Vijfde editie van Dutch Masters of MTB

0243311_DMofMTB_foto_persbericht.jpeg
.

SaMo verplaatste evenement om gebruik te kunnen maken van de Sallandse Heuvelrug

HAARLE – De vijfde editie van Dutch Masters of MTB gaat zondag 20 november in alle vroegte van start. Om 6.30 uur klinkt in Haarle het startschot van deze ultra-marathon mountainbiken. Het belooft een mooie tocht te worden over een prachtig parcours. “Met hoogteverschillen en uitdagende singletracks vind ik de Dutch Masters of MTB echt de mooiste ultra-marathon van Nederland”, aldus tweevoudig winnaar Gerben Mos.

Dutch Masters of MTB komt dit jaar met geheel nieuwe routes. De prachtige omgeving van de Sallandse Heuvelrug en de vele hoogtemeters maken dat het deze editie zowel genieten als afzien wordt. De deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende klassen: de 200 km solo; de 100 km E-bike marathon en de 100-100 km duo, waarbij de twee leden allebei 100 kilometer rijden.
De route van 200 kilometer (twee verschillende rondes van 100 km) omvat meer dan 1400 hoogtemeters. Aan de deelnemers de taak om die afstand binnen zestien uur af te leggen. Onderweg zijn er vijf verzorgingsposten. De deelnemers aan de E-bike marathon moeten hun route in acht uur tijd voltooien. Het betreft een marathon voor E-Bikes met een trapondersteuning tot 25 km/u en een maximumvermogen tot 250 Watt. Daarnaast moeten de ze de tocht uitrijden met één accu met een maximumvermogen van 625Wh. De rijder zal dus selectief met de elektrische ondersteuning moeten omgaan. De deelnemers aan de duo 100-100 km fietsen allebei een ronde van 100 kilometer. Ook zij moeten de route binnen zestien uur voltooien.
Na tegenslagen in 2020 en 2021, als gevolg van de coronapandemie, is de organisatie verheugd dat het event een doorstart heeft gekregen. Gezien het aantal aanmeldingen dat inmiddels binnenloopt, blijkt dat niet alleen de organisatoren zich hierop verheugen. Gerben Mos kan niet wachten om aan de start te verschijnen: “Ik kijk enorm uit naar deze jubileumeditie, ik ben me volop aan het voorbereiden en ga uiteraard voor de hattrick!”

Zandhagedis

De organisatie heeft er uiteindelijk voor gekozen om het evenement wat later in het jaar te plannen. Dit in verband met de aanwezigheid van de beschermde zandhagedis. “Met al een behoorlijk aantal aanmeldingen stonden we voor een behoorlijk dilemma met een tweetal opties: De tocht door laten gaan op 18 september (de aanvankelijke datum, red.) had gekund, maar hiervoor hadden we de route van 200 km om de Sallandse Heuvelrug heen moeten leiden. De tweede optie was om de tocht te verplaatsen naar 20 november, zodat de route, inclusief het gedeelte van de route over de Sallandse Heuvelrug, in stand kan worden gehouden.”

SaMo

De organisatie van Dutch Masters of MTB is in handen van SaMo, een wielerclub uit Haarle, die ook Sallands Mooiste organiseert. Bijna tweehonderd vrijwilligers zetten zich vol enthousiasme in om de lustrumeditie succesvol te laten verlopen. Onder hen Dennis en Bastian, de projectleiders van het evenement: “We zijn erg onder de indruk van de inzet en professionaliteit van alle vrijwilligers. Zij zijn echt de drijvende kracht achter Dutch Masters. Zelfs de voetbalvereniging past haar programma erop aan, om bij ons te kunnen helpen. Dat is toch geweldig!”

Manege Haarle

De start vindt plaats aan de Haarlerveldweg 1, bij de manege aan de rand van het dorp. Die manege krijgt dit jaar een nog centralere rol. Na 100 kilometer rijden de solo deelnemers door de manege, finishen de E-bikers en de eerste duorijder geeft hier het stokje door aan zijn fietsmaat voor de volgende 100 kilometer. Daarnaast is er een grote verzorgingspost aanwezig en zullen de strijders er finishen om stuk voor stuk als helden op het podium te worden onthaald. Een perfecte plek voor de toeschouwers om het spektakel te volgen en de renners aan te moedigen.

Inschrijving is mogelijk via www.dutchmastersofmtb.nl.

Op de foto: Amanda Willems, de winnares van de vrouwen van de edities 2017, 2019 en 2021.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.