Thomas Bril; huisvader, leerkracht en ruige rocker

0235450_Achtung_Thomas_Bril_2e_van_rechts.jpeg
.

Raaltenaar opgetogen over komende drie optredens met zijn band ‘Achtung’ in Salland

RAALTE – Thuis de vader van drie jonge kinderen, overdag (na de vakantie) leerkracht aan OBS de Vogelaar in Raalte en ’s avonds op tentfeesten in Oost-Nederland de ruige rocker als leadzanger van de band ‘Achtung’; Raaltenaar Thomas Bril (33) combineert het ogenschijnlijk zonder moeite. Na de Achterhoek en Twente kan Salland deze maand kennis maken met de band; 19 augustus op de Pompdagen in Heino, 27 augustus op het hoofdpodium van Stöppelhaene in Raalte en 1 september op de Diekdaegen in Wijhe.

En zonder Heino en Wijhe te kort te doen, vooral over het optreden op het Stoppelveld in zijn eigen woonplaats is hij razend enthousiast. “Dan kunnen familie en vrienden komen kijken, hoeven ze niet eerst ergens naar Twente of de Achterhoek. Plus natuurlijk de kinderen van groep 6b van de Vogelaar waarvan ik na de zomer leerkracht word. Vergeet ook mijn vrouw Milena en onze drie jonge kinderen niet. Koptelefoon op en dan kunnen ze papa live in actie zien op het Stoppelveld en niet alleen op filmpjes. Optreden op Stöppelhaene was altijd een mooie droom die nu dus uitkomt. Enige nadeel is dat ik zelf geen vijf dagen kan feest vieren. Dat moet dan maar na ons optreden die zaterdag gebeuren.”
Die koptelefoon op bij zijn drie kinderen is nodig, zo verzekert de Raaltenaar; “Want het gaat hard bij ons. Direct vanaf het begin willen we het publiek meteen overdonderen. We zeggen altijd dat we geen muziek maken, maar voor feest zorgen. In elk optreden zitten wel 120 stukken van allemaal bekende nummers, van George Baker tot AC/DC. We spelen medleys en die gaan muzikaal gezien van hot naar her. Veel rock-’n-roll en rock natuurlijk, maar ook voor dance of rap draaien we onze hand niet om. Als het maar feest wordt door de interactie met het publiek, dat hoort bij Achtung. Geen eigen nummers, maar zeg nooit nooit.”

Achterhoek

En dat ‘we’ zijn naast de Raaltenaar ook Roy Crooijmans uit het Achterhoekse Gendringen (keys, synthbass en vocals), Maarten Hilbink uit Enschede (guitar en vocals) en Harm-Jan Klein Gunnewiek (drums en vocals) uit Ruurlo/Beltrum, ook in de Achterhoek. In die laatste streek heeft de band, die in de huidige formatie zo’n vijf jaar bestaat, nu nog de meeste van de jaarlijkse vijftig tot zestig optredens. “Maar we hebben sinds kort manager Eelco Koenjer uit Raalte die we eigenlijk als een soort van vijfde bandlid zien, zo goed klikt dat. Dankzij zijn vele contacten en die van mij zijn we nu dus ook steeds vaker in Salland.”
De Raaltenaar zette zijn eerste stappen op het muzikale pad op het Carmel College Salland. De geliefde muziekdocenten wijlen Benito Hulshof en zijn echtgenote Monique Engel zorgden daarvoor. Via de Carmel Big Band, de band Outreagous en projecten zoals het Vrijheidsconcert van Raaltenaar Hans Groen en het Hoftheater kwam Bril in Achtung terecht. Altijd als zanger. “Ik heb wel eens een blauwe maandag pianoles gehad, maar dat lag me minder. Of ik na de zomer op de Vogelaar ook muziekles ga geven? Eigenlijk vind ik het zelf optreden het allerleukste.”

Spitsuur

Had hij in plaats van de Pabo in Zwolle dan niet het Conservatorium moeten doen? “Nee, wel eens over gedacht, maar dat was mij veel te onzeker. Het is natuurlijk best wel druk. Vier dagen in de week op de Vogelaar, een jong gezin en dan vijftig tot zestig optredens met de band. Gelukkig hebben we daar thuis goede afspraken over gemaakt. Want als het daar ’s avonds rond bedtijd spitsuur wordt, ga ik dus optreden. Gelukkig hebben we lange vakanties in het onderwijs”, lacht hij.
De bandnaam, heeft die trouwens te maken met het beroemde album van U2? “Die vraag krijgen we vaker maar het antwoord is nee. Het is een mooie en sterke naam die blijft hangen. En iets heeft van; let op, hier zijn wij. Maar het is dus geen verwijzing naar U2.”

Spanning

Inmiddels heeft de Raaltenaar al heel veel optredens achter de rug op de vele volks-, school- en tentfeesten in Oost-Nederland. Is er nog verschil tussen het publiek in Twente, Achterhoek en Salland? “Niet echt eigenlijk. Soms merk je een verschil omdat de bezoekers voor de muziek komen of juist om te feesten. We willen ook altijd na twee of drie nummers dat de tent op z’n kop staat en het dak er af gaat. Dat ze gewoon niet de tijd hebben om te denken: ‘Hé, daar is een barretje waar je bier kunt kopen’, zeg maar.”
Spannend blijft optreden, ook na vele tientallen keren, altijd. “Maar ik weet die spanning door alle ervaring nu wel veel beter een plaats te geven. Al denk ik dat straks die optredens in Salland toch voor extra spanning zullen geven. En zeker dat optreden op het Stöppelveld.”

Achtung met Raaltenaar Thomas Bril (tweede van rechts).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.