Betrokkenheid inwoners groot bij het inrichten van de klimaatwinkelstraat

0248724_Klimaatwinkelstraat_1.JPG
Veel Dalfsenaren toonden dinsdagavond in De Overkant interesse voor de planvorming rond de herinrichting van het Kerkplein en de Prinsenstraat.

DALFSEN – Dat veel Dalfsenaren zich betrokken voelen bij de herinrichting van het dorpshart – rond Kerkplein en Prinsenstraat – bleek dinsdagavond overduidelijk tijdens de inloopavond over de ‘klimaatwinkelstraat’. In de loop van dit jaar moet in verschillende stappen duidelijk worden hoe deze omgeving eruit gaat zien.

In de grote zaal van De Overkant konden de vele belangstellenden – niet alleen omwonenden en andere direct betrokkenen, maar ook geïnteresseerden van verder weg – kennis nemen van twee conceptvarianten voor de herinrichting van Kerkplein en Prinsenstraat. Mensen konden hun voorkeur uitspreken, vragen stellen en ideeën te berde brengen. De gemeente is deze momenteel aan het inventariseren, waarna de uitkomst binnenkort bekend wordt gemaakt. “Maar het zal uiteindelijk ongetwijfeld uitdraaien op een mix van de mogelijkheden die in de concepten genoemd worden”, denkt wethouder André Schuurman. “En hoewel we ons best doen, staat het al bij voorbaat vast dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen.”

Autovrij

Dalfsen wil, zoals de gemeenteraad in april 2022 besloot, het Kerkplein en de Prinsenstraat inrichten als een aantrekkelijk en op termijn autovrij winkel- en verblijfsgebied. Met veel groen, ontmoetingsplekken en ruimte voor fietsers en wandelaars, zoals de varianten al lieten zien, maar ook met aandacht voor parkeren en laden en lossen in de buurt van winkels. Kenmerkend voor de klimaatwinkelstraat is dat deze wordt aangepast aan veranderingen in het klimaat, zoals veel regen of warm weer.
Opvallende elementen in de schetsontwerpen zijn een koppeling tussen Kerkstraat en Prinsenstraat door eenzelfde opvallende bestrating en natuursteenband, en geclusterd groen van bomen en struiken rond de kerk. Het stromenlandschap van de Vecht dient als inspiratie voor de vormgeving. De entree van de kerk wordt opgenomen in de wandelroute, waarbij de muurtjes – zowel bestaande als nieuwe – kunnen fungeren als zitplekken met bloemrijke beplanting.

Definitief ontwerp

Aan de hand van de binnengekomen reacties maakt de gemeente een ontwerp dat in februari wordt doorgesproken met aanwonenden en ondernemers. Dan komen onder meer de bereikbaarheid van de winkels tijdens de werkzaamheden en de parkeeropties ter sprake. Een definitief ontwerp wordt in maart tijdens een nieuwe inloopavond en op een afzonderlijke website aan de inwoners gepresenteerd. Er zijn dan nog steeds (bescheiden) aanpassingen mogelijk. Aansluitend wil men de werkzaamheden in de loop van het jaar uitvoeren.
Binnenkort komen ook de resultaten naar buiten van het parkeer- en verkeersonderzoek dat in het centrum heeft plaatsgevonden. Uitkomsten die de hiervoor gevormde Werkgroep Centrumplan ongetwijfeld zal meenemen bij de verdere planvorming. In die werkgroep, die elke drie weken bijeen komt om de voortgang te bespreken, zitten vertegenwoordigers van Ondernemend Dalfsen, de Vrienden van Dalfsen, het bewonersplatform, de Protestantse gemeente Dalfsen en de gemeente Dalfsen.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.