‘Als eenmaal het eerste plaatje op staat, valt alles van je af’

0235481_Top700.JPG
.

Derde editie van Luttenbergse Top 700 met in elk geval volledige versie van ‘In-a-gadda-da-vida’

LUTTENBERG – “Het meest geniet ik ervan dat het ons gelukt is. Dat we de Luttenbergse Top 700 verwezenlijkt hebben met een topteam van maten. En dat het niet bij één keer is gebleven. De Top 700 is een groei-evenement gebleken. Heeft blijvend bestaansrecht!” Aan het woord is Raymond Veldmate, samen met Han en Mariëlle Verhoef en Leo Kleine Toereers verantwoordelijk voor de organisatie van de Luttenbergse Top 700. Van vrijdag 12 tot en met dinsdag 16 augustus wordt die voor de derde keer uitgezonden vanuit Elckerlyc.

Meer dan driehonderd stemlijstjes zijn er ingediend. Het resultaat is een op zijn zachtst gezegd diverse lijst: van classic rock tot metal, van klassiek tot reggae, van moderne pop tot schlager; noem het maar op. “En er staan ook flink wat ‘nieuwe’ nummers in”, meldt Han. “Ten opzichte van de vorige keer, twee jaar geleden, denk ik zo’n driehonderd… We hebben dit jaar filmpjes gemaakt met lijstduwers; Luttenbergers die een favoriet nummer aandroegen. Die hebben we tijdens de stemperiode via Facebook verspreid. Vrijwel de meeste nummers van de lijstduwers zijn erin gekomen of, als ze er eerder al in stonden, hoger geëindigd. Van de southern rockband Blackfoot tot de rockband Clutch. Van die laatste band had ik ook nog nooit gehoord.”
De eerste Luttenbergse Top 700 vormde onderdeel van het programma van de viering van het 700-jarig bestaan van Luttenberg in 2018. “Ik heb vroeger vaak platen gedraaid bij Elckerlyc, Spoolder en Schoenmaker”, vertelt Raymond. “Vooral rock en metal. De hele platenkast mee. Ik liep al jaren met het idee om iets te doen met een Luttenbergse top 100.” En hij vond in de aanloop naar de festiviteiten in 2018 gehoor bij twee anderen: Han en Leo. Tijdens de eerste vergadering bij Han thuis, luisterde dochter Mariëlle opvallend belangstellend mee. En dus werd zij ook gevraagd. Ook anderen sloten zich in de jaren erna aan. Vrijwilligers zoals oud-Luttenberger Erik Hoogeboom die (gezien zijn ervaring bij meerdere regionale omroepen) al snel verantwoordelijk werd gemaakt voor de techniek. Of Stefan Klein Koerkamp, die flink wat (RTV Oost-)presentatie-ervaring met zich mee bracht. Mariëlle: “Zo hebben heel veel mensen zich spontaan met ideeën gemeld. Ook dit jaar weer. Twee moeders namen contact op. Of het geen goed idee was om bij Elckerlyc wat activiteiten voor de kinderen te bieden. Dan konden pa en ma ondertussen een biertje drinken. Zij zorgen nu voor een kinderspeeltuintje.” Raymond: “Dat soort aanbiedingen pakken we graag aan. Het moet laagdrempelig zijn. Haak aan, kom maar op met die ideeën.”

A4-tje

De mannen en vrouw gaan niet zo maar even voor de gemakkelijke weg. Een voorbeeld? Leo zorgt samen met Raymonds dochter Lynn bij elk nummer voor een A4-tje met info over de het lied en de uitvoerende artiest. Wel net zo gemakkelijk voor de DJ’s. Han is elke keer bezig om bij zoveel mogelijk nummers een leuke video te zoeken op YouTube (die zijn te zien via de stream). “Ik heb er nu zo’n vierhonderd”, vertelt Han. “Ik zou natuurlijk de video’s van de vorige keer kunnen gebruiken, maar ik zoek elke keer weer opnieuw. Want er zal inmiddels maar een mooiere versie op YouTube staan…”
Niks laten ze aan het toeval over. Maar een foutje ligt altijd op de loer. Raymond: “De eerste keer begonnen we met ‘Time is Tight’ van Booker T. & the M.G.’s. Die stond op plek zevenhonderd. Daarna kwam een nummer van Crowded House. Maar Tim (Finn, de zanger, red.) begon maar niet te zingen. Wat bleek nu? We werkten de eerste keer samen met RTV Raalte. Zij hadden alle bestanden geregeld. Maar er was wat mis gegaan. Er waren karaokeversies tussen beland.” Hij begint te lachen. “Dat was paniek in de tent. We moesten alles controleren.”

Feestje

De presentatie is in handen van vijftien tot twintig gelegenheids-DJ’s uit Luttenberg. Zij krijgen versterking van presentatoren van Vechtdal FM, dat de Luttenbergse Top 700 ook uitzendt. “We hebben een enorm divers DJ-korps. De een praat gemakkelijk, de ander heeft juist wat meer humor, de een is droog, de ander juist wat harder in zijn humor. Dat maakt allemaal niet uit. Niet iedereen hoeft een vlotte babbel te hebben.”
Maar uiteindelijk draait het allemaal om de liefde voor muziek. Leo: “Ik ervaar de uitzending als een feestje. Voor die tijd zijn we er ontzettend druk mee, maar als we eenmaal zijn begonnen en het eerste plaatje op staat, dan valt alles van me af!”

Iron Butterfly

Dan rest nog één vraag. Waarom die ietwat vreemde aanvangstijd op vrijdag 12 augustus: 8.42.57 uur? Ze beginnen allemaal te lachen. “Dat kunnen we nu wel vertellen toch? De vorige keer zaten we in dubio. We wilden de lange versie van ‘In-a-gadda-da-vida’ van Iron Butterfly draaien, maar die duurt 17 minuten en drie seconden. En we kwamen tijd te kort. Dikke discussies onderling. Uiteindelijk besloten we toch voor de korte versie te gaan. Dat scheelde zo’n veertien minuten. Maar de hele familie Holtmaat, van ‘Bant van Meisters Gait’, had op de lange versie van dat nummer gestemd. Een commentaar! Dus om het goed te maken beginnen we nu met de lange versie van ‘In-a-gadda-da-vida’. Het wordt het enige nummer dat we ditmaal twee keer zullen draaien.” Raymond (grijnzend): “Maar als organisatie houden we ons het recht voor om het de tweede keer bij de korte versie te houden…”

De livestream is wereldwijd te ontvangen via de player op luttenbergtop700.nl en daarnaast is de Top 700 ook te volgen via Vechtdal FM. Iedereen is welkom om langs te komen bij Elckerlyc. Op het programma staan ook optredens van Erik Neimeijer (ex-Bökkers), zangeres Dion en gitarist Michiel van The Damned Few en Höllenboer. De uitzendingen duren elke dag van 9.00 tot 23.00 uur (en die op vrijdag begint dus wat eerder).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.