Leerlingen Capellenborg Wijhe wisselen van gedachten over vrijheid

0244460_876A9092_-_kopie.JPG
.

(door Erik-Jan Berends)

WIJHE – Leerlingen van MAVO 3/4 en HAVO 3, 4 en 5 van de Capellenborg hebben vorige week woensdag tijdens een College Tour in de Nicolaaskerk in Wijhe gesproken over het thema ‘77 jaar Vrijheid. Is dat wel zo vanzelfsprekend?’ Hun gasten waren schrijver, programmamaker en columnist Özcan Akyol, voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif en kapitein-luitenant-ter-zee Caecilia van Peski. Gespreksleider was Jolmer Versteeg, voormalig leerkracht van de Capellenborg en artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle.

Een uur lang stelden de leerlingen hun vragen aan het drietal. Akyol reageerde op de vraag of hij het wel eens lastig vindt om zijn mening te delen. “Ik ben niet bang, maar wel steeds meer op mijn hoede. De reacties op mijn stukken worden met name het laatste halfjaar steeds extremer en ik krijg vaker persoonsbeveiliging. Soms vraag ik me wel af of dit het waard is, maar als ik het niet doe hebben de mensen gewonnen die je vrijheid willen afpakken.”
Van Peski vertelde: “Nog voor de oorlog in Oekraïne was ik in de regio Donetsk. We reden er rond in een zwaar gepantserde auto, want het was er toen al gevaarlijk. Dat besefte ik helemaal toen ik later in Kaboel kwam en zag hoeveel veiligheidsmaatregelen werden genomen om ons te beschermen. Ik ben daardoor achteraf banger geworden.” Akyol haalde een situatie in Turkije aan toen hij in 2017 met een filmploeg werd belaagd door 150 mensen. “Ik dacht toen: ik krijg klappen of wordt misschien wel gelyncht.”
De Kruif, voormalig commandant der Landstrijdkrachten, beantwoordde een vraag over de situatie in Oekraïne. “We wisten al vijf jaar wat Poetin zijn plannen waren. Daarover waren al rapporten volgeschreven. Ik worstel er nog mee. Toen hadden we tegen Poetin kunnen zeggen: laten we eens even gaan praten en hem voor de keuze stellen. Of hij zette zijn plannen door met ruzie en een groot probleem tot gevolg óf we gingen aan tafel zakendoen. Dat is niet gebeurd. Ik schaam me ervoor dat we het zo hebben laten gebeuren. Wij betalen de prijs, maar vooral de inwoners van Oekraïne.”

Werkwoord

Of we naar de problemen in de wereld met een té Westerse bril kijken, was een vraag. “Ja, kijk maar naar Qatar”, antwoordde Akyol. “Ik merk dat we ons moeilijk kunnen verplaatsen in deze mensen. Verwerpelijke ideeën mag je nooit goedkeuren, maar heb wel begrip voor anderen. Je daarin te verplaatsen is vaak erg moeilijk.”
Op de vraag of je een politieke partij mag verbieden, wierp Akyol op. “Praat er maar eens over in de klas. Ook voor volwassenen is dit een heel ingewikkeld thema.” De Kruif haalde in dit verband Voltaire aan die ooit zei: ‘Het is volstrekte onzin wat u zegt, maar ik zal strijden om u de mogelijkheid te geven te blijven zeggen wat u vindt’.

Emoties

Op de vraag of deze generatie een derde wereldoorlog gaat meemaken, antwoordde De Kruif stellig ‘nee’. “Alle landen in de wereld zijn zo van elkaar afhankelijk dat ik dat niet meer verwacht. Het kwaad in de mens is niet weg, maar gelukkig is er de afschrikkende werking van kernwapens.” Hij regeerde eveneens op de vraag hoe je rust krijgt in een oorlogsgebied. “Wat er ook gebeurde, had ik twee keer per week rust ingepland in Afghanistan. De ene keer ging ik naar de fitness, de andere keer een domme film kijken. Het is enorm belangrijk dat je in zo’n situatie je gedachten even kan wegzetten. Dat je de tijd en de mensen vindt met wie je je emoties kan delen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.