Ingezonden brief: Minder papier, protocollen en regels

RAALTE – Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Raalte is weer in de pen geklommen. Ditmaal pleit hij voor minder papierwerk, protocollen en regels. Hieronder de tekst van zijn brief.

“De hoeveelheid papier en protocollen breidt zich nog steeds uit. Hoewel automatisering, digitalisering en robotisering steeds verder door ontwikkelen, groeit de hoeveelheid papier en protocollen die we moeten bijhouden en aanleveren te onderbouwing en verantwoording nog steeds enorm. Als je nu een raadsvoorstel op het gebied van ruimtelijke ordening krijgt, waarbij in het verleden twee of drie bijlagen toegevoegd waren, dan zie je nu dat het aantal bijlagen niet meer op één computerscherm past. Steeds meer sectoren en overheidsinstellingen bezwijken onder de enorme regeldruk. Een steeds groter percentage van onze werktijd gaat daar aan op. De politiek kiest er nog elke dag voor om problemen op te lossen door nog meer regels en verordeningen vast te stellen.
Voorbeelden zijn er te over. De stikstofcrisis. Er komen steeds meer berekeningen, regels en protocollen. Er zijn onvoldoende mensen te vinden om alles uit te kunnen voeren voor de vergunningverlening. Ondertussen schrijdt de tijd voort en worden de kosten en onzekerheid alleen maar groter. Of neem de zorg. Aan verzorgend en medisch personeel is groot gebrek. Wat zien we: er komen nog steeds meer papieren en bureaucratische regels bij. Het aantal uren dat men aan echte zorg kan besteden, neemt alleen maar af. Of onderwijs. Er is een groot tekort aan onderwijzend personeel. En wat zien we (weer)? Nog meer papieren, protocollen en extra taken. Aan de echte onderwijs aken komt men steeds minder toe. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

Laten we als politiek de handschoen oppakken en niet langer elk probleem te lijf gaan met weer meer nieuwe regels, protocollen en uitbreiding van wetten. Zo kunnen we werken aan echte oplossingen en een samenleving waarbij mensen weer met plezier hun onderneming kunnen runnen en met passie werk kunnen doen, waar ze voor op zijn geleid. Ook al hebben we alle problemen hier morgen niet mee opgelost, veel inwoners zullen met veel meer plezier en passie hun werk doen en het wordt weer leuk om te ondernemen.”

Jan Schokker
GemeenteBelangen Raalte

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.