Diverse activiteiten in Olst-Wijhe ter ere van Open Monumentendag

0237186_Oudheidkamer_Wijhe.jpg
.

OLST/WIJHE – Op zaterdag 10 en zondag 11 september vinden weer de Open Monumentendagen plaats. Het comité Olst-Wijhe, bestaande uit vertegenwoordigers van de Historische Vereniging Wijhe, Tourist Info, ’t Olster Erfgoed en Lions Olst-Wijhe, heeft een gevarieerd programma opgezet voor zaterdag 10 september. Dit jaar is het thema: ‘Duurzaam duurt het langst’.

Alle kerken in de gemeente Olst-Wijhe zijn op zaterdag geopend. Dit jaar is er extra aandacht voor de geschiedenis en de toekomst van de kerken. In elke kerk is een minifototentoonstelling ingericht met afbeeldingen van de betreffende kerk. Ook de kerk Broekland heeft zich hier bij aangesloten. Stichting Historie Broekland bereidt een expositie voor over de geschiedenis van de kerk. Liefhebbers kunnen de fietsroute ‘Langs Heilige Huisjes’ fietsen, georganiseerd door de kerken aangesloten bij de Heilige Lebuinus Parochie. De fietsroute is op 10 september verkrijgbaar bij de Heilige Willibrordus Boerhaar, Willibrord Boskamp en Onze Lieve Vrouwe in Wijhe. In de Dorpskerk in Olst is doorlopend orgelspel en een tentoonstelling met werk van Marianne Breugelmans te bezichtigen. Bij de oude middeleeuwse Nicolaaskerk in Wesepe is ook het kerkplein zeer de moeite waard om even rond te lopen. En in de historische Nicolaaskerk in Wijhe zijn sowieso de muurschilderingen en de graftombes een bezoek waard.
Daarnaast zijn in Wijhe diverse historische gebouwen geopend. Eigenaar Jaap Meijer verzorgt rondleidingen in Huize Oud Salland (voorheen het Waterschapshuis) aan de Stationsweg 48. Aan de Molenbelt 5 kunnen belangstellenden de Wijhese molen bezichtigen. Ook is er in het winkelpand aan de Kerkstraat 42 een kleine expositie ingericht over de ernaast gelegen voormalige Oudheidkamer Wijhe. Het pand is in 2018-20 verbouwd tot zes appartementen. De expositie geeft meer informatie over de geschiedenis van het pand en laat enkele bouwtekeningen zien. Tussen 10.30 en 15.30 uur zijn er deskundigen aanwezig die meer kunnen vertellen over de genomen duurzame maatregelen. Een medewerker van de Monumentenwacht is aanwezig om advies te geven over mogelijke duurzaamheidsmaatregelen thuis.

Nederhoeve

In Welsum is de Nederhoeve aan de IJsseldijk 101 geopend. Het pand is volledig van het gas af. De familie Bijsterbosch verzorgt rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur. Let op: reserveren is verplicht. Dit kan via www.openmonumentendag.nl.
Naast de Hervormde Kerk in Welsum is in Marle de Molen De Vlijt te bezichtigen. Het is 10 september namelijk ook Overijsselse Molendag. Oud-gemeentehuis Westervoorde in Olst is vanaf 10.00 uur geopend. Tegenwoordig is het een locatie van ABC De Cirkel.

Voor meer informatie over de deelnemende monumenten en activiteiten zie www.openmonumentendag.nl/comite/olst-wijhe/. Kijk hier ook voor de openingstijden; enkele kerken zijn bijvoorbeeld ook op zondag geopend.

Foto: een historische foto van de voormalige Oudheidkamer Wijhe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.