Modderpoeltrofee van Wakker Dier voor John Reimert uit Heino

0235316_WakkerDier.jpg
.

HEINO – De modderpoel van John Reimert uit Heino is de mooiste van Nederland. Afgelopen donderdag ontving hij de Modderpoeltrofee van Wakker Dier. Volgens bijna vijfduizend stemmers heeft deze biologische boer uit Overijssel de mooiste modderpoel van 2022. “Dit voelt als een hele eer. Een modderpoel is fijn voor varkens. Je ziet ze genieten. Soms blijven voorbijgangers staan om naar ze te kijken.”

Wakker Dier nomineerde dit jaar twee biologische boeren die eerder al eens tweede werden in de Mooiste Modderpoel-verkiezing: John Reimert uit Heino en de Beukentuin uit Hoogeloon. John Reimert werd in 2016 nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino heeft hij een mooie modderpoel die genoeg ruimte biedt voor al zijn varkens, met grote boomstammen en palen waar de varkens tegenaan kunnen schuren. Daarmee ontdoen ze zich van jeuk en parasieten. Ook zijn er veel koele schaduwplekken.
Modderpoelen zijn cruciaal voor varkens, zo stelt Wakker Dier. Zoelen (rollen in de modder) is belangrijk natuurlijk gedrag. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Op warme dagen is het hun voornaamste manier om af te koelen. Want varkens kunnen niet zweten.” Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Hilhorst: “De meeste Nederlandse varkens leven binnen, op betonnen vloeren en dicht op elkaar. Wij vinden dat alle varkens lekker buiten door de modder moeten kunnen rollen en wroeten.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.