Boerenprotest bij provinciehuis levert weinig concreets op

0244181_Boerenactie_Zwolle.JPG
.

Kleine duizend boeren in de bres voor PAS-melders; eis om handhaving stop te zetten

ZWOLLE – Zo’n kleine duizend boeren uit heel Overijssel en zelfs Gelderland hebben vorige week woensdag actie gevoerd bij het provinciehuis in Zwolle. Directe aanleiding was de aankondiging van grote dwangsommen door de provincie Overijssel voor enkele PAS-melders. Ook boeren uit Salland sloten zich aan bij de spontaan in Noordoost-Overijssel gestarte actie. Zo verzamelden zich aan het begin van de middag tientallen boeren met tractoren zich bij Heino-Noord voor de rit naar Zwolle.

Directe aanleiding was de situatie rond deze PAS-melders, waarvan twee in de regio Hardenberg. Het gaat om boeren die ten tijde van de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) voor bijvoorbeeld een kleine uitbreiding konden volstaan met alleen een melding. De extra hoeveelheid stikstofuitstoot die zo’n uitbreiding opleverde, bleef namelijk onder de (zeer lage) grens van 1 mol per hectare. Toen in 2019 de Raad van State de PAS echter buiten werking stelde, bleek deze groep boeren opeens ongewild en onbedoeld zonder geldige vergunning te werken.
Vanuit de provinciale en landelijke politiek werd daarna herhaaldelijk gesteld dat er een oplossing moest komen, maar dat is in drie jaar nog niet gelukt. De provincie Overijssel wilde jarenlang niet handhaven, maar kreeg vervolgens te maken met rechtszaken, aangespannen door milieuorganisatie MOB, en verloor die steeds. Uiteindelijk besloot Gedeputeerde Staten onlangs met tegenzin om te gaan handhaven. Zo kreeg een melkveehouderij in de regio Hardenberg te maken met een dwangsom van 117.000 euro per kwartaal als hier niet het aantal koeien met twee-derde zou worden verminderd. Dat zou in de praktijk het einde van dit bedrijf betekenen.
Een reportage van RTV Oost over de situatie rond dit boerengezin twee weken geleden leverde zoveel woede op dat in Noordoost-Overijssel spontaan werd besloten om in actie te komen en woensdag met zoveel mogelijk tractoren en boeren naar Zwolle te gaan. Dat initiatief kreeg heel snel steun in andere delen van de provincie zoals Salland en Twente, maar ook vanuit de Achterhoek.
De opkomst bij het Provinciehuis was woensdag daarom groot met naar schatting een kleine duizend boeren en honderden tractoren. De actie leverde echter weinig concreets op. Wel werd een petitie overhandigd aan Commissaris der Koning Andries Heidema en de twee gedeputeerden Gert Harm Ten Bolscher (landbouw en natuur) en Tijs de Bree (Handhaving). In de petitie stonden eisen zoals het onmiddellijk stopzetten van de aangekondigde handhaving, het intrekken van de aangekondigde dwangsommen en het extern en intern salderen (verrekenen van uitstoot) binnen de agrarische sector in Overijssel weer mogelijk maken. Volgens de opstellers heeft Overijssel twee weken (nu nog één) de tijd om een oplossing te vinden voor de PAS-melders.

Patstelling

De drie provinciebestuurders wilden daarna binnen het de hele middag afgesloten provinciehuis in gesprek gaan met een kleine delegatie van de actievoerende boeren. Op hun beurt wilden die dat de provinciebestuurders naar een voor het provinciehuis opgestelde podiumwagen zouden komen om over dit onderwerp te spreken, maar dat vonden de provinciebestuurders weinig zinvol.
De patstelling eindigde toen woordvoerders zoals Mark Rood uit Holten vanaf die podiumwagen lieten weten dat de petitie was overhandigd en dat daarmee de actie was beëindigd. Voor de aanwezige boeren was dat een teleurstellend resultaat, maar toch vertrok iedereen snel weer huiswaarts.
Mark Rood toonde zich na afloop teleurgesteld over de in zijn ogen onjuiste houding van de provinciebestuurders. Hij verwacht verder weinig van de gestelde termijn die volgende week woensdag afloopt. “De provincie en de landelijke overheid kunnen wel een oplossing vinden, maar willen dat niet. Ze denken gewoon niet in oplossingen.” Of er volgende week een nieuwe actie komt in Zwolle wilde hij nog niet zeggen; “Dat zal iedereen dan vanzelf wel merken.”

Brandbrief

Rudie Haarman, voorzitter van landbouworganisatie LTO-Salland, liet desgevraagd weten dat de actie in Zwolle niet door zijn organisatie werd opgezet, maar dat hij zeker sympathiek tegenover het doel staat omdat ook LTO-leden bij de PAS-melders horen. Hij sluit zeker niet uit dat er bij het niet-inwilligen van de drie grotere vervolgacties volgen, waarbij dan ook LTO betrokken zal zijn.
Overijssel heeft anderhalve week geleden minister Van der Wal (Stikstof) in een brandbrief om hulp gevraagd bij het oplossen van de problemen rond de PAS-melders in deze provincie.

Foto: Commissaris van de Koning Andries Heidema en de twee gedeputeerden Gert Harm Ten Bolscher (landbouw en natuur) en Tijs de Bree (Handhaving) nemen voor het Provinciehuis de petitie aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.