‘We kijken uit naar nieuw, groter onderkomen op MBI-terrein’

0244659_Voedselbank_Frans_Rouwenhoff_Cecile_Veldkamp.JPG
.

Aantal klanten Voedselbank Raalte afgelopen maanden sterk gestegen

RAALTE – Het aantal klanten per week van de Voedselbank Raalte e.o. is de afgelopen maanden sterk gestegen, van 151 op 1 augustus naar 195 op dit moment. Of dat een direct gevolg is van bijvoorbeeld de snel gestegen energieprijzen durft voorzitter Frans Rouwenhoff niet te zeggen. “Uit berekeningen in de gemeente Raalte bleek altijd dat meer mensen aanspraak konden maken op steun van de Voedselbank dan er ook echt naar ons kwamen. Misschien hebben die hoge energieprijzen nu dus de doorslag gegeven om te komen en die valse schaamte te overwinnen.”

“Vergeet ook niet de stijgende prijzen in de supermarkt voor voedsel”, zo vult Cecile Veldkamp uit Luttenberg aan, vrijwilligster van het eerste uur (toen de Voedselbank begon in een ruimte in bedrijvencentrum Boei 10 op het Raalter bedrijventerrein de Zegge). Ter vergelijking, bij die start in 2014 ging het nog maar om 64 klanten die elke twee weken een voedselpakket kregen.
De sterke groei afgelopen maanden maakt de komst van het nieuwe onderkomen op het oude MBI-terrein, de bouw is recent gestart, hard nodig. “Niet eens zozeer omdat we hier te weinig opslagruimte hebben, maar je kunt niet met steeds meer vrijwilligers werken, dan ga je elkaar in de weg lopen.”
Met die vrijwilligers, op dit moment zo’n tachtig, zit het overigens goed, ondanks geluiden in het Sallandse dat minder vrijwilligers zich melden. “We hebben meer aanmeldingen dan we nu nog gebruiken kunnen, daarom is er een wachtlijst”, zo constateert Rouwenhoff zelfs. En dat terwijl er veel werk is. “Elke dag is een ploegje van drie of vier van onze vrijwilligers druk aan het sorteren bij het Jumbo-onlinedistributiecentrum in Raalte. Dat is echt onze redding geweest. We hebben hier nu geen gebrek aan producten, integendeel. Het aanbod is zelfs zo groot dat er elke dag een busje komt van een andere regionale Voedselbank om de gesorteerde producten op te halen. En zelfs dan moeten we soms andere Voedselbanken bellen als er onverwachts bijvoorbeeld een enorme partij appelmoes op pallets klaar staat die veel te groot is voor ons.”
Voor Veldkamp, ze is geboren en getogen in Raalte, maar woont en werkt nu op een boerderij in Luttenberg, is het niet gek dat veel mensen graag willen helpen. “De Voedselbank kwam in 2014 voor mij op het goede moment. Ik had wat horeca-ervaring en bovendien werken we op de boerderij ook in de voedselsector.” Spijt heeft ze er nooit van gehad; “Het klikte vanaf het begin met de andere vrijwilligers. Ik werk nu elke week een hele of halve dag hier met het vullen of uitdelen van de kratten. Bovendien, al klinkt het misschien als een cliché, je hebt echt het gevoel dat je wat voor mensen doet die het nodig hebben.”

Menswaardiger

Sinds corona is de uitgifte inmiddels aangepast. “Dat gebeurt nu buiten. Onze klanten kunnen de door ons gevulde zakken in de kratten meenemen. Nadeel is dat er niet meer geruild kan worden als iemand iets niet wil of nodig heeft.” Normaal gesproken zou dat systeem van buiten ophalen inmiddels teruggedraaid zijn, maar met het oog op de nieuwe huisvesting, de opening wordt rond 1 juni verwacht, blijft dat voorlopig zo. Rouwenhoff: “In dat nieuwe onderkomen gaan we op een andere manier werken. Als een soort van supermarkt. Onze klanten kunnen dan, waarschijnlijk twee dagen per week, hier zelf komen uitkiezen wat ze nodig hebben. Nu is het toch meer van ‘take it or leave it’. Nee, we zijn niet bang dat er dan misbruik van wordt gemaakt, dat mensen hun tassen maar onbeperkt volladen. Zeker in het begin letten we daar op met vrijwilligers die als een soort van floormanager erbij zijn. Het zal even wennen zijn, maar we verwachten dat je onze klanten zo beter helpt. Het is menswaardiger denken we. En goed voor het zelfrespect van onze klanten.”

Soepel

Dat laatste is belangrijk. Sommige klanten komen al vanaf het begin in 2014 bij de Voedselbank, al was de regel destijds dat het maximaal drie jaar kon. “Die drie jaar was los-vast gebaseerd op de schuldsaneringstermijn. Maar elke Voedselbank vulde die zelf verder in. Ook wij zijn heel soepel geweest zodat sommige klanten inderdaad al acht jaar hier komen”, legt de voorzitter uit. “Bovendien heb je mensen in bijvoorbeeld de bijstand. Of langdurig ziek zijn. Hoe triest dat op zich ook is, dat zal dan ook zo blijven. En dan kun je niets met die drie jaar,” vult Veldkamp aan.
De Voedselbank onderzoekt overigens zelf niet wie er in aanmerking komt, maar werkt nauw samen met Humanitas. “We maken met de pakketten wel onderscheid tussen bijvoorbeeld mensen die alleen zijn of een gezin met vijf of zes kinderen of zo. Verder is er wel een Halal-pakket, maar kunnen we geen rekening houden met speciale dieetwensen of zo. Dat zou echt veel te ingewikkeld worden, het is nu al een hele grote organisatorische klus”, legt Rouwenhoff uit.

Olst-Wijhe

Van de huidige 190 klanten komt het overgrote deel zelf naar de Voedselbank toe om de pakketten op te halen. Ongeveer zestig klanten in de gemeente Olst-Wijhe krijgen een pakket thuisbezorgd door de grotere afstand. Al jaren probeert de voedselbank daarom de gemeente Olst-Wijhe tot een financiële bijdrage te bewegen, maar (nog) steeds zonder succes. Rouwenhoff: “Ook in die gemeente groeit het aantal klanten sterk. Nu kunnen we die pakketten nog met één bestelwagen afleveren, maar als het zo door gaat, hebben we er straks twee nodig. Binnenkort gaan we maar weer eens inspreken bij de gemeenteraad. Opnieuw…”
Kan de Voedselbank de verwachte verdere stijging van het aantal klanten aan? “Zeker maar we kijken uit naar het nieuwe, grotere onderkomen op het MBI-terrein. Eind februari is de oplevering, dan moeten we zelf nog aan de slag met schilderen en dergelijke en dan hopen we in mei of juni over te gaan. In ieder geval voor 1 juli, dan loopt ons huurcontract hier af.”

Foto: Voorzitter Frans Rouwenhoff en vrijwilligster Cecile Veldkamp voor de meest recente aanwinst; een speciale koelvitrine; “Als voorbereiding op het winkelconcept dat we volgend jaar in het nieuwe onderkomen van de Voedselbank gaan hanteren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.