Lemelerveld krijgt 22 nieuwe starterswoningen in De Nieuwe Landen

LEMELERVELD – Woonwijk De Nieuwe Landen in Lemelerveld krijgt steeds meer vorm. Vorige week dinsdag werd formeel een begin gemaakt met de bouw van 22 koopwoningen aan Het Veen, die specifiek bedoeld zijn voor starters op de woningmarkt.

Wethouder Betsy Ramerman verving haar collega André Schuurman, die volkshuisvesting en ruimtelijke ontwikkeling in de portefeuille heeft. Voor Ramerman was het een thuiswedstrijd, want de onlangs aangetreden nieuwe wethouder kent Lemelerveld als haar broekzak en drong in de vorige raadsperiode meermalen aan op het belang van woningen voor jongeren die graag in hun eigen dorp willen wonen. Ook dinsdag, bij de officiële handeling, benadrukte ze die noodzaak. “Voor de leefbaarheid van het dorp is het belangrijk om de jeugd te behouden. Als gemeente willen we dat maximaal stimuleren.”
Dat die belangstelling er ook van de zijde van jongeren is, bleek wel uit het aantal inschrijvingen. Van de ruim vijftig belangstellenden uit de regio die zich in eerste instantie meldden, schreven 38 starters zich daadwerkelijk in. De 22 beschikbare woningen in het project werden door loting toegewezen.
De officiële handeling werd overigens niet door Ramerman zelf verricht, maar door een drietal aanwezige toekomstige bewoners. Die manoeuvreerden het laatste deel van de betonnen fundering van een van de woningen naar zijn plek. Dat deden ze met assistentie van medewerkers van Bouwbedrijf Hoogeslag uit Raalte, de aannemer die de woningen gaat realiseren.

CPO

De eigenlijke opdrachtgevers zijn de toekomstige bewoners zelf, want het bouwproject aan Het Veen is een zogeheten CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Deze constructie maakt het mogelijk dat een groep toekomstige bewoners zelf een complex woningen laat bouwen zonder de betrokkenheid van een projectontwikkelaar. De nieuwe bewoners zijn dan vanaf de start betrokken bij de ontwikkelingen en hebben zelf een stem in de wijze waarop het project wordt gerealiseerd. Dat heeft invloed op de grootte en de indeling, want de woningen zijn verschillend van breedte en er is gehoor gegeven aan individuele wensen. Met het oog op de kosten kunnen ze daarnaast bijvoorbeeld beslissen om een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren.

Begeleiding

De kopers krijgen professionele begeleiding van het bouwadviesbureau USHI, dat hiervoor door de gemeente Dalfsen is ingeschakeld. USHI hielp de bewoners bij de keuze voor de architect (The Citadel Company) en de aannemer (Bouwbedrijf Hoogeslag). De woningen zijn, zoals de laatste jaren standaard, gasloos, net als alle woningen in De Nieuwe Landen. De Lemelerveldse nieuwbouwwwijk was destijds, rond 2014, een van de eerste in de regio waar de woningen gasloos werden opgeleverd. De verkoop kwam destijds wat moeizaam op gang, omdat kopers moesten wennen aan het nieuwe fenomeen, maar inmiddels is gasloos bouwen geaccepteerd, zoals ook blijkt uit de belangstelling. Naar verwachting worden de woningen aan Het Veen in april 2023 opgeleverd.

Foto: Enkele toekomstige bewoners van de nieuwe woningen aan Het Veen brachten het laatste vloerblok op hun plaats en verrichtten daarmee de officiële starthandeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.