Terrassen in gemeente Raalte mogen van college het hele jaar open

0244753_Terras.jpg
.

‘We willen het de ondernemers niet te moeilijk maken en doen een beroep op het gezonde verstand’

RAALTE – Als het aan het Raalter college van B&W ligt, wordt het terrasseizoen afgeschaft. Horecaondernemers mogen dan, als de raad ermee akkoord gaat, hun terrassen het hele jaar door, dus zo meteen ook in de wintermaanden, open houden. Eerder liep het terrasseizoen van 1 maart tot en met 31 oktober. De terrassen moeten dan in de extra maanden wel dagelijks om 23.00 uur sluiten. Van maart tot en met oktober blijven de huidige openingstijden van kracht: van zondag tot en met donderdag tot 0.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 1.00 uur. Achtergrondmuziek is toegestaan, mits dit geen extra overlast oplevert voor de omgeving.

Het vloeit allemaal voort uit het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente Raalte dat is voorgelegd aan de raad. Het huidige beleid stamt nog uit 2009, maar door diverse maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de herinrichting van de Grote Markt en de Plas in Raalte en inzichten uit de coronatijd (zo is gebleken dat bezoekers vaker buiten willen zitten), voldoen de oude eisen, volgens de gemeente, niet meer. Om het nieuwe beleid vorm te geven, is overlegd met verschillende belanghebbende partijen, zoals natuurlijk horecaondernemers, maar ook omwonenden, de politie en Koninklijke Horeca Salland. De gemeente stelt dat terrassen ervoor zorgen dat bezoekers van de dorpscentra er langer verblijven. Oftewel, zoals de gemeente het zelf zegt: “Van place to buy naar place to be.”
Wel meldt de gemeente dat niet alle inwoners die meedachten over het nieuwe beleid achter de afschaffing van het terrasseizoen staan. Sommigen gaven aan de terrassen het liefst zo min mogelijk open te hebben om overlast te voorkomen. Ook bestaan er zorgen over het volume van de muziek. Raalte stelt echter dat de huidige geluidsnormen blijven gelden en dat er daarop gehandhaafd wordt.
De gemeente tekent bij dit alles aan dat het merendeel van de ondernemers de afschaffing van het terrasseizoen wenselijk vond, maar waarschijnlijk niet het hele jaar de terrassen ook daadwerkelijk opent. Daarbij wijst de gemeente ook op het huidige personeelstekort. “Voor het exploiteren van een volledig terras is meer personeel nodig. In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om vacatures in te vullen. Een volledig terras is daardoor niet altijd rendabel.”
Wethouder Breun Breunissen meldt dat het college op basis van haar bevoegdheid niet verplicht was om het nieuwe terrasbeleid voor te leggen aan de gemeenteraad. “Maar we hebben besloten om dat toch te doen. Er zijn verschillende belangen, daarom vinden we het belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan.”
Breunissen benadrukt dat Raalte het nieuwe beleid niet tot in detail dichtgetimmerd heeft. “We willen het de ondernemers niet te moeilijk maken. Daarom doen we ook een beroep op het gezond verstand. Kijk, als alles doorgaat mogen de horecaondernemers zo meteen incidenteel, buiten openbare evenementen om, een mobiele tapinstallatie op hun terras zetten. Dan bedoelen we dus af en toe. Maar als dat, ik noem maar wat, om de veertien dagen gebeurt, dan gaan we dat niet toestaan.”

Verwarming

Natuurlijk zullen in de wintermaanden veel terrassen verwarmd (e verlicht) worden. De gemeente raadt aan om daarvoor duurzame terrasverwarming (elektrisch of infrarood, kussens en dekens) te gebruiken, maar stelt daar verder geen voorwaarden aan. “Zoals is afgesproken in het coalitieakkoord willen we ondernemers niet met extra gemeentelijke duurzaamheidsverplichtingen, bovenop landelijke normen en wetgeving, confronteren.” Wel wil Raalte alle subsidiemogelijkheden hiertoe onder de aandacht brengen van de ondernemers.
Raalte is verder niet van plan om de precariobelasting voor de horecaondernemers aan te passen. Die blijft gelijk aan de voorgaande jaren. In 2022 was de opbrengst bijna 30.000 euro.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 1 december tijdens een rond-de-tafelgesprek. Meepraten? Dat kan! Meld je voor 1 december 12.00 uur aan via griffie@raalte.nl. De gemeenteraad neemt tijdens de raadsvergadering van donderdag 8 december een besluit over het voorstel. Bij een positief besluit gaat het nieuwe terrassenbeleid op 1 januari 2023 in. Beide bijeenkomsten zijn vanaf 19.30 uur live te volgen via www.raalte.notubiz.nl/live.  

Parasols dienen een minimale hoogte van 2.20 meter te hebben. Als het terras niet wordt gebruikt moeten ze worden ingeklapt. Als de ondernemer besluit het terras voor een langere periode te sluiten, moeten de parasols worden verwijderd. Parasols mogen onder voorwaarden in de grond, maar dan wel eerst vooraf overleggen met de gemeente.
Terrasschermen moeten verplaatsbaar zijn. Er geldt een maximale hoogte van 1,50 meter. Vanaf 70 centimeter (vanaf de grond) dienen ze doorzichtig te zijn. De schermen moeten weg tijdens evenementen. Ook hierbij geldt dat ze verwijderd moeten worden als de ondernemer besluit om het terras voor een langere periode te sluiten.
Verder mogen horecaondernemers, buiten evenementen om, incidenteel een mobiele tapinstallatie gebruiken. Dat incidentele toestaan geldt ook voor het bereiden van eten op het terras. Niet toegestaan zijn: statafels, open vuren, partytenten, overkappingen en serres.

Als de herinrichting van de Grote Markt en de Plas in Raalte is afgerond, gaat Raalte de terrassen opnieuw indelen. Dat betekent in de praktijk dat de betrokken horecaondernemers in het Raalter centrum hun vierkante meters houden, maar dat de terrassen wel wat meer naar de gevels van de panden worden verplaatst. “Om zo de openheid van het plein zo groot mogelijk te maken. Dat is een uitdrukkelijke wens van de horeca en de omwonenden”, vertelt wethouder Breunissen. Hij meldt desgevraagd ook dat diverse horecaondernemers in het Raalter centrum van plan zijn om het exterieur van hun terrassen op elkaar af te stemmen.

Foto: Toen de terrassen na een lange lockdown in 2020 weer open mochten, was het een drukte van belang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.