Gerlant: ‘Kijk, dat doet deze Overijsselse coalitie…’

0247824_Gerlant.jpg
.

(Opinie)

“Wat denk jij dan wat het wordt?” Robert Jansen, voormalig Statenlid namens GroenLinks, tegenwoordig gemeenteraadslid in Deventer, vraagt het me, terwijl hij bij mij thuis aan de koffie zit. Volgens mij verbaast mijn antwoord hem. Ik zeg dat ik denk dat een coalitie over links meer voor de hand ligt dan over rechts en dat ik de euforie over en bij de BBB niet begrijp.

Hij is het met me eens dat de geschiedenis leert dat partijen die elkaar kennen makkelijker gaan samenwerken dan dat ze met een nieuwkomer in zee gaan. Voor mij is het gewoon duidelijk dat BBB het CDA leeg trekt, JA21 de VVD, dat D66 er een in moet leveren aan Volt, dat het FvD in Twente nog wel weer een spookzeteltje zal scoren en dat er voor de rest niet zo veel verandert, behalve dan een coalitie over links. Ondertussen zit ik mij woest te maken op die boeren in Salland die elkaar allemaal gegijzeld houden in hun euforische gedachten over BBB en in de gebiedsprocessen niet aan tafel willen.
Des duivels was ik vorige week op Ben Eshuis, de fractievoorzitter van het CDA. Gooide zijn college met twee CDA’ers erin met donders geraas even een eis van vijf miljard op de Haagse tafel, laat die zak hooi bij Oost optekenen dat hij ook denkt dat zijn partij flink verliezen gaat. In plaats van dat hij zei: “Kijk, dat doet deze Overijsselse coalitie, wij wijzen Den Haag even terecht.” Wat ze namelijk gezegd hebben bij monde van SGP-er Gert Harm ten Bolscher: “Het is alles of niks”, met andere woorden: Jullie elkaar gevangen houden in idiote dromen en de zooi bij ons over de schutting gooien? Zo gaan wij in Overijssel het doen. En nu dokken…
Waar ik de meeste moeite mee had? Dat er op m’n ‘social media’-kanalen dan nog weer van die leuterverhalen langskomen dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Dat het niet gaat gebeuren. Dik dertig jaar meelezend op dit dossier weet ik dat het wel gaat gebeuren.

Braks

Dat ging niet vanzelf, in 1990 tijdens de akkerbouwprotesten leerde ik Gerrit Braks kennen. Toen hij later dat jaar moest aftreden, stuurde ik hem een bericht. Er volgde een gesprek. Via hem zat ik in het voorjaar ’91 bij Sicco Mansholt in de tuin. Een oude man en ik vroeg ook hem wat hij allemaal te leuteren had. Ik vroeg hem vooral waarom hij het dan niet veranderde, een man van zijn statuur. Wat wist ik van politiek? Ik kreeg van de heren bakken met leesvoer en sinds die tijd lees ik mee. Ik weet ondertussen het een en ander van politiek en ik kom altijd in het midden uit. Daarom ook koffie met GroenLinks.
Een van mijn eerste opinies heette ‘PAS past niet’; over het onzinnige voorstel van Henk Bleker met de PAS-wet. Geschreven vanuit de overtuiging dat die niet paste. Met een knoop in de maag gepubliceerd. Het was roeien tegen de wind in. Een andere opinie die mij gejeukt heeft, heette ‘1 april Bevrijdingsdag wordt lijdensdag’ over de afschaffing van het melkquotum. Opnieuw roeien tegen de stroom in en ik werd uitgelachen door LTO.

Versplintering

Jullie mogen me vandaag ook uitlachen, maar de afspraken die aan dit alles ten grondslag liggen, zijn al jaren geleden gemaakt. Bleker is het slechtste geweest wat ons ooit is overkomen. De voorstellen die er nu in Overijssel liggen het beste te behalen resultaat. Jullie zijn nu aan zet en nu kapen ze elkaar potverdorie in een heleboel versplintering en euforie. Ik zou maar eens maken dat je aan tafel kwam.
Braks vertelde mij lachend met z’n pretogen: “Als jij je vuile mond een beetje leert beheersen dan kom je er wel jongeling.” Ik had daar helemaal geen zin in, maar heb daar de laatste jaren behoorlijk mijn best op gedaan. Ik denk heel vaak wat, maar schrijf het niet op en zeg het niet hardop. Ik kon het vandaag niet laten. Sorry Ben, ik vond dit toch wel zo’n domme zet.

Gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.