Koren in actie tegen energiearmoede

0248308_Koren.JPG
.

‘Je lost er de grote problemen niet mee op, maar we willen die gezinnen wel een hart onder de riem steken’

RAALTE – Het was Harry Ogink uit Heino, lid van het Vilsterse koor de Stuwzangers die afgelopen november het idee opperde om iets te doen voor gezinnen die buiten hun schuld om hun energierekening niet meer kunnen betalen. Inmiddels is er veel in werking gezet. Op zondag 5 februari vindt er dan ook een benefietconcert plaats in Bij Lampe met optredens van negen koren en de drumfanfare van St. Caecilia in Raalte. De inzet: zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. Dit met als thema ‘Iedereen warme voeten’. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Theo Ogink, Herman Korenromp en Gerard Simons vertellen meer over het initiatief. “Je lost er de grote problemen niet mee op, maar we willen die gezinnen wel een hart onder de riem steken.”

“Nadat Harry het idee had geopperd tijdens een bestuursvergadering van de Stuwzangers, hebben we diezelfde week nog contact opgenomen met vier andere koren”, vertelt Theo Ogink, net als Harry lid van de Stuwzangers. “De Roalter Jongs uit Raalte, Germania uit Heeten, de Pompedoers uit Heino en de Stroatkjals uit Luttenberg. Iedereen was enthousiast. Een week later zaten we al op het gemeentehuis. Daar hebben we direct de vraag neergelegd wat de gemeente voor ons kon betekenen. Jetty Loijinga nam namens de gemeente zitting in onze werkgroep.” Gerard, lid van Germania, vult aan: “De gemeente is uiteindelijk ook de organisatie die weet welke mensen hulp kunnen gebruiken. En er bestaat een potje voor dit soort activiteiten. Dat is geen cultureel geld, trouwens.”
Ze zochten een locatie die flink wat publiek kan huisvesten. Gerard: “We kwamen op twee mogelijke plekken uit: het Hoftheater en Bij Lampe. Het Hoftheater had echter weinig plek in de agenda. Voor ons was het belangrijk om dit uiterlijk begin februari te organiseren. In april is de winter alweer voorbij. Bij Bij Lampe waren ze meteen enthousiast. We hebben direct de datum vastgelegd.”
Ze krijgen twee zalen tot hun beschikking. Herman Korenromp (Stroatkjals): “Daarna konden we andere koren benaderen. We waren al tot de conclusie gekomen dat de vijf organiserende koren allemaal mannenkoren zijn. Dat moest dus breder.” Ook Eigen Wiese uit Raalte (een dameskoor), Popkoor Puur uit Haarle (gemengd), Popkoor Popup uit Heeten (dames) en popkoor SVP uit Heino (gemengd) werden daarom vervolgens aan het affiche toegevoegd. Net zoals de drumfanfare van St. Caecilia. De eerste reacties zijn volgens de drie heel erg positief. Herman: “Volledige vriendenclubs die al hebben aangegeven te komen.” Theo: “Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente sprak ik een paar leden van Popup. Die vroegen ook meteen of de voorverkoop al was begonnen.” Gerard: “De kaartjes waren amper gedrukt, toen we er al over werden platgebeld.”

Mooi meegenomen

In totaal zijn er 1.500 kaarten beschikbaar. Die kosten 10 euro per stuk. Ze durven niet al te veel te zeggen over de opbrengst. “Maar we hopen op een bedrag tussen de 10.000 en 20.000 euro. Als we uitverkopen hebben we al 15.000 euro.” Maar de organisatie hoopt op meerdere manieren geld binnen te halen. Zo zijn verenigingen en bedrijven opgeroepen om een duit in het zakje te doen. Herman: “We hebben in de gemeente alleen al vierhonderd verenigingen. Al geven ze allemaal een heel kleine bijdrage, dan levert dat nog een leuk bedrag op.” En ook roepen ze iedereen die het geld kan missen op om de energietoeslag van november en december (twee keer 190 euro) te doneren. Maar dat is een beetje afwachten. Herman: “Er zijn best mensen die dat geld helemaal niet nodig hebben, maar er zijn ook andere partijen die al eerder dezelfde oproep hebben gedaan. Ook voor mensen die moeite hebben om hun energierekening te betalen. En wie het uiteindelijk inzamelt, maakt verder ook niet uit. Maar misschien dat we een enkeling over kunnen halen. Als het er tien zijn, is dat mooi meegenomen.”

‘Er zijn potjes’

Humanitas zal er uiteindelijk voor zorgen dat het geld bij de juiste gezinnen terecht komt. “Het gaat naar schatting om circa 180 gezinnen”, vertelt Gerard. “Het zou mooi zijn als we die allemaal 100 euro konden geven.” Hij heeft de verhalen uit eerste hand gehoord. “Gezinnen met twee werkende mensen die hun energierekening in een keer zes-, zevenhonderd euro zien stijgen. Voor de minima zijn er best een aantal regelingen, maar voor die mensen die daar net boven vallen, is er niks. Zij komen ook niet in aanmerking voor de Voedselbank. Voor hen willen we ons inzetten. Want zo’n enorme stijging van de energierekening, daar kun je niet tegenop werken. De meeste van die gezinnen hebben echt nog wel een kleine reserve. Die zouden ze dan willen investeren in zonnepanelen of warmtepompen. Maar ja, die zijn op het moment niet leverbaar. En met de hoge rekeningen van nu loopt je portemonnee snel leeg.” Theo: “Kinderen die zonder ontbijt naar school moeten. Dat kun je je toch niet meer voorstellen.” En zo stelt Herman: “Geneer je niet. Als je in de problemen komt, ga dan naar de gemeente. Er zijn potjes….”

Tickets

Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Schulten Lederwaren in Raalte, de Smulbaai in Heino, Bij de Bank in Heeten en de Coop in Luttenberg. Daarnaast verkopen ook de leden van de organiserende koren kaarten. Donaties zijn welkom op IBAN NL35 RABO 0319 6025 91 ten name van ‘Iedereen warme voeten’. Voor meer informatie over alle mogelijke potjes en regelingen neem contact op met de gemeente Raalte of bel rechtstreeks naar Lilian Hultink, 06-23940560 of Bertha Bonthuis, 06-10806656. Het programma van ‘Iedereen warme voeten’ duurt van 13.00 tot 18.30 uur.

Op de foto van links naar rechts: Herman Korenromp (Stroatkjals), Gerard Simons (Germania) en Theo Ogink (Stuwzangers).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.