Raalte moet 450.000 euro per jaar extra betalen aan Omgevingsdienst

RAALTE – Vijf gemeenteraadspartijen van Raalte mogen dan kritische vragen hebben gesteld aangaande de gang van zaken, maar Raalte moet met ingang van 2023 per jaar gewoon 450.000 euro extra betalen aan de Omgevingsdienst IJsselland.

GemeenteBelangen trok eerder aan de bel over de verhoging van de bijdrage. Daarna kwamen ook geluiden van klokkenluiders over misstanden bij de Omgevingsdienst naar buiten. Er zou onder andere sprake zijn van belangverstrengeling bij de inhuur van externe krachten. Het Huis van Klokkenluiders is inmiddels ingeschakeld. Reden voor D66, GroenLinks en de PvdA om ook in de pen te klimmen. Ook de VVD had eerder al vragen gesteld.
Raalte lijkt echter alleen te staan in de bezwaren. De andere gemeenten die gebruik maken van de diensten van de Omgevingsdienst IJsselland hebben de begroting voor 2023 namelijk al goedgekeurd. Aangezien er geen vetorecht geldt, mag Raalte dus de knip trekken.
De Omgevingsdienst heeft als hoofdtaak het verstrekken van milieuvergunningen en het daarbij horende toezicht op ruim negentienduizend bedrijven in de regio. Dit betreft bedrijven uit allerlei sectoren, waaronder de landbouw. De Omgevingsdienst doet deze taken namens elf Overijsselse gemeenten (waaronder Raalte) en de provincie Overijssel. Bij de oprichting van de Omgevingsdienst hebben de gemeenten en de provincie gekozen voor de juridische vorm van een gemeenschappelijke regeling. Als gevolg hiervan moet jaarlijks de begroting en de jaarrekening aan de elf gemeenten en de provincie Overijssel worden voorgelegd, zodat zij daar op kunnen reageren.
Met de extra bijdrage van 450.000 euro komt de jaarlijkse bijdrage van Raalte op afgerond 1,2 miljoen euro. De Omgevingsdienst wil het extra geld gebruiken voor een professionaliseringsslag en het gelijktrekken van het toezichtsniveau in de hele regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.