Raalte reserveert 1 miljoen voor energie ondersteuningsfonds

0241042_InflatiePixabay.jpg
.

Programmabegroting 2023 en meerjarenraming: ‘Positief beeld met dubbel gevoel’

RAALTE – Het Raalter college van B&W heeft in de concept programmabegroting voor volgend jaar 1 miljoen euro vrijgemaakt voor een energie ondersteuningsfonds. Dit is een aanvulling op de rijksregelingen, om te voorkomen dat inwoners financieel door het ijs zakken. Daarnaast stelt het college voor om de gemeentelijke woonlasten (OZB, riool- en afvalstoffenheffing) niet te verhogen en geen inflatiecorrectie toe te passen. De gemeente neemt de stijgende kosten van afvalverwijdering en riolering voor haar rekening. Zo blijven de woonlasten in 2023 gelijk aan de woonlasten in 2022.

In de concept programmabegroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026, die inmiddels aan de gemeenteraad zijn aangeboden, staan welke inspanningen en investeringen de gemeente de komende jaren gaat doen. Het is de eerste begroting in de nieuwe bestuursperiode 2022-2026. De concept begroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026 zijn structureel sluitend, zo meldt de gemeente. Ook de reservepositie en de financiële kengetallen blijven op een goed niveau. Wethouder Alexander Kreule is er blij mee. “We staan er financieel goed voor, maar af en toe is het wel een dubbel gevoel. Want het zijn onzekere tijden. De ene crisis volgt de andere op; de woningcrisis, vluchtelingenstroom, klimaatvraagstukken, stijgende energieprijzen en toenemende inflatie. Onze inwoners en ondernemers maken zich terecht zorgen over deze ontwikkelingen.”
Of het eerder genoemde energie ondersteuningsfonds er ook daadwerkelijk komt, is nog niet helemaal duidelijk. Kreule: “Maar gezien alle prijsstijgingen vermoeden we dat het wel nodig is.” Het bedrag is dan bedoeld voor de ondersteuning van inwoners, maar (mogelijk) ook van bedrijven en verenigingen.

Nieuw beleid

Kreule benadrukt dat er ook nog eens grote opgaven op de gemeente af komen. Denk hierbij aan opgaven op het gebied van wonen, economie, klimaat, energie, landbouw, bereikbaarheid, zorg en participatie. In verband daarmee is er in 2023 in totaal circa 3,3 miljoen euro vrijgemaakt voor ‘nieuw beleid’ op dat gebied. Verder komt er ook nog eens 7,5 miljoen euro in een Dynamische Investerings Reserve. Niet met concrete labeltjes en exacte bedragen eraan, maar gewoon om daar waar nodig in te kunnen zetten. Kreule stelt dat dat geld voor de eerder genoemde opgaven is, maar bijvoorbeeld ook voor de eventuele aanpak van de N35 en andere grote opgaven zoals het buitengebied en het leefbaar houden van bestaande wijken. Kreule: “We willen de toekomst voorbereiden, maar tegelijkertijd ook de winkel open houden en de gemeente iedere dag een stukje beter maken.”
De gemeente Raalte stelt te kampen met capaciteitsproblemen als het gaat om personeel. Daarom wordt geld vrijgemaakt voor het aantrekken van nieuwe medewerkers. Zowel ambtenaren als externe bureaus.

Gemeenteraad

Meepraten over de begroting kan tijdens het rond-de-tafelgesprek op donderdag 27 oktober vanaf 19.30 uur. Er is dan een hoorzitting over de begroting gepland. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties krijgen gelegenheid hun mening over de begroting 2023 kenbaar te maken aan de gemeenteraadsleden en daarover in gesprek te gaan. Vervolgens wordt de begroting op donderdag 10 november behandeld in de raadsvergadering. Deze vindt plaats in de raadzaal en begint om 14.00 uur. Ook is de vergadering live te volgen via www.raalte.notubiz.nl/live. 

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.