Ook in Broekland bouwen toekomstige bewoners hun huizen in CPO

0242764_CPOBroekland.JPG
.

RAALTE/BROEKLAND – Net als in andere dorpen in de gemeente Raalte koopt ook in Broekland een CPO-groep een stuk grond om daar huizen te bouwen. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en is een vorm van woningbouw waarbij een groep mensen een stichting start om zelf woningen te ontwikkelen. Ewout van Dartel is een van de toekomstige bewoners. Hij vertelt samen met Derk Jan van Laanbroek, die door de CPO-groep is ingehuurd om het proces te begeleiden, over de ontwikkelingen en waarom die zo belangrijk zijn voor het dorp.

Vorig jaar november kwam er vanuit Plaatselijk Belang een bericht over de eventuele mogelijkheden voor CPO. Ewout vertelt: “Ze organiseerden bijeenkomsten om te peilen of de oprichting van een CPO een goed idee is. Er werd een oproep gedaan in het dorp en geïnteresseerden konden zich bij Plaatselijk Belang melden. Er kwamen veel aanmeldingen. We hadden vijftien gegadigden met een reservelijst, voor dertien kavels. Iedereen werd gevraagd welk soort woning ze graag willen of wat hun woonwensen zijn. Daarvan hebben we een klein schetsje laten maken om te kijken wat er past. Op basis van de wensen is er geloot.”
De gemeente Raalte wil graag een divers aanbod aan woningen. Derk Jan legt uit: “Dus een aantal rijtjeswoningen en een aantal tweekappers. De groep die zich had aangemeld paste hier gelukkig goed bij. Zonder problemen konden we een plan maken. We hebben nauw contact met de gemeente. Je kunt alle vragen stellen die je wilt.”
In Broekland is de groep samen met Derk Jan bezig met de statuten voor het oprichten van stichting voor hun CPO. “De stichting krijgt een bestuur en wordt bij de KvK geregistreerd. Ook als de huizen straks gebouwd zijn, blijft de stichting bestaan, zodat er in de toekomst bij nieuwe projecten ook gebruik van gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld voor mensen die nu nog op de reservelijst staan en dan met CPO willen gaan bouwen.”

‘Grote zak geld’

Ewout: “Het voordeel is dat je zelf een groep mensen bij elkaar zoekt. Je gaat op zoek naar mensen binnen je eigen dorp. Dat maakt dat de kans veel groter is, dat mensen Broekland hier komen wonen. En niet iemand die alleen met een grote zak geld aan komt zetten en zegt: doe mij maar een paar kaveltjes hier. Mensen met een band met het dorp kunnen hier wonen. Als je bijvoorbeeld tijdelijk ergens anders woonde en graag terug wilt naar Broekland. Het vergroot de leefbaarheid van ons dorp.” Derk Jan: “En je kunt samen de kosten delen. Zoals van een aannemer of architect. Samen met deze groep ga je je eigen leefomgeving inrichten en mag je eigen keuzes maken hoe het eruit komt te zien. Als CPO-groep wordt er best veel van je gevraagd: bijeenkomsten bijwonen, overleggen met elkaar, beslissingen maken. Het is echt een gezamenlijk project, waar actieve inzet belangrijk is.”

Ewout: “Na de loting zijn we naar de gemeente gegaan om officieel te vragen of we de grond mogen kopen. Daarna gaan we een architect uitkiezen die de woningen wil gaan ontwerpen. Met dat ontwerp gaan we een aantal aannemers uit de buurt uitnodigen om te kijken wie het beste bij ons past. En daarna kan er gebouwd worden. We hopen dat de schop vlak voor de zomer van 2023 de grond in gaat.”

Op de foto Derk Jan van Laanbroek (links) en Ewout van Dartel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.