Boeren uit Luttenberg en Haarle verenigen zich met oog op plannen groter Nationaal Park

0235167_Sallandse_Heuvelrug_Zonnewende.JPG
.

Wantrouwen groot; angst voor strengere milieueisen en: ‘Kaders Rijk zijn nog niet eens bekend’

RAALTE/HAARLE – De zorgen en het wantrouwen van de boeren aangaande de verkenning om tot een Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal te komen, zijn groot. Daarom hebben agrariërs uit Luttenberg en Haarle zich inmiddels verenigd om zodoende meer regie te kunnen houden. De boeren zijn onder andere bang dat er extra natuurwaarden worden gekoppeld aan het hele gebied, die dan weer door kunnen werken in de stikstofeisen per bedrijf.

De boeren voel(d)en zich bovendien niet goed vertegenwoordigd. Ook zijn ze van mening dat er beleid wordt bepaald en er al veel is dichtgetimmerd. De gemeente Raalte zegt de zorgen van de boeren serieus te nemen. De eerder genoemde groep uit Luttenberg en Haarle heeft naar aanleiding van een recentelijk veldbezoek (17 juni), waarbij ook raadsleden van de betrokken gemeenten aanwezig waren) al gepraat met de gedeputeerde en wethouder Nijboer. Daarnaast hebben vertegenwoordigers van deze boeren zitting genomen in het Programmateam van het Nationaal Park. Tevens wordt er een klankbordgroep met boeren uit de betrokken gemeenten (Raalte, Hellendoorn, Hof van Twente, Ommen, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden) opgericht. Verder zijn er afspraken gemaakt dat er in de communicatie van het Nationaal Park meer aandacht moet zijn voor de agrarische sector. “We houden de vinger aan de pols en blijven scherp op het feit dat de boeren zich gehoord blijven voelen”, zo laat de gemeente Raalte weten.
De betrokken overheden en organisaties zeggen dat de boeren zich geen zorgen hoeven te maken over strengere stikstofeisen: “Het Nationaal Park heeft geen link met dit gebiedsproces en gaat hier ook niet over”, zo laat de gemeente Raalte weten.

Gevaarlijk

Maar daarmee zijn die zorgen allesbehalve weggenomen. “Het is onze indruk dat de gemeente Raalte tot pas geleden alleen maar oog had voor de recreatieve waarde van het gebied”, vertelt Jolanda Kieftenbeld, een van de betrokken boeren uit Luttenberg en Haarle. “Dat was een van de redenen om in actie te komen. Belangrijk voor ons is ook dat de kaders van de landelijke overheid, daar waar het park aan moet voldoen, nog niet eens bekend zijn. Je bent iets aan het verkennen terwijl je er verder nog weinig vanaf weet; dat is gevaarlijk. Daarbij doel ik ook op de stikstofeisen. Tot nu toe wordt wel gezegd dat een uitbreiding van het Nationaal Park geen gevaar vormt voor de boeren, maar het is wel landbouwgrond. Natura 2000 zou ook geen bedreiging zijn en inmiddels weten we allemaal dat dat anders heeft uitgepakt. De Luttenberg is bijvoorbeeld aangemerkt als onderdeel van het NNN-netwerk. Dan wordt wel gezegd dat dat de omgeving daar geen last van zal hebben, maar wat nu als de stikstofdoelen niet gehaald worden? Je moet tegenwoordig heel erg vooruit kijken en voorzichtig zijn. Er bestaat ook nog een andere optie. Alles blijft zoals het is, maar de betrokken partijen blijven wel samenwerken in het gebied… Ik geloof in de beste intenties van de meeste betrokken partijen, maar de ervaring heeft geleerd dat we te maken hebben met een onbetrouwbare overheid. Waarom dan hier nu aan meewerken?”

De verkennende fase voor een eventuele uitbreiding moet eind 2023 worden afgerond.

Kader met raster: De plannen

De komende jaren kan het nu nog 3500 hectare grote Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug tussen Nijverdal en Holten qua oppervlakte groeien tot wel 60.000 hectare. Onder meer de provincie Overijssel, de betrokken Twentse en Sallandse gemeenten zoals Raalte en Hellendoorn en de natuurorganisaties Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien die ambitieuze plannen wel zitten. Als de plannen doorgaan, dan komen onder meer de Lemelerberg, de Luttenberg, het Boetelerveld, Reggedal en al het platteland eromheen in het Nationaal Park te liggen. De nieuwe naam zou dan ‘Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal’ worden. Achtergrond daarbij is het beleid van het ministerie van LNV (landbouw en natuur). Dat wil de huidige 21 Nationale Parken in Nederland vergroten. Zo kunnen volgens de betrokken partijen veel zaken, die nauw met elkaar verbonden zijn, zoals natuur en waterwinning, toerisme en een gezonde economie met perspectief voor de landbouw, gezamenlijk beter worden aangepakt.
 

2 REACTIES

 1. Zoals met Donald Trump .
  DenHaag alle stikstof en co 2 plannen weghalen
  Dit om een eerlijke regering die er nu niet is!!
  Nederland vliegtuig vrij boven ons land!!

 2. Het nieuwe recreatie park voor de reuzen stad die in Nederland gerealiseerd moet worden ??
  Minister Pronk had het er jaren geleden al over, er moesten parklandschappen komen in het oosten , voor het recreëren van de stadsmensen
  Dus boeren wegwezen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.