Omstreden plannen bajonetaansluitingen N35 naar de raad

RAALTE – Het Raalter college van B&W heeft de plannen voor de aanleg van twee bajonetaansluitingen op de N35 bij Heino voorgelegd aan de raad. Als alles doorgaat, komen daarmee in totaal 26 oversteken in de buurt van de beide bajonetkruisingen te vervallen. Die bajonetten zijn gepland ter hoogte van Landgoed de Gunne en ’t Reelaer. Voor de beide bajonetten is in 2014 een bestuursovereenkomst gesloten tussen Rijkswaterstaat, de provincie Overijssel en de gemeenten Raalte, Hellendoorn en Dalfsen. De bajonetten zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren.In totaal kwamen er op de plannen van Rijkwaterstaat achttien zienswijzen binnen: zeven voor de aansluiting bij ’t Reelaer (Heino-Raalte), elf voor de aansluiting bij landgoed de Gunne (Heino-Noord). In verband met de bezwaren is de draaicirkel van de bajonetaansluiting bij de Gunne aangepast, zodat vrachtverkeer er beter gebruik van kan maken. De achttien ingediende zienswijzen gingen onder andere over het kappen van de bomen, de locatie van de aansluitingen en schade aan de natuur. Betrokken ambtenaar Nienke Spiegelenberg wijst ook op de kritiek van de eigenaren van ’t Reelaer en de Gunne. Zij moeten hun interne wegenstructuur aanpassen en daar zijn ze niet blij mee. Bovendien zijn de eigenaressen van Stal ’t Reelaer van mening dat er te weinig wordt gedaan aan de veiligheid van ruiters die de N35 willen oversteken. “Er is bij de voorbereiding van de plannen in de afgelopen jaren op meerdere momenten contact geweest met omwonenden en belangstellenden over de plannen. Bij beide landgoederen heeft dit nog niet tot overeenstemming geleid. Maar we blijven in gesprek.”
Wethouder Ben Nijboer weet dat de plannen voor veel directbetrokkenen omstreden zijn. “26 oversteken verdwijnen. Het raakt mensen, het heeft impact op de omwonenden. Zij zullen er dus wat van vinden.”
Als onderdeel van hetzelfde project moet er ook een viaduct worden aangelegd bij Haarle. Daarover gaat de gemeente Hellendoorn. In totaal is met de plannen 15 miljoen euro gemoeid: 5 miljoen van het Rijk en 10 miljoen van de provincie. Met dat potje worden ook kleinere aanvullende maatregelen uitgevoerd die moeten bijdragen aan het vergroten van de verkeersveiligheid.

De raad behandelt het voorstel op 6 oktober in een rond-de-tafelgesprek. Een week later komt het voor te liggen in de raadsvergadering. Als het groene licht volgt, verwacht Rijkswaterstaat dat de aanleg van de bajonetkruisingen in 2024 kan beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.