Raalte zet tandje bij inzake zon-op-dak

0241021_ZonOpDak.jpg
.

RAALTE – De gemeente Raalte wil een tandje bijzetten inzake de aanleg van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken en erven. Het is de bedoeling om 2030 100 GWH duurzame energie op te wekken. Dik de helft daarvan, 52 GWH, moet komen van zon-op-dak. Op 1 april dit jaar werd daarmee 15 GWH opgewekt. Nog 37 GWH te gaan dus.

Raalte wil dat bereiken met drie maatregelen: de aanstelling van een ‘adviseur zon-op-dak’ die bedrijfsdakeigenaren moet ondersteunen bij het proces. Verder moet er een ontzorgingsprogramma komen met praktische kaders en uitgangspunten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekeringen of gezamenlijke inkoop? Daarnaast blijft de gemeente in gesprek met Enexis ten aanzien van oplossingsmogelijkheden om de problemen met het elektriciteitsnet op te lossen. Want bij de ambities voor dat andere spoor, zonnevelden, ziet de gemeente zich in de wielen gereden door capaciteitsproblemen. Op dit moment is er namelijk voor nieuwe zonneveldprojecten geen ruimte meer om de energieopbrengst af te storten op het net. Voor de projecten in Luttenberg (Rekoplas) en aan de Hondemotsweg in Raalte is dat nog wel geregeld, maar voor nieuwe initiatieven geldt dat het net, net als in veel andere regio’s in Nederland, is volgelopen. Daarom gaat de gemeente samen met de netbeheerders, lokale initiatiefnemers en omgeving op zoek naar mogelijke oplossingen voor het capaciteitsprobleem. Nieuwe aanvragen voor het leveren van energie worden echter afgewezen en komen op een wachtlijst te staan. Uitbreiding lukt niet tot Tennet het hoogspanningsnet heeft verzwaard. Dat zal volgens de gemeente rond 2028/2029 zijn gelukt.

Potentie

Maar die problemen gelden dus alleen voor (grotere) zonneveldprojecten. Wat betreft zon-op-dak ziet de gemeente nog potentie genoeg. “De meeste daken met een kleinverbruik aansluiting (circa 1400, zo heeft de gemeente geïnventariseerd, red.) hebben 15 tot 75 kWp aan potentie voor zonnepanelen. Dit is de groep die het meest interessant is om op korte termijn vervolgacties aan te koppelen.”
Wethouder Ben Nijboer stelt wel dat het utopisch is om te denken dat alle 1.400 daken ook daadwerkelijk voor de opwek van zonne-energie gebruikt kunnen worden. “Niet alle daken zijn daarvoor geschikt.” Voor de eerste slag in dit jaar trekt de gemeente 25.000 euro uit; voor volgend jaar nog eens hetzelfde bedrag. Het is de bedoeling om daarmee in totaal tachtig extra projecten uit te voeren (veertig per jaar).
Het actieplan om zon-op-dak te versnellen wordt momenteel verder uitgewerkt met Energiesupport Salland en gaat binnenkort, dit najaar nog, van start. Op dat moment volgt er meer informatie voor ondernemers.

Foto: Pixabay

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.