Wroetbedrijf Rodijk in Heeten opent staldeuren

0236904_fam_Rodijk_nodigt_iedereen_uit_voor_het_weekend_van_het_varken.jpg
.

HEETEN/RAALTE – Het Wroetbedrijf van de familie Rodijk in Heeten doet op zondag 11 september mee aan Het Weekend van het Varken. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn de deuren van de wroetstal geopend. Er is van alles te zien en te beleven en voor de kinderen zijn er diverse speelmogelijkheden. De entree is gratis.

In de speciale varkenshouderij van de familie Rodijk leven varkens van alle leeftijden volgens de leefregels van het wroetvarken. Varkens in Nederland krijgen standaard al iets meer ruimte, licht en speelgoed in hun stal dan wettelijk vereist is. Dat is een afspraak tussen Nederlandse boeren. Wroetvarkenhouders gaan een flinke stap verder. Zij geven hun dieren 25 procent meer ruimte. Varkens in wroetvarkensstallen profiteren van veel natuurlijk daglicht. Ze genieten ’s zomers en ’s winters van een aangename temperatuur en lekker veel frisse lucht. Daarvoor zorgt een computergestuurd klimaatsysteem. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat ervoor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd.
Wroetvarkens leven in een dikke laag strooisel om lekker in te kunnen luieren en wroeten. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. De wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. Een luchtwasser bij Rodijk filtert 95 procent van alle ammoniak, stof en geur uit de stallucht. Zonnepanelen op het dak van de varkensstallen zorgen voor voldoende duurzame elektriciteit voor het hele bedrijf. Daarnaast investeren alle wroetvarkenboeren in biodiversiteit. Ze planten (fruit)bomen en houtwallen op hun erf en zaaien kruidenrijke akkerranden.
Tijdens het Weekend van het Varken is er op het erf van de familie Rodijk van alles te zien en te doen. Zo vertellen de familieleden en hun voerleverancier meer over de Nederlandse varkenshouderij. Iedereen mag vanuit de zichtstal naar de varkens kijken. Voor de kinderen is er een springkussen, een kleurwedstrijd en zijn er skelters. De loonwerker is er met grote trekkers en machines. De slager is er met de Wroettruck. Daar kan iedereen hamburgers en beenham van het wroetvarken proeven.
In samenwerking met Keurslagerij Albers in Raalte gelden er enkele speciale acties. Het varkensbedrijf is te vinden aan de Spekhoekweg 14 in Heeten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.