Bekende Haarlenaar Meester Weijkamp overleden

0248875_WeijkampArchief009_1.jpg
.

HAARLE – Op 15 januari is ‘Meester Weijkamp’ overleden. Zo stond August Weijkamp bekend in Haarle. Tussen 1951 en 1985 was hij onderwijzer aan de St. Sebastianusschool en basisschool ‘Op Weg’. Daarnaast zette hij zich op allerlei manieren in voor de sport en cultuurhistorie in Haarle.

Weijkamp werd in 1926 pal aan de grens in het Achterhoekse Gendringen geboren. Na fr middelbare school ging hij naar de Kweekschool in Doetinchem voor de opleiding tot onderwijzer. Alvorens hij naar Haarle kwam, gaf hij les aan de school in het grensdorp Elten.
Het was aanvankelijk een hele toer om vanuit de Achterhoek met het openbaar vervoer naar Haarle te komen. Een auto was toen niet betaalbaar voor een onderwijzer; Weijkamp heeft ook daarna nooit een auto gehad. Samen met zijn vrouw Toos fietste hij duizenden kilometers door Oost-Nederland met de Achterhoek vaak als bestemming. Samen legden ze ook vele kilometers af om op zondagmiddag het voetbalteam van SV Haarle aan te moedigen.
Weijkamp was in 1964 een van de initiatiefnemers voor de oprichting van atletiekvereniging AV 64 Haarle waar uitsluitend meisjes lid van waren. Voor hen was er destijds nog geen andere sportvereniging in het dorp. Verder was Weijkamp meer dan vijftig jaar jeugdleider van het jongste jeugdteam bij SV Haarle. Vanwege de vele verdiensten voor de vereniging werd hij benoemd tot lid van verdienste van SV Haarle.
Bij alle genoemde activiteiten had meester Weijkamp zijn fototoestel bij zich. In zijn donkere kamer besteedde hij uren en dagen aan het ontwikkelen en afdrukken van duizenden foto’s. In 2000 verscheen het fotoboek ’t Oog van de meester’ met daarin ruim zevenhonderd foto’s die Weijkamp had geselecteerd uit zijn enorme collectie. Hij kreeg er de Nahuis-cultuurprijs van de gemeente Hellendoorn voor. Ook was de bescheiden Weijkamp verguld met zijn koninklijke onderscheiding: lid in de Orde van Oranje Nassau.
Na zijn pensioen in 1985 begon hij ook met het maken van olieverfschilderijen. Daarnaast werd jeu-de-boules bij SV Haarle een nieuwe hobby. Verder kwam hij jarenlang elke maandagmorgen naar de ruimte van Stichting Marke Haarle om daar te helpen archiveren en fungeerde hij min of meer als geheugen van Haarle.
Zijn vrouw Toos overleed in 2017. Sinds 2019 liep Weijkamps gezondheid achteruit. Op 2 november van dat jaar was hij nog aanwezig bij de onthulling van de nieuwe naam van de archiefruimte van Stichting Marke Haarle: ‘Meester Weijkamp archief’. In februari 2021 verliet hij Haarle en ging hij naar een verzorgingshuis in Ulft. Daar overleed de markante Weijkamp op 15 januari 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.