Riek Hoekerwever stopt na bijna veertig keer met bazaar voor Kameroen

0235315_Riek.jpg
.

RAALTE – Bijna veertig keer heeft ze de jaarlijkse bazaar voor Kameroen in het Annahonk in Raalte georganiseerd. Die op zaterdag 3 september wordt haar laatste. Dan neemt Riek Hoekerswever op 95-jarige leeftijd afscheid. Dat betekent dan ook het einde van de bazaar.

Het hele jaar door konden mensen spullen bij haar inleveren. Die werden op de bazaar verkocht. Voorheen waren kraampjes met boeken, speelgoed, huishoudelijke apparatuur, serviesgoed, potten en pannen, kleren en zelfgemaakte handwerken, cadeautjes, sokken, kaarten enz. Daarnaast waren er telkens ook meerdere spelletjes en activiteiten zoals het rad van avontuur, enveloppentrekken, de rozenboom, sjoelen, knikkeren en de grabbelton. Ook kon je de naam van een pop of beer raden of intekenen op een krentenwegge.
Het begon allemaal in 1982 toen een familie uit Raalte naar Kameroen vertrok om daar te gaan werken. Riek gaf hen wat geld mee voor een goed doel in Kameroen. Het kwam terecht bij een dominee in Teze in de binnenlanden van Kameroen. Hij wilde er een kerk mee bouwen. “Waarom een kerk?”, vroeg Riek. Hij antwoordde: “De wijze les die mensen hiermee leren is saamhorigheid. Samen kun je veel bereiken.” En zo begon de bouw van de kerk. De stenen kwamen uit de heuvels. Om de bouw financieel te ondersteunen, begon Riek, geholpen door een grote groep vrijwilligers, met de organisatie van de bazaar. In 2012 was de officiële opening van de kerk, die overigens al enkele jaren eerder in gebruik was genomen. Maar daarmee hield het niet op. Want er werd gestart met de bouw van een zondagsschool. Daarnaast raakte Riek in contact met een dominee in Kumbo, die een jeugdcentrum wilde bouwen. Het ene jaar ging het geld uit Raalte naar Teze en het andere jaar naar Kumbo. Riek heeft beide plaatsen ook een keer bezocht.

Minder mobiel

In 2020 en 2021 kon de bazaar vanwege corona niet doorgegaan. Helaas is Riek in de jaren erna wat minder mobiel geworden, zodat het deze laatste keer niet mogelijk is om de bazaar zo groots op te zetten als de jaren daarvoor. Op 3 september wordt er een feestelijke punt gezet achter deze 40 jarige traditie. Nog wel met het rad van avontuur, sjoelen, een knikkerspel, enveloppen trekken, het raden van de naam van een beer en de inschrijving voor de krentewegge. Er is ook nog een kraam waar nieuwe spullen worden aangeboden. Daarnaast kan men buiten en binnen genieten van koffie, thee, fris, koek, cake, een broodje gezond en een broodje gehaktbal. De bazaar duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

1 REACTIE

  1. Een mooi artikel over Riek. Ze heeft veel betekend voor de mensen!
    Ze was ook jaren de motiverende, inspirerende kracht bij de Zondagsschool.
    Ik wens haar het allerbeste toe.
    Hartelijke groet, Henriët Wulff- van Heun. Enschede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.