Natuurmomenten: Op naar de Stöppelhaene

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Ook vandaag ziet Sjaak veel moois en kijkt hij uit naar het Stöppelhaene oogstfeest.

Een wat smoezelig uitziende meerkoet struint door de bagger in de drooggelopen watergang. Het is hier ook al niet veel beter dan in dat laagje blauwgroene water iets verderop. Dan maar overschakelen op insecten onderin in het talud.
Maar kijk eens naar dit perceel. Vroeger stond hier altijd mais. Zo’n vijf jaar geleden heeft de nieuwe gebruiker er weiland van gemaakt. En kijk eens, wat knapt die slootrand daar van op. Waarschijnlijk door een ander beheer, dus geen bestrijdingsmiddelen, heeft zich een mooie kraag met bloemrijke vegetatie gevormd. Bijen vliegen af en aan, om de twee seconden, kelkje in en kelkje uit. En maar bestuiven, van stamper naar stamper, lekker belangrijk voor de voortplanting van deze zaadplanten.
Hier linksaf over de veldweg met het weidse uitzicht. Ha kijk, stoppelvelden!. De roggebouw is of édoane en ’t laeste voer is op élaen. We gaan al mooi richting ons Sallands Oogstfeest. Kijk dan, daar gaat een boomvalkje. Het is haast zeker dezelfde die ik hier al vaker heb gezien. Ja, waarvan ik het nest niet kan traceren.
En kijk, nou loop ik toch al een tijdje achter de prenten van een das aan. Een makkie nu een armetierig buitje alle vorige sporen heeft uitgewist. Al zigzaggend over de zandweg, van berm naar berm, heeft ie hier vannacht zijn kostje bij elkaar gescharreld. Als alleseters staat bijna alles wat ze tegenkomen op het menu. Eikels, knollen, slakken, knaagdieren, kevers, mais en ga maar door. Al zal het met deze droge en soms harde bodem tegenvallen om bijvoorbeeld bij de diep zittende regenwormen te komen.
Kijk daar bij de schuur staat mijn fiets vast aan een stevige ketting. Daar staan ook twee oude melkbussen met zeef. Vroeger alledaagse voorwerpen op de boerderij, nu veel gebruikt ter decoratie in het industriële interieur. Het liefst roestig en verweerd. Deze beide bussen hebben in de barre winter van 1963 al aan dit klinkerweggetje gestaan.
Voor nu zou een ‘gaste rôgge’ en een bos zonnebloemen erbij en misschien nog een rooie zakdoek aan de zeef de voorbijganger al helemaal in Stöppelhaene-stemming brengen. Toch?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.