Al meerdere bijzondere archeologische vondsten bij werkzaamheden in centrum Raalte

0244193_Nick_Hendriks_Laagland.jpg
.

RAALTE – Archeoloog Nick Hendriks en zijn team van Laagland Archeologie hebben inmiddels al meerdere bijzondere vondsten gedaan bij de graafwerkzaamheden in het Raalter centrum. Ze stuitten al op meerdere botten, intacte skeletten en gebruiksvoorwerpen.

Nick: “Deze locatie is erg interessant. We wisten dat er vroeger tussen het Annahuis en de Plaskerk een begraafplaats was. Dat staat op kaarten uit 1832. Daarom verwachtten we hier wel iets te vinden. Er bleek eerder al gegraven te zijn in de grond. Toch hebben we nu al meerdere botten en skeletten gevonden, afkomstig uit de periode tussen de Middeleeuwen en 1830. Op de Grote Markt zijn we sporen tegengekomen van tussen de twaalfde en veertiende eeuw. Onder andere een ijzeroventje voor het smelten van ijzeroerbrokken, om daar ijzer uit te halen voor een smederij. Daarnaast vonden we paalkuilen, waarschijnlijk van een boerderij die daar heeft gestaan.”
Nadat de archeologen klaar zijn met hun werk op de bouwplaats worden de gevonden items met zorg veiliggesteld voor verder onderzoek. “Het brengt ons weer een stap verder in de geschiedenis van Raalte. Waren het mannen of vrouwen? Hadden ze een ziekte? En wanneer zijn ze overleden?” Nadat het onderzoek is afgerond worden de menselijke overblijfselen in overleg met de Protestantse Gemeente Raalte (Plaskerk) opnieuw begraven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.