Grand Café de Wettering opent nu ook officieel de deuren

0243618_Wettering.JPG
.

Dorpscafé weer opgebouwd na brand; ‘Lierderholthuis is zo klein, dat we het samen moeten doen’

LIERDERHOLTHUIS – Begin oktober opende Grand Café de Wettering in Lierderholthuis in alle stilte de deuren. Helemaal weer opgebouwd na de brand in mei 2020. Met erboven drie appartementen, die ook al zijn betrokken. Bertwin Elshof en Arno Nijhof, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis en Walter Liebregts, lid van de werkgroep die zich bezighield met de heropbouw, zijn maar wat trots. En dat geldt volgens de drie ook voor alle andere inwoners van Lierderholthuis. “Het beste bewijs is dat de agenda al goed vol stroomt met feestjes.” Op vrijdag 25 november wordt het grand café (alsnog) officieel geopend.

Bij de brand werd Café d’Olde Wettering volledig verwoest. De MFA erachter/ernaast bleef wonderwel op wat rook- en waterschade na intact. Beiden vallen onder de paraplu van Stichting Dorpshuis Lierderholthuis. Vorig jaar 26 november ging de heropbouw officieel van start. En die is inmiddels (op enkele details na) afgerond. Op de plek van het café staat nu een groot pand, qua exterieur een herenhuis. Dat biedt op de begane grond onderdak aan het grand café met een caféruimte met bar en tafels, een serre en ruimte voor vergaderingen en feesten/partijen. De drie appartementen zijn op de eerste verdieping. “En die zijn enorm goed geïsoleerd. Ook qua geluid. Als hier de muziek keihard staat, hoor je boven niks”, vertelt Bertwin.
De hele heropbouw kostte al met al zo’n 1,2 miljoen euro, zo vertellen de drie. Grofweg 60 procent van het geld komt van de verzekering, 20 procent is een lening en 20 procent komt van Leader, het fonds Leefbaar Platteland, enkele kleinere fondsen en sponsoren. Bertwin schat dat er tussen de 80 en 85 vrijwilligers uit het dorp zich bezig hebben gehouden met de heropbouw. In de voorbereiding, in het denkwerk, bij de sloop en tijdens de bouw zelf. “Het bleek ook maar weer dat we hier veel expertise hebben. Mensen die ons geholpen hebben met de vergunningaanvraag, de bouwbegeleiding en de fondsenwerving. Zelfs een makelaar…” Walter voegt toe: “We hebben het met PB al eerder een keer uitgezocht: Lierderholthuis heeft circa vierhonderd inwoners en in totaal 85 BV’s. We zijn een ondernemend dorp, dat mag je dan wel zeggen. Het was allemaal vast niet gelukt als Lierderholthuis een grotere plaats was geweest. Dan wordt het veel moeilijker om al die vrijwilligers te mobiliseren.” Bertwin: “In andere grotere dorpen doen vrijwilligers vaak al zoveel bij verschillende verenigingen. Het enige wat er hier is, is het dorpshuis. En Lierderholthuis is zo klein, dat we het samen moeten doen.” Walter: “We zijn het daardoor ook meestal snel met elkaar eens.” Bertwin: “We hebben wat betreft het dorpshuis ook de verplichting dat de gebruikers, als ze na afloop van hun activiteit wat willen drinken, hier naartoe moeten. In grotere plaatsen zijn er wat dat betreft vaak meer mogelijkheden. Dan word je elkaars concurrent.”

Plafond

Volgens de drie is het hele proces in grote lijnen goed verlopen. Bertwin: “Maar in de aanloop naar de start van de bouw kwamen we te zitten met de vergunningverlening. Ondertussen gingen de bouwprijzen omhoog. In een paar weken tijd zo met twintig procent. Dat was nog wel even spannend. Je hoopt dat de plannen goed worden gekeurd en ondertussen zie je dat de kosten stijgen. Gelukkig hebben we op een gegeven moment, voordat de vergunning er lag, de prijzen vastgelegd. Want anders hadden we de financiering niet rond gekregen. Het duurde en het duurde maar… “ Hij begint te grinniken. “Nou moet ik er ook bij zeggen dat onze eerste planning wel héél ambitieus was. En ook op het laatst duurde het wat langer. Het plafond liet op zich wachten. Het definitieve plafond zit er nog niet in. Wij hadden ook niet verwacht dat daar drie maand levertijd op zat.” Arno: “Maar dat plafond komt er nog voor de opening. En dat is bewust. We wilden die pas houden als het hele gebouw echt klaar was.”

Kwaliteitsimpuls

Nu overheersen trots en tevredenheid. “Er is in de afgelopen acht jaar circa 2,5 miljoen geïnvesteerd in het dorp. Dat begon acht jaar geleden met de bouw van de MFA. Het dorp heeft een enorme kwaliteitsimpuls gekregen”, vertelt Walter. “Een brand is nooit leuk, maar achteraf was het een geluk”, blikt Bertwin terug. “Het pand was namelijk erg verouderd en het café voldeed niet echt meer aan de eisen van deze tijd. Er was niks geïsoleerd. En als je ziet wat er nu staat in Lierderholthuis… Ik spreek ook mensen uit andere dorpen waar ze nog een oude voorziening hebben en ze niet weten hoe ze hun energierekening moeten betalen. We beschikken hier nu over een supernieuw gebouw; goed geïsoleerd met de allerlaatste technieken.”

Het programma van de officiële opening op vrijdag 25 november begint om 16.00 uur (inloop vanaf 15.45 uur). Na de openingshandeling krijgen de bezoekers hapjes en drankjes aangeboden. Een DJ zorgt voor muziek. Het is ook mogelijk om de wedstrijd van het Nederlands Elftal te bekijken. Om 20.00 uur begint een borrel van het café en vanaf 21.00 uur volgt een feestavond met medewerking van DJ Patrick de Ruiter.

Op het moment dat café d’Olde Wettering afbrandde, had de eerdere exploitant net z’n contract opgezegd. Zijn opvolger is Raymon Thalen (46), telg van een Zwolse horecafamilie. Zijn ouders waren vroeger exploitant van café ’t Bottervat in Zwolle. Zelf werkte hij tot zijn 24-ste in het bedrijf. Raymon krijgt in het weekend hulp van zijn vrouw Miranda, die ook jarenlange horeca-ervaring heeft.

“Ik woon nu al zo’n 4,5 jaar in Lierderholthuis”, vertelt Raymon. “In de oude setting jeukte het me wel eens. Volgens mij was er hier veel meer mogelijk. Je zit hier op een drukke plek, met veel wandelaars, fietsers en verkeer. Het bleef maar borrelen. Twee jaar geleden overleed mijn moeder. Ik had toen net een nieuwe baan en heb me daar volledig op gestort. Maar eind vorig jaar kwam bij mij de klad erin. Je spreekt mensen, je leest boeken en het advies was: je wordt blij als je je hart volgt. En mijn hart ligt bij de horeca. Toen heb ik contact gezocht met het bestuur. Het was ook een uitgelezen kans. De ruimte was nog niet ingericht, we konden dit opbouwen vanaf nul.”
Raymon kreeg in maart het groene licht. Hij hoopt op veel klandizie van de gebruikers van het dorpshuis. Maar met een bevolking van vierhonderd, zal hij het ook van mensen van buiten Lierderholthuis moeten hebben. “Ik heb goede hoop. Mede ook door het pand. Veel fietsers en passanten heb ik hier inmiddels al vaker gezien. Ik heb veel ambities, maar ik ga niet alles in één keer doen. Ik denk aan de oprichting van een klaverjasgroep, de organisatie van pubquizen en livemuziek. Ik ga natuurlijk luisteren naar de ideeën vanuit de bevolking. En, ik zou het bijna vergeten: inmiddels hebben we hier ook een carnavalsvereniging: de Lierderkroepers, de jongste carnavalsvereniging van Nederland. Met een Raad van 33; we gaan het allemaal net even wat anders doen…” Bertwin grijnst: “Dan heb je ze ook allemaal!”

Grand Café de Wettering is geopend van dinsdag tot en met zondag.

Op de foto van links naar rechts: Walter Liebregts, Bertwin Elshof, Raymon Thalen (staand) en Arno Nijhof.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.