Wethouder Anton Jansen wilde dat Raalte vooral een dorp zou blijven

0233672_AntonJansen.jpg
.

RAALTE – Een wethouder die zich aan de wet hield, maar ook wel de mazen in het net wilde zoeken. Zo klonk het eind 2000 bij het afscheid van wethouder Anton Jansen. Op 27 juni overleed Jansen op 82-jarige leeftijd. In totaal was hij tien jaar gemeenteraadslid voor het CDA en ruim twaalf jaar wethouder voor de gemeente Raalte (nog voor de samenvoeging met Heino).

Enkele jaren geleden zegde hij na tientallen jaren zijn CDA-lidmaatschap op omdat een van zijn opvolgers, Ben Haarman, na de stortgataffaire niet het publiekelijke eerherstel kreeg dat volgens Jansen had gemoeten. Jansen was een voorbeeld van de lange rij wet- en veehouders in de gemeente Raalte zoals Mollink, Schoorlemmer, Reimert en Klein Overmeen (en daarna nog Ben Haarman). De moties van afkeuring en treurnis die Jansen als wethouder kreeg, konden hem nooit heel erg verontrusten; “Als je daar bang voor bent, dan kun je geen beleid voeren. Het was ook nooit een motie van wantrouwen.” Jansen vond het belangrijk dat Raalte een echt dorp bleef ondanks het toen al steeds kleinere aandeel van de agrarische sector.
Veel geduld met mensen die klaagden over het verloren gaan van monumentale bomen en gebouwen had hij niet: “Er zijn nog steeds mensen die huilen over monumenten die nooit in Raalte hebben bestaan.” Tijdens zijn lange wethouderschap was hij onder meer betrokken bij de komst van het winkelcentrum het Raan, de uitbreiding van bedrijventerrein de Zegge, de invulling van het ‘Gat van Bouwhuis’ in Broekland en de (soms bekritiseerde) bouw van ’t Schip in Raalte-centrum.
Regelmatig lag hij ook in de clinch met Raaltenaar Hans de Kort en toenmalig SP-raadslid Willy Lourensen. Jansen vond dat De Kort soms best een goed punt had, dat hijzelf ook fouten maakte, maar kon zich niet druk maken over het feit dat Raalte destijds de Gouden Eikel (van het tv-programma Ook Dat Nog) won. “Er zijn bedrijven die miljoenen spenderen voor naamsbekendheid en dankzij Hans de Kort kregen we die hier in Raalte voor niets. Bovendien zorgden die gebeurtenissen er voor dat het middelbaar beroepsonderwijs in Raalte behouden bleef.”
Anton Jansen werd in 1999 Lid in de Orde van Oranje Nassau en bij zijn afscheid Ridder. Drie jaar later werd hij getroffen door een herseninfarct en belandde in een rolstoel. Dat weerhield hem er niet van om samen met echtgenote Miny nog bij veel activiteiten in Raalte te verschijnen. Praten was moeilijk geworden, maar nog steeds was hij geestelijk scherp genoeg om bijvoorbeeld de Raalter politiek goed te volgen.

Anton Jansen in 1992 bij de start van het gescheiden inzamelen van huisvuil in Raalte. Foto: Raalte-Clopedie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.