Vier generaties Lubbers samen 140 jaar in dienst bij gemeente Raalte

0237188_Tonnie_Lubbers_druk.jpg
.

RAALTE – Maar liefst vier generaties van de familie Lubbers hebben samen 140 jaar bij de gemeente Raalte gewerkt. Die mijlpaal werd bereikt op donderdag 1 september. Maar aan dit alles komt een einde. Op 1 april 2023 gaat Tonnie Lubbers, als vierde generatie, namelijk na vijftig dienstjaren bij de gemeente Raalte met pensioen. En zijn kinderen volgen hem niet op als ambtenaar bij Openbare Werken.

Het verhaal begon in 1882, toen in de raadsvergadering werd besloten om de overgrootvader van Tonnie in dienst te nemen. De gemeente Raalte was namelijk op zoek naar een ‘vaste medewerker, welke met het opzicht over de wegen, waterleidingen en bruggen zal worden belast’. Gerrit Willem Lubbers werd op 1 september 1882 aangesteld als vaste wegwerker op een bezoldiging van 5 gulden per week.
In april 1916 volgde Tonnie’s opa, Anton Lubbers. Hij werkte bij de Algemene Dienst en moest alles klaarzetten voor de varkensmarkt. Het gezin woonde toen nog in Raalte, maar verhuisde naar Heeten omdat Anton daar ploegbaas werd. Toen later Tonnie’s vader Willem terugkwam na zijn dienstplicht in Indië en werk zocht, werd hij door zijn vader Anton geïntroduceerd bij de gemeente. Dat was in 1950. Zo werkte Willem acht jaar lang samen met zijn vader bij Beheer en Onderhoud. Hij werd ploegbaas en later opzichter. “Dat was zwaar werk,” legt Tonnie uit. “Het waren toen nog vooral zandwegen, en dat ging met schop en kruiwagen. Ook de schaftketen waren er nog niet. Dus bij regen gingen ze schuilen bij de dichtstbijzijnde boer.”
In 1973 begon Tonnie zijn loopbaan bij de gemeente Raalte. Als eerste van de vier niet bij de buitendienst, maar als tekenaar. “Ik dacht toen: ik verdien nu minder, maar ik heb wel een vaste baan. Dat vond ik belangrijk. Ik had natuurlijk ook een goed voorbeeld van de drie generaties voor mij dat de gemeente Raalte een goede werkgever was. Ik hoorde de goede en de minder goede verhalen. In al die jaren heb ik in de avonduren allerlei cursussen en opleidingen gevolgd, met en bij collega’s thuis. Waaronder tekenaar, opzichter tekenaar, toezichthouder, openbare verlichting, verkeerstechniek en verkeersregeltechniek. Ik heb verschillende functies gehad, waarvoor ik deze opleidingen kon gebruiken. En zo ben ik 5,5 jaar geleden voor een laatste keer geswitcht naar cluster Verkeer. In de vijftig jaar dat ik hier heb gewerkt maakte ik natuurlijk veel leuke en ook minder leuke dingen mee. Maar de gemeente Raalte heeft mij altijd gesteund en ik was er altijd voor hen. Door de flexibele werktijden en houding van de gemeente heb ik ook al die jaren handbaltrainer en -scheidsrechter kunnen zijn. Jarenlang heb ik jonge scheidsrechters begeleid naar een internationale carrière en zelf ook gefloten op het hoogste niveau. Ik kreeg daar de ruimte voor om dit allemaal te doen.”

Recht door zee

“Mijn voorgangers waren alle drie recht door zee”, vervolgt hij. “Ze zeiden altijd waar het op stond. Dat kun je uit het archief wel opmaken, toen mijn opa in 1928 samen met zijn collega’s vroeg om een loonsverhoging aan de gemeenteraad. En wel met 0,45 gulden met uur. Het zal dus wel in de genen zitten. Ik hoor het thuis, op het werk en in de sport niet anders. Afspraken die ik maak, kom ik na. Mensen weten wat ze aan mij hebben. Zo waren mijn overgrootvader, opa en vader ook. Ook als er weerstand is, durven we onze mening te geven.”

Video’s

Op 1 april 2023 komt er dus een einde aan (dan) dik 140 jaar Lubbers in dienst bij de gemeente Raalte. Geen van zijn kinderen volgt hem op als ambtenaar. “Maar”, zo zegt Tonnie, “mijn zoon heeft zijn eigen bedrijf Drone Your Future, in filmproducties, social media beheer en grafische vormgeving. Dus hij volgt zijn opa wel op. Zijn grootste hobby was destijds namelijk video’s maken. Hij heeft veel bruiloften, evenementen en de omgeving van Heeten gefilmd.”

Op de foto: Tonnie Lubbers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.