Natuurmomenten: ‘Het wordt een mindere dag’

0243614_Natuurmomenten.JPG
.

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Afgelopen week struinde Sjaak over dijken en langs rivieroevers.

“Het wordt een mindere dag”, volgens de weerman van het ochtendjournaal. Nou, dan ga ik maar gewoon de deur uit, want meestal klopt er geen barst van. Kijk daar, de koeien hebben de melkstal al vroeg verlaten en lopen nu al in het achterste perceel. En kijk eens, de vroege boer heeft zijn trekker gestart en haalt al een vrachtje vers gemaaid gras met z’n opraapwagen. Hij heeft ook vast het weerbericht gehoord en laat de pannenkoeken even voor wat het is.

Ook de tien schaapjes van een hobbyboer staan hoog en droog bij een afdakje en ook nog eens aan de veilige kant van de Vechtdijk. Ook zij hoeven niet bang te zijn voor biester weer. Een rijtje ganzen vliegt over en de mooie opgerolde wolken gaan met de wind mee, terwijl een eenzame meeuw er juist tegenin vliegt.

Hier bij het Holthagenpad loop ik naar de Vechtdijk. Links van me staat een nog jong eikenbosje en rechts langs het pad staat een gemengde haag met onder andere Spaanse aak en wilde liguster tot aan de dijk. Er zitten veel kleine vogeltjes in en het trekt ’s zomers vast ook veel vlinders en bijen aan.

Zo, ik ben op de dijk en kan genieten van het wijde uitzicht op de Buitenlanden van Langenholte. Beneden langs de rietkraag staan nog bloeiende koekoeksbloemen en kijk, in de verte zie ik iets interessants in de uiterwaard. Snel ga ik maar even iets naar beneden van het dijktalud en net onder de kruin van de dijk zodat ik uit het zicht loop. Na zo’n tweehonderd meter waag ik het erop en sluip langzaam naar boven. En ja! Precies goed getimed. Daar lopen zo’n zeven reeën! Ze hebben niets in de gaten en dat laat ik ook maar zo. Of hebben ze me toch al in de smiezen?

Van achteren naderen grauwe ganzen en de reeën kijken schichtig om zich heen. Ze zien natuurlijk elke beweging haarscherp en ruiken de geur van een mens uitstekend. Ik wil ze niet verstoren en snel is daarom het plaatje gemaakt en laat ik me weer afzakken naar de voet van de dijk.

En hier op de weg terug zijn houtduiven aan het foerageren, en kijk daar bloeien ook nog gewoon de boter- en paardenbloemen en wat ik allemaal nog meer gezien heb? Een karkas van een reiger en daarbij een vossenkeutel, en veel, héél veel ganzen, zwanen en eenden. En tja, eigenlijk te veel om op te noemen.

Het was weer een dondersmooie dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.