Het versturen van pakketten wordt steeds duurder

(Ingezonden mededeling)

Dagelijks worden er in Nederland ontzettend veel pakketjes bezorgd. Heel gek is dat natuurlijk ook niet, gezien het feit we natuurlijk steeds meer online bestellen. Toch zien we wel dat de groei de laatste weken wat afneemt, mede door de onzekerheid rondom de stijgende prijzen en daarbij natuurlijk ook de hoge inflatie. Dit alles maakt het dat veel mensen toch iets terughoudender zijn geworden als het gaat om het doen van een online aankoop, waardoor ook het volume bij de grote pakketbezorgers steeds iets minder wordt. Maar wat is nu de reden dat een pakket versturen zoveel duurder is geworden?

De prijzen voor brandstof

Ondanks het feit dat ook de grote pakketbezorgers volop bezig zijn met de transitie ten aanzien van het overgaan naar elektrische auto’s, is het vooralsnog noodzakelijk om ook met benzine en ook dieselauto’s te blijven rijden. Niet alleen de pakketbezorgers die het pakketje uiteindelijk bij de deur afleveren, maar ook de grote trailers die de distributie binnen Nederland verzorgen. Door de stijgende brandstofprijzen, zien we ook dat de kosten voor de grote bezorgers omgerekend per kilometer een flink stuk hoger zijn, dan dat dit tot een jaar geleden het geval was. Het is daarom dus ook niet heel vreemd dat deze kosten aan de klant zullen worden doorberekend. Wat een webshop hier dan mee doet richting haar klanten, dat is aan de webshop eigenaar zelf uiteraard.

Prijzen voor energie

Het sorteren van alle pakketjes kost natuurlijk enorm veel stroom. Complete hallen waar grote machines staan, waar de pakketjes vervolgens op basis van postcode worden gesorteerd. Door de enorme stijging, zijn de kosten voor de sorteerders de afgelopen tijd natuurlijk ook flink toegenomen. Door deze stijgingen is het haast onmogelijk om de kosten pakket versturen niet te verhogen en zelf de volledige extra kosten te slikken. Daarbij komt ook dat deze kosten doorwerken in de hele keten en dus niet alleen de sorteerders hebben hiermee te maken. Dit zorgt ervoor dat de prijzen de afgelopen periode flink zijn opgelopen. Dus mocht je een pakketje willen versturen, dan is het aan te raden om vooraf even goed te kijken welke vervoerder qua kosten het beste voor je is.

Hoge inflatie

Door de stijgende kosten, is het natuurlijk niet heel erg vreemd dat ook het personeel begint te vragen om een loonsverhoging. Gezien de stijgende kosten voor boodschappen, energie, brandstof en nog tal van andere zaken, is het voor een werkgever dus ook haast onvermijdelijk om hier niet in mee te gaan. Nu kunnen deze kosten natuurlijk niet volledig worden verhaald op de uiteindelijke consument, maar zal er wel een deel hiervan moeten worden doorberekend. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat de kosten in de afgelopen tijd flink tijd gestegen. In hoeverre dit in de toekomst nog verder zal gaan doorwerken in de uiteindelijke tarieven voor het versturen van een pakketje, zal de tijd nog uit moeten wijzen. Het is daarom dus ook nog niet te zeggen wat de daadwerkelijke impact is, maar dat er een verhoging komt, moge wel duidelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.