Uitgesproken Lauk: Raalte 900 jaar

Ik hou altijd wel van een (extra) feestje in dorp of streek maar ik had twijfels over 900 jaar Raalte-dorp volgend jaar. De opkomst vorige week met tientallen vertegenwoordigers van het lokale verenigingsleven tijdens twee info- en inspiratieavonden van de stichting Raalte 900 geeft mij goede moed.

Waarom had ik twijfels? Omdat ik vreesde dat Raalte-dorp met zo’n 20.000 inwoners qua inwoneraantal te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken is. Oftewel, het is vergeleken met de andere dorpen in de gemeente te groot, maar het is weer te klein voor een stad. In een kleiner kerkdorp gaat zo’n jubileumviering bijna vanzelf. Enkele inwoners, vaak op een gezellige bijeenkomst in café of kantine, zien een extra feestje zitten, gaan enthousiast aan de slag en iedereen sluit vervolgens aan. Want iedereen kent ook iedereen. Waarna een uitgebreid feestprogramma opgetuigd wordt met bekende elementen; een historische optocht, muziekoptredens, versierde straten en een boek van de lokale historische werkgroep over de dorpsgeschiedenis.

In een stad gaat dat weer heel anders. Neem Utrecht waar 900 jaar stadsrechten wordt gevierd. Er was een budget van 1,75 miljoen euro van de gemeente en dat werd snel met twee ton verhoogd. Omgerekend naar inwoneraantal (360.000 in Utrecht en 20.000 in Raalte-dorp) is dat toch ruim 2,5 keer meer dan de 40.000 euro voor Raalte 900 jaar. Een bedrag dat, heel voorspelbaar, direct zorgde voor kritische opmerkingen vanuit de andere Raalter dorpen. Collega Wouter (uit Luttenberg) vatte het goed samen; in een dorp gaat het bottom up, dus vanuit de bevolking zelf, en in Raalte (en grote steden) top down, dus vanuit de gemeente naar de bevolking. Daar zit wat in.

Het punt is echter; Raalte-dorp is geen klein dorp, maar ook geen grote stad en moet dus de viering van zo’n jubileum op eigen wijze aanpakken. Met als basis de kennis en ervaring als het om iets organiseren gaat. Geen Sallands feest is zo oud als Stöppelhaene. En toen in oktober 2014 de voorzitters van Stöppelhaene en Ribs & Blues hun krachten bundelden voor het goede doel, het destijds nieuw te bouwen hospice de Cirkel, leverde dat behalve een geweldig feest ook 110.000 euro op en staat er eens inmiddels al weer uitgebreid hospice. Ergens was dat succes logisch. Met het duo Paul Wittenhorst en Ton Groot Beumer heb je het grootst mogelijke netwerk (plus heel veel ervaring en kennis) wat betreft het organiseren van feesten en evenementen in Salland in huis.

Bij Raalte 900 jaar had dat ook zo gekund, maar het duo heeft zijn handen vol aan Ribs & Blues en Stöppelhaene. Al is Ton R & B Groot Beumer toch overgehaald om in de regiegroep van Raalte 900 jaar te gaan zitten. Die breed samengestelde regiegroep is een slimme en voorlopig ook succesvolle werkwijze. Vervolgens werden in het Hoftheater ook vertegenwoordigers van tientallen lokale clubs, verenigingen en organisaties op een positieve manier voor het karretje van Raalte 900 gespannen; kom maar op met jullie ideeën, dan gaan we daar samen mee aan de slag. Dat leverde veel mooie ideeën op, zo zag ik op de prikborden met tientallen op notities geschreven suggesties en voorstellen.

Het gaat dus goed komen volgend jaar. En als ik het even niet meer zie zitten dan neurie ik gewoon deze regel in het enige echte, al bijna 50 jaar bestaande Raalter carnavalslied; ‘Raalte is ons dorp, wij houden van een feestje’. Dat is altijd de beste basis voor elke organisatie.

2 REACTIES

 1. Als maker van het Raalter Carnavalslied, “stoppelkaterlied” een kleine correctie.

  Raalte is ons huis,
  want dat is het allerbeste dorp in Nederland,
  wij houden van een feestje, dat maakt ons altijd blij.
  maar één dat verzeker ik je, een kater hoort er bij.

  Goed gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.