Carolien Jonkman: Effe een slaapje doen

Ach, we kennen het allemaal. Het is zo druk geweest, er is veel gebeurd en je kunt door alle drukte en gepieker de slaap niet meer vatten en je ziet de klok elke keer een uurtje verder kruipen. En het is ook nog eens heel warm in je slaapkamer. Of je werkt ‘even’ door tot twee uur in de nacht en de wekker gaat weer om zes uur en je merkt de volgende dag inderdaad dat je een slaapachterstand hebt. Uit vele onderzoeken onder andere van en bij de NASA is geleken dat slaapgebrek een invloed heeft op je concentratie, je geheugen, je gemoedstoestand, je sociale omgangsvormen, je bloedvaten en je immuunsysteem. Ook ben je dan minder productief.

Als acht uur slaap voor jouw gezondheid nodig is en je hebt zes uur geslapen, dan heb je twee uur achterstand. Slaap je de volgende dag weer zes uur in plaats van acht, dan tellen de uren achterstand op. Extra koffie en energiedrankjes helpen mogelijk even om wakker te blijven, maar kunnen juist ook extra gezondheidsproblemen geven. Voor je gezondheid en welzijn is het dan fijn om je slaapachterstand zo in te halen dat je natuurlijk slaapritme niet verstoord wordt. Maar ook hier telt; iedereen is anders.

NASA zegt dat je het beste na het middageten even de ogen dicht kunt doen, als je slaapachterstand hebt en om op te laden. Bedrijven zouden daar mogelijkheden voor kunnen scheppen. De werknemers betalen om 15-20 minuten te gaan slapen na de middagpauze. Lichaam en geest raken dan gewend om tot rust te komen in een lichte slaap. Na dit hazenslaapje zijn mensen bewezen productiever voor het bedrijf.

Een aantal mensen heeft 45-60 minuten extra rust nodig. Een mens gaat dan al een diepere slaap in en dat geeft positieve verandering op het werkgeheugen, je kunt weer beter en sneller nadenken, verbindingen leggen, je optimaliseert de zintuigen en bent alert zoals ‘s morgens vroeg. Op de lange termijn blijf je dan stressbestendiger en zal overspannenheid minder kans krijgen. Ook als een werknemer net tegen overspannenheid aanzit, kan dit al veel verlichting en verandering geven. Dat is voor een bedrijf dan een duurzame investering.

Soms hebben mensen een nog grotere achterstand. Oorzaken zijn apneu, snelle emotionele stress, te grote verantwoordelijkheid en anders. Een keer per week flink bijslapen overdag en dat een tijdje vol houden is ‘een goede stok achter de deur’. Zij doorlopen dan alle slaapritmes tot en met de diepe slaap, slapen echt bij en hebben toch geen problemen met hun natuurlijke slaapritme. Goed slapen, heerlijk na al de prachtige dorpsfeesten.

Slaap lekker! Reageer gerust: info@ carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.