Geen schokkende veranderingen in evenementenvisie

0244249_Evenementenbeleid_Heeten.jpg
.

Gemeente zet in op vermindering van regeldruk; ‘Evenementen zijn hier al goed geregeld’

RAALTE – Het Raalter college van B&W heeft de nieuwe evenementenvisie voorgelegd aan de raad. Die omvat geen schokkende grote veranderingen, meldt burgemeester Martijn Dadema. Wel wordt een deel van de kleine evenementen vergunningvrij. Daarnaast zet Raalte in op vermindering van de regeldruk en moet er meer aandacht komen voor bijvoorbeeld gehoorbeschadiging. Verder komt er een subsidiepot van 50.000 euro om (nieuwe) evenementen te ondersteunen. Ook wil de gemeente evenementen financieel blijven helpen middels lage leges en facilitaire ondersteuning (denk aan het beschikbaar stellen van materialen om bijvoorbeeld wegen af te zetten).

“Inwoners uit de gemeente Raalte zijn in staat om een fantastisch en zeer gewaardeerd aanbod aan evenementen neer te zetten. De gemeente Raalte geeft hen de ruimte en waar nodig de ondersteuning om te doen waar onze samenleving goed in is: het leven vieren!”, zo stelt Dadema.
In de evenementenvisie legt de gemeente een aantal uitgangspunten voor de toekomst vast. In lijn met de landelijke indeling zullen evenementen worden gecategoriseerd als A-, B- en C-evenementen. Onder welke categorie een evenement valt, is afhankelijk van een groot aantal criteria, die een puntenwaardering krijgen. Op basis van het totale aantal punten, wordt het evenement vervolgens ingedeeld. Maar om het simpel te houden: bij A-evenementen gaat het om kleine evenementen met een laag risico zoals rommelmarkten; bij B-evenementen om dorpsfeesten en vrijwel alle andere evenementen met versterkte muziek en alcohol in de gemeente en bij C-evenementen om drie ‘grote jongens’ in de gemeente: Ribs & Blues, Stöppelhaene en de Pompdagen. De drie evenementencategorieën krijgen allemaal te maken met verschillende regels en adviezen van de hulpdiensten. “Bij de C-evenementen nemen we zelfs allerlei scenario’s door”, meldt Dadema. “Hoe zwaarder de risico’s, hoe meer regels. Een deel van de A-evenementen willen we vergunningsvrij maken” Wat de C-categorie betreft, zit het centrum van Raalte vol, zo laat hij weten. “Daar hebben we er al twee van. We staan open voor nieuwe grote evenementen, maar niet in het centrum.”
De gemeente gaat proberen om de regeldruk voor evenementen te verminderen. “We merken dat in evenementenland alles vaak is dichtgeregeld”, vervolgt Dadema. “Wij proberen wat minder regels te hanteren. Dat kan hier ook omdat de evenementen hier goed geregeld zijn. We hebben te maken met volwassen organisaties.” Hij benadrukt ook dat Raalte lage leges blijft hanteren. “Normaal gesproken zijn leges 100 procent kostendekkend, maar wat de evenementen betreft, zitten we op een percentage van 6 tot 10 procent. Dat houden we vast.”
Verder zet de gemeente in op goede dienstverlening middels persoonlijk contact en het leveren van maatwerk. Ook moeten er jaarlijks netwerkbijeenkomsten komen, zodat kennis en informatie actief kunnen worden uitgewisseld.

Gehoorschade

Daarnaast wil de gemeente meer aandacht voor de belasting van evenementen voor de omgeving. “We hebben niet alleen aandacht voor de geluidsbelasting, maar ook voor de preventie van (tijdelijke) gehoorschade voor bezoekers van een evenement. We voeren het gesprek samen met organistoren en de omgeving en maken afspraken. De basis van alle evenementen is veiligheid.” Verder is het de bedoeling om de economische waarde van evenementen verder uit te bouwen. Dadema geeft een voorbeeld: “Ribs&Blues trekt veel mensen die hier blijven overnachten. Een groot deel van de doelgroep komt met campers. Dan kun je die weigeren, maar wij hebben er in het verleden voor gekozen om samen met de ondernemers erover na te denken waar je die campers kunt laten parkeren. Dat heeft weer tot extra bezoek geleid.”

Duurzaamheid

Raalte zegt verder geen extra verplichtingen op te leggen aangaande duurzaamheid. “We stimuleren juist organisatoren om evenementen zo duurzaam en circulair mogelijk te laten plaatsvinden door bewustwording, inspiratie, het financieren van experimenten en het uitwisselen van best practices (goede voorbeelden, red.)”, zo meldt de gemeente. Wel krijgen organisatoren vanaf 1 januari 2024 te maken met nieuw landelijk beleid: vanaf dan mogen wegwerpbekers niet meer worden gebruikt.

De nieuwe evenementenvisie wordt op 1 december besproken tijdens een rond-de-tafelgesprek van de gemeenteraad. Op 8 december neemt de raad hierover een besluit. Ga naar www.raalte.nl/vergaderkalender voor meer informatie. Bekijk de voorgestelde visie via www.raalte.nl/evenementenvisie.

Kader met raster: Te ambitieus

Tijdens het rond-de-tafelgesprek van eind 2021 waren er twijfels over de ambitie van Raalte om zich te manifesteren als dé evenementengemeente. Verschillende organisatoren vonden dat te ambitieus. Dadema: “Dan moet je dus concurreren met steden als Apeldoorn en Deventer. Terwijl we hier een subsidiepot hebben van 50.000 euro. Dat matchte niet helemaal met elkaar. Evenementengemeente dekte de lading niet. Die ambitie hebben we dus bijgesteld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.