn van Led Zeppelin, maar dat betekent niet meteen dat je ook een schilderij van Robert Plant in je woonkamer wil…”
Ze heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het schilderen van paarden. “Vier jaar geleden vroeg iemand of ik een schilderij van haar en haar paard wilde maken. Ik ben daar toen niet op in gegaan. Ik hield me toen helemaal niet bezig met het schilderen van paarden. Maar later overleed haar paard. Toen ben ik teruggegaan en heb ik gevraagd of ik alsnog een schilderij voor haar zou maken. Dat wilde ze wel. Het was heel moeilijk, maar het beviel goed. De zachte snuit, de ogen, de spieren van het paard; het kwam allemaal heel mooi naar voren. Thuis hadden we vroeger pony’s. Ik vind het mooie dieren. Die uitstraling, die kracht; het sterke contact tussen het paard en de ruiter… Ik had op dat moment een klant waarvoor ik een schilderij van een bekende DJ maakte. Een cadeau voor zijn zoon. Die man had een paardenfokkerij. Ik heb toen drie schilderijen van paarden gemaakt. Toen hij de volgende keer weer kwam om het schilderij van de DJ te bekijken, liet ik hem die drie ook zien. Daar heb ik toen ook meteen een opdracht aan overgehouden.”

Oude meesters

Daarnaast is ze zich gaan toeleggen op het werk van de oude meesters. Zo schilderde ze onder andere haar eigen versie van de Nachtwacht. “Ik zal nooit zo goed worden als Rembrandt, Vermeer of wie dan ook, maar ik probeer wel de kleuren, de lichtval en de compositie van hun werken te pakken. In die tijd hadden ze geen fotografie. De mensen die ze portretteerden, moesten uren poseren. En dan moest ook nog het licht en alles daaromheen goed zijn. Ik heb ook een werk van de Rosa Bonheur nageschilderd. Echt een fascinerende vrouw uit de negentiende eeuw. Ze heeft een schilderij waarop allemaal paarden staan. De voorbeelden had ze gemaakt op een markt in Parijs. Verkleed als man had ze daar twee jaar lang paarden geschetst. In overleg met de politie. Als vrouw mocht ze anders niet naar die markt toe.”

Gulden snede

In haar eigen woonkamer staat een enorm schilderij van Leonardo da Vinci. Net gereed. Geschilderd in opdracht van een Raalter bedrijf. In de voor haar kenmerkende donkere stijl. Schilderen met licht, zo omschreef ze die jaren geleden al. “Die achtergrond van Leonardo da Vinci lijkt zwart, maar is het niet. Het is een mengelmoes van donkerblauw, donkerrood en donkerbruin. En op die donkere achtergrond begin ik dan met het aanbrengen van lichtaccenten. Altijd eerst de ogen. Ik ken schilders die daarmee eindigen, maar ik vind de ogen enorm belangrijk. Die moeten me aanspreken. Die zijn de ziel van een mens. Als je de ogen van Leonardo da Vinci op dit schilderij bekijkt, zie je heel veel details. En ook de glans. Het bedrijf waarvoor ik dit heb gemaakt, vroeg aanvankelijk om afbeeldingen van mensen als Volta, Einstein en Ampère. Die vormden de grondslag van hun bezigheden. Maar ik dacht erover na en zei dat ze iets belangrijks waren vergeten: de mens. Da Vinci was de eerste die de mens in de juiste verhoudingen schilderde. De gulden snede. Hij deed daarvoor heel wat onderzoek. Tot aan het ontleden van lijken aan toe. Hij ging er heel ver in. Maar ik vind zijn werk geweldig!”

Brugge

De komende jaren wil ze nog meer exposeren. Er zit wat aan te komen op de markt van Boer zoekt Vrouw, zo vertelt ze. En er staat mogelijk wat te gebeuren in Brugge. “In een grote Gotische kerk.” Maar ook is ze bezig met grote paardenevenementen en kunstmarkten in oost-Nederland. En ze blijft natuurlijk schilderen. En soms zal dat anders lopen dan gepland. “Want ik wilde me meer toeleggen op paarden, maar nu ben ik toch bezig met een nieuw schilderij van Keith Richards. Die oude rockers, ik kan dat niet laten…”

Tijdens de expositie in het Hoftheater laat ze overigens vooral oud werk zien. “Het moet een beetje passend zijn bij het theater. Het zijn mijn veertien mooiste werken van rocksterren, specifiek op verzoek van de organisator van deze expositie. Van Alice Cooper tot Robert Plant.” De expositie in het Hoftheater duurt tot 31 maart. Zie verder www.jetart.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.