Fotoclub Salland viert 60-jarig bestaan

0237464_Fotoclub_60_jaae_3_oud-voorzitters_b.JPG
.

Van zwart-wit foto’s naar kleur en van analoog naar digitaal; expo leden bij winkels in centrum Raalte

RAALTE – Van het ontwikkelen van zwart-witfoto’s in de eigen doka (donkere kamer) naar de kleurenfoto, maar ook de enorme stap van analoge naar digitale fotografie; de Fotoclub Salland heeft het sinds de oprichting 60 jaar geleden allemaal meegemaakt. Vanaf dinsdag 13 september zijn in tientallen winkels in het centrum van Raalte de allermooiste foto’s van de leden te zien, aangevuld met (een deel van) een rebus als prijsvraag.

Huidig voorzitter van de nu rond de veertig leden tellende jubilerende fotoclub is Diny Heidenrijk. Voor het gesprek over 60 jaar clubgeschiedenis zijn ook haar voorgangers Ida van den Enk en Chris de Bont aangeschoven in een toepasselijke ruimte, de studio van Foto en Zo. De Bont was in 1962 niet bij de oprichting, maar heeft wel een idee waarom dat toen gebeurde. “Ik denk dat het hoogtepunt van de zwart-wit foto rond die tijd lag. Ook voor de niet-professionele fotograaf, de hobbyist, werd dat haalbaar en betaalbaar. Het ontwikkelen was toen echt puur handwerk in de doka, meestal ergens op zolder. Zoals die bij mij die met zwart landbouwplastic verduisterd was. Je werkte met veel chemicaliën en op de risico’s werd amper gelet. Alleen dat je bruine vingers kreeg als je die in de fixeerbak stak om er de foto uit te halen. Dat deed je dus met een tang. Dat was altijd het mooiste moment; hoe komt die foto eruit? En na het ontwikkelen verdween alles toen in het riool, nu niet meer voor te stellen. Later kwam er gelukkig meer aandacht voor recycling van die stoffen.”
Een leraar op de middelbare school bracht hem al heel vroeg de liefde voor met name het ontwikkelen van foto’s bij, maar pas in september 1995 werd hij lid van de Fotoclub Salland. “Met toen tussen de twaalf en twintig leden. Dat leek me leuk en leerzaam en dat was ook zo. In die tijd was de overstap naar kleurenfoto’s al gemaakt.”
Ida van den Enk, lid sinds 2003, en Diny Heidenrijk, lid sinds 2008, maakten van dichtbij de enorme overstap van analoge naar digitale fotografie mee. Ida was zelfs bij haar komst het eerste lid met een digitale camera. “Een Canon G2. Voor een expositie maakte ik daarmee een foto van de glijbaan bij Balorig. Niemand wilde eerst geloven dat ik dat digitaal had gedaan.” Diny maakte al eerder kennis met de digitale camera. “Ik zat 25 jaar in het onderwijs, dat was dus 1995, en toen werd er een digitale fotoreportage gemaakt. Dat wilde iedereen natuurlijk zien. Er was natuurlijk veel weerstand bij de gebruikers van analoge camera’s, maar eigenlijk ging het achteraf gezien heel erg snel. Binnen enkele jaren was iedereen om.” “Met het nadeel dat er toen elk jaar nieuwe digitale camera’s werden uitgebracht en dan waren die van een jaar eerder meteen verouderd. Dat is gelukkig niet meer zo”, vult Chris aan.

Programma

Het aantal leden schommelt nu rond de veertig. Diny: “Meer kan niet, dan komt er een wachtlijst. Waarom niet? Omdat we in ons huidige clublokaal op de zolder van het gebouw bij Tivoli niet meer ruimte hebben. We hadden al een lange tocht achter de rug voor we bij Tivoli kwamen. De Joetse, het Hoftheater, het Pauluszaaltje, het parochiecentrum, noem maar op. We zoeken echt al heel lang een mooie, goed bereikbare en goed te verduisteren ruimte voor een betaalbare huur.”
Het programma voor de leden is namelijk erg uitgebreid: elke drie weken in het seizoen is er een clubavond; er zijn doe-avonden over allerlei fotografische thema’s, vaak met gastsprekers; er zijn excursies en opdrachten binnen en buiten clubverband; er is een wisselexpo voor de verzorgingstehuizen in Raalte en Lemelerveld; er werd samengewerkt met het Carmel College Salland, de Zonnehof en hospice de Cirkel en ook bij allerlei (“Maar alleen niet-commerciele”) activiteiten zoals de Truck Run brengen leden op verzoek alles in beeld.

Waterval

Het zijn trouwens soms pittige opdrachten weet Ida. “Je moest een keer met heel weinig licht, dus met lange sluitertijd, een foto van bewegend water of luchten maken. Het enige water in Raalte dat beweegt is die waterval op Drostenkamp maar die stond dus droog… Dan moet je wel creatief worden. Samen met Diny ga ik regelmatig naar Rotterdam. Geweldig fotogenieke stad.”

Vanaf 13 september zijn dus de allerbeste foto’s van zo’n dertig leden bij even zovele winkels in het centrum van het dorp te zien. Bij elke foto kunnen de kijkers een QR code scannen met hun mobiel voor meer achtergrondinformatie over de fotograaf en de foto. Bij 21 foto’s is ook een deel van een rebus te vinden. Al die stukjes leveren een slagzin op. Wie die gevonden heeft en naar de fotoclub mailt, mag een van de tentoongestelde foto’s uitkiezen en in ontvangst nemen. Ook zijn er nog enkele kleinere prijsjes.

Voor meer info zie www.fotoclubsalland.nl of mail info@fotoclubsalland.nl

De laatste drie voorzitters van de 60-jarige Fotoclub Salland in Raalte: links de huidige voorzitter Diny Heidenrijk, rechts Ida van den Enk, de voorgangster van Diny en in het midden haar voorganger Chris de Bont. De foto van de vlinder is van clublid Jan Kodden.

Meer foto's

.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.