Tuinexpo Salland in Luttenberg; binnen en buiten alles over de tuin

0236794_Tuinexpo_Luttenberg.jpg
.

LUTTENBERG – Een tuinevenement dat (ook) naar buiten gaat en op een heel andere datum; de komende Tuinexpo Binnenstebuiten (2, 3 en 4 september) in en rond de manege Luttenberg wordt anders dan de voorgaande twintig edities.

Voorzitter Jeanet Makkinga is blij dat het evenement, dat behoort tot de vier grootste in zijn soort van Nederland, na twee coronajaren weer gehouden kan worden. En dan in een nieuw jasje, maar ook met behoud van de bekende populaire elementen. Want ook nu kan elke bezoeker zich buiten de manege laten inspireren door tuinontwerpers en hoveniers en struinen langs diverse stands binnen.
De afgelopen jaren zonder Tuinexpo waren best moeilijk, zo geeft Makkinga eerlijk toe. “Want we zaten dus ook zonder inkomsten waarmee het onderhoud van de manege betaald kon worden en de gebruikers redelijke huurtarieven kregen. Die pauze gaf ons wel de gelegenheid om binnen een verjongd bestuur eens goed na te denken hoe het verder moet. Na twintig keer is dat nooit verkeerd. En om ook te brainstormen met de deelnemende hoveniers. Waar liggen hun wensen, wat willen ze behouden en waar zien ze kansen? Hoe ontwikkelt de markt zich en waar kunnen wij als Tuinexpo bij aansluiten? Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Het resultaat is nu een Tuinexpo die we letterlijk binnenstebuiten keren. Zo is de gebruikelijke datum verschoven van februari naar het komende weekeinde. Hierdoor krijgt de Tuinexpo direct een andere beleving. We kunnen nu namelijk genieten van de nazomer. En om niet helemaal afhankelijk te zijn van het Hollandse weer en toch te kunnen genieten van een mooie nazomer, kiezen we ervoor om een gedeelte buiten én een gedeelte binnen de manege te organiseren.”

Genoeg vertier

Zeven hoveniers zijn afgelopen weken aan de Looweg 6A druk bezig geweest met de opbouw. “Met dat aantal zijn we heel tevreden, meer ruimte hebben we niet want je hebt het over 5.000 vierkante meter. Het zijn zowel vertrouwde namen als nieuwe jonge hoveniers, een mooie mix. Ze hebben buiten veel meer mogelijkheden en laten voor elke bezoeker ook echt wat wils zien.”
Binnen in de manege zijn tientallen standhouders met van alles wat maar tuingerelateerd is; van zonweringen tot zwembaden en whirlpools, van producten om te genieten van de tuin en het buitenleven tot de laatste trends en de beste adviezen op dit gebied. Makkinga; “En vergeet natuurlijk niet de speciale coole kids-zone! Van een blotevoetenpad, klimboomstam en dierenweide tot ruimte voor het bouwen van een wigwam. Genoeg vertier dus voor de jongste bezoekers. En stiekem minstens zo belangrijk: de ouders kunnen daardoor rustig in gesprek met een hovenier of standhouder of genieten van een drankje op het terras.” De vele bezoekers zullen ook bij de komende editie weer zowel uit de regio Salland als uit heel Nederland komen, zo verwacht Makkinga. “Gezien onze goede naam en faam na de vorige twintig edities maar ook door de extra beleving dankzij de veranderingen rekenen we er op dat die allemaal weer de weg naar Luttenberg vinden.”

De Tuinexpo Binnenstebuiten is vrijdag en zaterdag van tien tot negen uur geopend en zondag van tien tot zes uur. Alle info over onder meer de deelnemende hoveniers en de naar schatting tachtig exposanten en standhouders is te vinden op de vernieuwde site.

www.tuinexposalland.nl

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Foto: Tuinexpo Luttenberg

Afgelopen weken zijn de hoveniers druk bezig geweest met het opbouwen van fraaie en bijzondere model- en voorbeeldtuinen zoals deze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.