Landtgoed staat op kruispunt van wegen, maar zonder navigatie

0240504_0171-bruiloft.jpg
.

Toekomst van ‘pareltje in het buitengebied’ hevig onder druk na actie gemeente Raalte

(Advertorial)

HEINO – Het zou eigenlijk een hele leuke aanvulling zijn. Dat je bij de jaarlijkse ondernemersverkiezing in de gemeente Raalte ook iemand kan nomineren voor de categorie ‘de leukste onderneming’ of ‘de meest enthousiaste ondernemer(s). Maar ja, aan de andere kant…dan is er niet heel veel spanning wie er uiteindelijk met de hoogste eer vandoor gaat. Want natuurlijk gaat die eretitel dan naar Monique te Riele en Wendy Masseling van Landtgoed.

Wie ooit met de dames heeft kennisgemaakt of heeft samengewerkt, kan het alleen maar beamen. Ze gaan met hun team van bevlogen medewerkers door het vuur om het de gasten naar de zin te maken. Of het nu gaat om een 12,5-jarig huwelijksfeest of een groep managers die op de prachtige locatie in de bossen tussen Heino en Raalte een training volgt. Maar van dat heilige vuur is deze middag weinig meer over. De aanschrijving van de gemeente Raalte dat Landtgoed per 1 november moet stoppen met feestjes en partijen is ingeslagen als een bom. “Afschuwelijk”, stellen Wendy en Monique. “We hebben alle reserveringen voor de periode na 1 november moeten afbellen. Dat zijn vreselijke gesprekken. Beeld je maar eens in dat een gelukkig stel een maand voor hun 12,5-jarig huwelijksfeest zo’n telefoontje krijgt. En dat je dan dus op zoek moet naar een andere locatie terwijl je zo bewust voor deze plek hebt gekozen”, zeggen de dames terwijl ze het huilen nader staat dan het lachen.

Goede wil

De aanschrijving van ‘hun’ gemeente doet extra veel pijn omdat ze tot voor kort nog in gesprek leken te zijn. Zeker nadat het team handhaving van de gemeente in augustus 2021 letterlijk had aangegeven te kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst. Zeker nadat Landtgoed zelf al had besloten om vanaf 2023 geen feesten met bands en DJ’s meer toe te staan. En zeker nadat de gastvrouwen de eindtijd voor volgend jaar zelf al op 22.00 uur hebben gezet. “Het draait hier om ondernemerschap met respect voor de natuurlijke omgeving. Dat besef is in coronatijd nog eens extra bij ons geland. Onze voorstellen liggen al sinds juni bij de gemeente en er wordt niet eens naar gekeken. Terwijl we dan duidelijk aantonen van goede wil te zijn. Toch?”

Gedoogd

Om de situatie enigszins te begrijpen, is het noodzakelijk om een duik in het verleden te nemen. In het onderliggende bestemmingsplan staat de locatie van Landtgoed, bekend geworden onder de naam Omni Mobilae, omschreven als buitensportlocatie. Dat er ook horeca-activiteiten plaatsvinden, is geen geheim en het wordt zelfs al sinds een jaar of tien gedoogd door de gemeente. De intentie om het bestemmingsplan aan te passen, zodat het horecadeel wordt toegevoegd, was er wel degelijk. Maar het ontbrak de gemeente al die jaren naar eigen zeggen aan capaciteit om het op te pakken.

Buurman

Het heeft er alle schijn van dat de gemeente zichzelf in z’n spreekwoordelijke achterste heeft geschoten door de gedoogsituatie zo lang in stand te houden. Want, de laatste tijd roert zich een buurman die klaagt over overlast. “Zelfs wanneer er bij een ander in de buurt een feest wordt gehouden, wordt nog met de beschuldigende vinger naar ons gewezen”, stelt het duo.
Die buurman spreekt Landtgoed aan op haar handelen, maar ook de gemeente. Helaas is het gevolg dat voor de oplossing alleen naar de ondernemers wordt gekeken. Overigens leiden zij een bedrijf dat ieder jaar een behoorlijk bedrag in het laatje brengt van de gemeente Raalte. “Op jaarbasis trouwen hier zo’n vijftig stellen. Telkens zijn dan een buitengewoon ambtenaar en een bode van de gemeente aanwezig en daarvoor betalen de bruidsparen een aardig bedrag aan de gemeente.”

In gesprek

Na het afbellen van alle reserveringen voor de periode 1 november tot en met 31 december is natuurlijk de grote vraag: ‘wat nu’? “We maken in ieder geval gebruik van de juridische mogelijkheden om ons te verweren. We kunnen niet anders. Al steken we onze tijd bij voorkeur in het ondernemen om onze gasten een mooie dag te bezorgen. En – laat één ding duidelijk zijn – we stellen ons constructief op en het liefst blijven we dus in gesprek.”

1 REACTIE

  1. Nu het stanpunt van de ondernemers gelezen, en in de krant het standpunt van de gemeente. Waar ik nog benieuwd naar ben is het standpunt van “de buurman”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.